Thumbnail
Οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων των ισλαμιστών
 
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του νέου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Στις ταραχές, τις πρώτες μετά την πολιτική μετάβαση στη χώρα τον περασμένο Ιούνιο, έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, 41 άνθρωποι.
 
Ισλαμιστές και αντίπαλοί τους αντάλλαξαν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ, ενώ υπήρξαν και αντιπαραθέσεις σώμα με σώμα, με την αιγυπτιακή αστυνομία κατά κανόνα να μην παρεμβαίνει και να παρακολουθεί αμέτοχη τις συγκρούσεις.
 
Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται σε πολιτική αντιπαράθεση, σε ό,τι αφορά τη μορφή που θα πάρει το νέο σύνταγμα της χώρας. Η συναίνεση για το σύνταγμα θεωρείται απαραίτητη, ώστε να διεξαχθούν στη συνέχεια βουλευτικές εκλογές.
 
Ταυτόχρονα, πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν εξοργισμένοι από μια προ ημερών δικαστική απόφαση, η οποία απαλλάσσει αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας που το 2011 είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις τμημάτων με άλογα και καμήλες κατά διαδηλωτών, στη διάρκεια του κινήματος ενάντια στο καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Είναι οι πρώτες ταραχές που ξεσπούν μετά από σχεδόν 100 μέρες διακυβέρνησης από τον Μόρσι, ο οποίος συνεχίζει να βάλλεται από σχεδόν σύσσωμη την δικαστική εξουσία της χώρας. Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η πρόσφατη αντιπαράθεση του προέδρου με τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, τον οποίο ο Μόρσι κάλεσε να παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να φέρει επιπλέον στοιχεία για τις δίκες και τις καταδίκες του Μουμπάρακ και του υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι.
 
Ο Μαχμούντ αντέτεινε πως θα παραμείνει στη θέση του, δηλώνοντας πως «σύμφωνα με τον νόμο, ένα μέλος του δικαστικού σώματος δεν μπορεί να καθαιρεθεί από την εκτελεστική εξουσία», με το δικαστικό σώμα να έχει ταχθεί σύσσωμο υπέρ του Μαχμούντ στο όνομα «του κράτους δικαίου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PAIDEIAS
Υπουργείο Παιδείας: Σε απευθείας μετάδοση η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία του 2025-2026
Απευθείας μετάδοση της κλήρωσης για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε Πειραματικά Σχολεία για το 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Σε απευθείας μετάδοση η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία του 2025-2026
aselgeia_7.jpg
Ένοχος κρίθηκε καθηγητής για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριές του – Συγκλονίζει ένα από τα θύματά του
Καταδίκη καθηγητή για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων στους Παξούς – Η φωνή των θυμάτων σπάει τη σιωπή
Ένοχος κρίθηκε καθηγητής για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριές του – Συγκλονίζει ένα από τα θύματά του
καρυα
Έλληνες σκλάβοι των ναζί στο κάτεργο θανάτου της Καρυάς - Στο φως ντοκουμέντα για το κολαστήριο των Γερμανών

Ήταν ένα τυχαίο εύρημα σε παλαιοπωλείο που άνοιξε τον δρόμο για μία συγκλονιστική έρευνα. Ο Ανδρέας Ασσαέλ, παθιασμένος με την...

Έλληνες σκλάβοι των ναζί στο κάτεργο θανάτου της Καρυάς - Στο φως ντοκουμέντα για το κολαστήριο των Γερμανών
audi_0.jpg
Ανακαλούνται μοντέλα Audi και Volkswagen από την ελληνική αγορά για λόγους ασφαλείας
Προβλήματα στο λογισμικό φρένων και σε αερόσακους οδηγούν σε προληπτικές ανακλήσεις εκατοντάδων οχημάτων
Ανακαλούνται μοντέλα Audi και Volkswagen από την ελληνική αγορά για λόγους ασφαλείας