Thumbnail
Ιόνιο και Κρήτη

 Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες TOTAL - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Μπασιάς.

   Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή. Στόχος, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

   Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο, θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.

   Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

   Στο μεταξύ, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί στις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πρέβεζα: Ισραηλινή τουρίστρια έκανε άσεμνη χειρονομία σε κοπέλα που τραγουδά για την Παλαιστίνη (Βίντεο)

Νέο μάθημα στο Λύκειο από το νέο έτος - Ποιο είναι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νετανιάχου
Νετανιάχου για πόλεμο με Ιράν: «Όλοι πληρώνουμε προσωπικό κόστος» – «Ο γιος μου ακύρωσε τον γάμο του»
Ο Νετανιάχου μετρά... γάμους, ενώ η χώρα μετρά νεκρούς - Προκαλεί με τις δηλώσεις του
Νετανιάχου για πόλεμο με Ιράν: «Όλοι πληρώνουμε προσωπικό κόστος» – «Ο γιος μου ακύρωσε τον γάμο του»
Αρχαιολογικός χώρος στη Σαντορίνη
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: 140 εκδηλώσεις σε 70 μνημεία το καλοκαίρι του 2025
Ο πολιτισμός «κατεβαίνει» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Επιστρέφει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ με 140 εκδηλώσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: 140 εκδηλώσεις σε 70 μνημεία το καλοκαίρι του 2025
Καπουτζίδης
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στο σχολείο δεν είχα παρέες, το διάλειμμα ήταν ο εφιάλτης μου»
Γιώργος Καπουτζίδης: «Το διάλειμμα ήταν για μένα εφιάλτης» – Η εφηβεία στη μοναξιά και η δυσκολία αποδοχής
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στο σχολείο δεν είχα παρέες, το διάλειμμα ήταν ο εφιάλτης μου»
ΚΙΣΕ
Σήμα κινδύνου από το ΚΙΣΕ: Αυξάνονται οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Ελλάδα
Ανησυχία ΚΙΣΕ για κλιμάκωση αντισημιτικών επιθέσεων: «Η ιστορία δείχνει ότι ποτέ δεν σταματούν στους Εβραίους»
Σήμα κινδύνου από το ΚΙΣΕ: Αυξάνονται οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Ελλάδα