Thumbnail
Τον "πατριωτισμό" τους επιδεικνύουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς απαιτούν να μην πληρώνουν φόρους στη χώρα τους. 

 

Το έγγραφο που αποκαλύπτει η "Αυγή" της Κυριακής έχει σταλεί τον Δεκέμβριο του 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Τον "πατριωτισμό" τους επιδεικνύουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς απαιτούν να μην πληρώνουν φόρους στη χώρα τους. 
Μάλιστα έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας που έχει σκοπό τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Το έγγραφο που αποκαλύπτει η "Αυγή" της Κυριακής έχει σταλεί τον Δεκέμβριο του 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ετοιμάζεται για περισσότερο από 2 χρόνια, και ακόμη δεν έχει υπογραφεί - και φαίνεται πως η αντίδραση των εφοπλιστών μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στην Ελβετία, όπως έχει πει ο Ευ. Βενιζέλος, προέρχεται από εφοπλιστικές δραστηριότητες.
 
Η επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (την υπογράφει ο πρόεδρος Θόδωρος Βενιάμης) έφθασε στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών στις 14 Δεκεμβρίου. Με ιδιόχειρη σημείωσή του ο Ευ. Βενιζέλος την αρχειοθέτησε στο γραφείο του και στον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία (σε αντίθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, δεν την αρχειοθέτησε στο υπουργείο, αλλά μόνο σε ένα κουτάκι του γραφείου του...).
 
Τι απαιτούν οι εφοπλιστές; "Όπως περιληφθεί στο κείμενο της σχετικής συμφωνίας όρος βάσει του οποίου οι ρυθμίσεις τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας δεν θα έχουν εφαρμογή για τις καταθέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που ευρίσκονται στην Ελβετία". Μάλιστα επισυνάπτουν δήθεν "για την διευκόλυνση των υπηρεσιών" και σχέδιο διάταξης στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς και κείμενο αιτιολογικής έκθεσης, για την περίπτωση που απαιτηθεί! Ουσιαστικά φαίνεται πως υπαγορεύουν το τμήμα της συμφωνίας σε ό,τι τους αφορά.
 
Η ελβετική τράπεζα, όχι η Ελλάδα, θα τους ελέγχει!
 
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης αναφέρει ότι οι εφοπλιστές έχουν επιλέξει τις ελβετικές τράπεζες για κατάθεση των νόμιμων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πλοίων τους, τα οποία αποκτούν στην αλλοδαπή και τα οποία "είναι νόμιμα και απαλλάσσονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από επιβολή φορολογίας". Η νομική τους επιχειρηματολογία προέρχεται από νόμους του 1975 και 1978 και το άρθρο 107 του Συντάγματος για επενδύσεις κεφαλαίου εξωτερικού.
 
Οι εφοπλιστές απαιτούν να μην τους ελέγχει καν το ελληνικό κράτος: "Καταθέσεις πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα και των αμέσων και εμμέσων μετόχων αυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταθέσεις των εν Ελλάδι εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής της παρούσης συμφωνίας". Ζητούν δηλαδή να μην φορολογούνται όχι μόνο οι καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα!
 
Και ποιος θα εξετάζει την προέλευση των χρημάτων; Μα φυσικά "η ελβετική τράπεζα θα ελέγχει και θα διαπιστώνει με εσωτερική διαδικασία". Άρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί ούτε να τους ελέγχει - είναι μια εκδοχή του "αν με βρείτε, πιάστε με", που έχει πει ο Βίκτωρας Ρέστης.
 
 
 
Αυγή της Κυριακής  - Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Ξεκινούν στις 26 Μαΐου οι εγγραφές σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Αγ. Δημητρίου
Ηλεκτρονικά οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς Αγ. Δημητρίου για το 2025-2026
Ξεκινούν στις 26 Μαΐου οι εγγραφές σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Αγ. Δημητρίου
mougopetros
Δυσάρεστα μέτρα για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Χάνει την όρασή του μετά το ατύχημα με κροτίδα
Η σοβαρή επιπλοκή μετά το ατύχημα με κροτίδα οδηγεί τον γνωστό μουσικό σε άμεση επέμβαση – Αναβλήθηκε προσωρινά λόγω υψηλής πίεσης στο μάτι
Δυσάρεστα μέτρα για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Χάνει την όρασή του μετά το ατύχημα με κροτίδα