Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τέλεσης αδικημάτων που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο, παρήγγειλε εισαγγελέας, μετά την επιστολή συνδικαλιστικής παράταξης εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) προς τη διοίκησή του, η οποία αναφέρεται στη μετακίνηση προσφύγων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας της πόλης.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανου Ζαρκαντζιά, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ», διατυπώνεται η άποψη πως οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική τους υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες που στριμώχνονται ανάμεσά τους».

Στο ίδιο έγγραφο οι συντάκτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθεί «κουμπί πανικού» σε αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές, όπου φιλοξενούνται δομές προσφύγων, να εμβολιάζονται οι οδηγοί και να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος διότι «ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».

Η συγκεκριμένη επιστολή προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά, ο οποίος, σε δηλώσεις του προ ημερών στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM», έκανε λόγο για «κείμενο παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις, που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει».

«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε και ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει ούτε μπορεί να επανέλθει», σχολίασε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράταξη ως μειοψηφία. Είπε ακόμα ότι το έγγραφο επεστράφη ως απαράδεκτο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αντρέας Εμπειρίκος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μια βαθιά υπαρξιακή επιλογή στην πρεμιέρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της...
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας Canva για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα Canva Education
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία παρουσιάσεων και ψηφιακού περιεχομένου για όλους τους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), πότε αρχίζει η κανονική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα