Thumbnail
Τους είδαμε στις ειδήσεις τα τελευταία χρόνια να παίρνουν τα ψαροκάικα από τα τουρκικά παράλια και να  θαλασσοπνίγονται στην προσπάθεια τους να αγκυροβολήσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αναζητώντας μια νέα πατρίδα

Τους είδαμε να ακολουθούν το δρόμο του Γολγοθά μέσα από πολυήμερες πορείες με τα πόδια κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του χιονιά, να προσπαθούν να πατήσουν τα «ασφαλή» χώματα της Ευρώπης, στα σύνορα του ΄Εβρου. Εκεί που οι άνθρωποι επιστρέφονται σαν παράνομα δέματα πίσω. Εκεί που καμιά φορά τα φουσκωμένα νερά του ποταμού καταπίνουν μικρά παιδιά.

 Τους βλέπουμε εδώ και δεκαετίες να κάθονται στις πλατείες μας, να νοικιάζουν ανά δεκάδες το υπόγειο της πολυκατοικίας μας, να στήνουν παραπήγματα σε εγκαταλελειμμένα  κτίρια της γειτονιάς μας. Πρόσφατα να εκπορνεύονται ..ανήλικα παιδιά-, στο ιστορικό κέντρο της πρωτευούσης.

Τους πήραμε για δουλειά στο χωράφι μας, στην οικοδομή, στο εστιατόριο για τη λάτζα, είναι βλέπεις το φτηνό μεροκάματο. Ψωνίσαμε από το μπακάλικο τους για να γευτούμε τις εξωτικές και ανατολίτικες γεύσεις τους.

Είναι όλοι αυτοί οι «άλλοι», οι αόρατοι άνθρωποι που το πείσμα τους για ζωή τους έδωσε τη δύναμη να φύγουν από τον πόλεμο, τη δικτατορία και τον εμφύλιο της χώρας τους. Είναι όλοι αυτοί που θέλουν να χτίσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην Ευρώπη.

Είναι ο Αμπντούλ, η Λέιλα, ο Μωχάμεντ, η Εμινέ.. Είναι όλοι αυτοί που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης (1951) δικαιούνται να αιτηθούν για άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Στην Ελλάδα όμως που καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι τέτοιο καθίσταται σχεδόν ανέφικτο.

Η σημερινή κυβέρνηση, παρά την πρωτοβουλία της για δημιουργία δεκατριών Περιφερειακών γραφείων Ασύλου, επιλέγει να υποστελεχώνει τις δομές αυτές, δημιουργώντας συνεχώς νέους απόκληρους, ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα. Οι αόρατοι αυτοί άνθρωποι καλούνται να κλείσουν ραντεβού για να αιτηθούν για άσυλο μέσω διαδικτυακής κλήσης(skype) συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα ανάλογα με την εθνικότητα τους, πράγμα ανέφικτο. Η γραμμή είναι πάντα κατειλημμένη. Πριν ένα εξάμηνο τέθηκε σε λειτουργία το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης, στο Ηράκλειο, δομή που υπολειτουργεί λόγω ανεπαρκούς δυναμικού. Οι διαμένοντες στην Κρήτη είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν στη γραμμή του Ηρακλείου, αλλά πάντα ακούν μόνο τον ήχο της αναμονής.

Δεν μπορούμε πια να μην βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς, γιατί έτσι δεν βλέπουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, «εμάς» μας διώχνουν από τη δουλειά μας, από το σπίτι μας, εντέλει από τη ζωή και τα όνειρα μας.

Δεν μπορούμε πια να ορίζουμε φιλομεταναστευτική μια πολιτική που  δημιουργεί γκρίζες ζώνες, κέντρα κράτησης, που πονικοποιεί τη μετανάστευση ως έγκλημα και δε σέβεται τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε φιλομεταναστευτική πολιτική την υπογραφή συμφωνιών με την «δημοκρατική» Τουρκία που στόχο έχει τις παράνομες απελάσεις ακόμη και προσφύγων.

Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι απάνθρωπες αντιμεταναστευτικές ευρωπαϊκές και διακρατικές συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε η κυβέρνηση, να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να ανοίξει άμεσα η διαδικασία ασύλου, να στελεχωθούν οι αντίστοιχες δομές. Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να νομιμοποιηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση για όλους.

ΚΑΛΟΥΜΕ 17/3 στις 12.0.00 στην πλ. ΑΓΟΡΑΣ

 ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ, ΠΟΛΕΜΟ, ΦΤΩΧΕΙΑ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ | ΧΑΝΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ | ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ | ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα