«Αόρατοι άνθρωποι» - Αντιρατσιστική συγκέντρωση στα Χανιά
Τους είδαμε στις ειδήσεις τα τελευταία χρόνια να παίρνουν τα ψαροκάικα από τα τουρκικά παράλια και να  θαλασσοπνίγονται στην προσπάθεια τους να αγκυροβολήσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αναζητώντας μια νέα πατρίδα

Τους είδαμε να ακολουθούν το δρόμο του Γολγοθά μέσα από πολυήμερες πορείες με τα πόδια κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του χιονιά, να προσπαθούν να πατήσουν τα «ασφαλή» χώματα της Ευρώπης, στα σύνορα του ΄Εβρου. Εκεί που οι άνθρωποι επιστρέφονται σαν παράνομα δέματα πίσω. Εκεί που καμιά φορά τα φουσκωμένα νερά του ποταμού καταπίνουν μικρά παιδιά.

 Τους βλέπουμε εδώ και δεκαετίες να κάθονται στις πλατείες μας, να νοικιάζουν ανά δεκάδες το υπόγειο της πολυκατοικίας μας, να στήνουν παραπήγματα σε εγκαταλελειμμένα  κτίρια της γειτονιάς μας. Πρόσφατα να εκπορνεύονται ..ανήλικα παιδιά-, στο ιστορικό κέντρο της πρωτευούσης.

Τους πήραμε για δουλειά στο χωράφι μας, στην οικοδομή, στο εστιατόριο για τη λάτζα, είναι βλέπεις το φτηνό μεροκάματο. Ψωνίσαμε από το μπακάλικο τους για να γευτούμε τις εξωτικές και ανατολίτικες γεύσεις τους.

Είναι όλοι αυτοί οι «άλλοι», οι αόρατοι άνθρωποι που το πείσμα τους για ζωή τους έδωσε τη δύναμη να φύγουν από τον πόλεμο, τη δικτατορία και τον εμφύλιο της χώρας τους. Είναι όλοι αυτοί που θέλουν να χτίσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην Ευρώπη.

Είναι ο Αμπντούλ, η Λέιλα, ο Μωχάμεντ, η Εμινέ.. Είναι όλοι αυτοί που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης (1951) δικαιούνται να αιτηθούν για άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Στην Ελλάδα όμως που καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι τέτοιο καθίσταται σχεδόν ανέφικτο.

Η σημερινή κυβέρνηση, παρά την πρωτοβουλία της για δημιουργία δεκατριών Περιφερειακών γραφείων Ασύλου, επιλέγει να υποστελεχώνει τις δομές αυτές, δημιουργώντας συνεχώς νέους απόκληρους, ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα. Οι αόρατοι αυτοί άνθρωποι καλούνται να κλείσουν ραντεβού για να αιτηθούν για άσυλο μέσω διαδικτυακής κλήσης(skype) συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα ανάλογα με την εθνικότητα τους, πράγμα ανέφικτο. Η γραμμή είναι πάντα κατειλημμένη. Πριν ένα εξάμηνο τέθηκε σε λειτουργία το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης, στο Ηράκλειο, δομή που υπολειτουργεί λόγω ανεπαρκούς δυναμικού. Οι διαμένοντες στην Κρήτη είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν στη γραμμή του Ηρακλείου, αλλά πάντα ακούν μόνο τον ήχο της αναμονής.

Δεν μπορούμε πια να μην βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς, γιατί έτσι δεν βλέπουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, «εμάς» μας διώχνουν από τη δουλειά μας, από το σπίτι μας, εντέλει από τη ζωή και τα όνειρα μας.

Δεν μπορούμε πια να ορίζουμε φιλομεταναστευτική μια πολιτική που  δημιουργεί γκρίζες ζώνες, κέντρα κράτησης, που πονικοποιεί τη μετανάστευση ως έγκλημα και δε σέβεται τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε φιλομεταναστευτική πολιτική την υπογραφή συμφωνιών με την «δημοκρατική» Τουρκία που στόχο έχει τις παράνομες απελάσεις ακόμη και προσφύγων.

Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι απάνθρωπες αντιμεταναστευτικές ευρωπαϊκές και διακρατικές συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε η κυβέρνηση, να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να ανοίξει άμεσα η διαδικασία ασύλου, να στελεχωθούν οι αντίστοιχες δομές. Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να νομιμοποιηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση για όλους.

ΚΑΛΟΥΜΕ 17/3 στις 12.0.00 στην πλ. ΑΓΟΡΑΣ

 ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ, ΠΟΛΕΜΟ, ΦΤΩΧΕΙΑ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ | ΧΑΝΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ | ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ | ΗΡΑΚΛΕΙΟ

best of network

σχετικά άρθρα

Κατάληψη Αναπληρωτών και στην Περ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Εικόνες)
Κατάληψη Αναπληρωτών και στην Περ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Εικόνες)
Από το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία
Κατάληψη Αναπληρωτών και στην Περ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Εικόνες)
Παρεμβάσεις για Σύστημα Διορισμών: Θεσπίζεται προσοντολόγιο-Υλοποιούνται όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι
Παρεμβάσεις για Σύστημα Διορισμών: Θεσπίζεται προσοντολόγιο-Υλοποιούνται όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι
Αντιδράσεις των εκπροσώπων σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
Παρεμβάσεις για Σύστημα Διορισμών: Θεσπίζεται προσοντολόγιο-Υλοποιούνται όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι