Thumbnail
Ποιές ταινίες θα προβληθούν

Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου φιλοξενεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο. Για πρώτη φορά προσφέρεται μια σπάνια ευκαιρία στο ελληνικό σινεφίλ κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον σύγχρονο κινηματογράφο του Ιράν. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, με αφορμή την 39η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι ιρανικές ταινίες και δύο ντοκιμαντέρ παραγωγής των τελευταίων ετών, οι οποίες πραγματεύονται πτυχές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του Ιράν και εστιάζουν στον άνθρωπο με τον τρόπο του ποιητικού, αισθητικού, χαμηλόφωνου, διεισδυτικού και ουμανιστικού ιρανικού κινηματογράφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εθνικούς κινηματογράφους στον κόσμο.

Οι ταινίες είναι:

«Εδώ Χωρίς Εμένα» του Μπαχράμ Ταβακολί

«Τόσο Απλά» του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί

«Πισίνα Ζωγραφικής» του Ναζιάρ Μιρί

«Κουράγιο» των Αφσχίν Χασεμί και Μοχσέν Γκαράι

«Ένας Κύβος Ζάχαρης» του Σεγέντ Ρεζά Μιρκαριμί

«Μr Yousef» του Aλί Ραφί 

και το ντοκιμαντέρ «Τhe Last Supper» («Το Τελευταίο Δείπνο») του Μοχάμαντ Γκανεφάρντ. 

Η θεματολογία των ταινιών καλύπτει μια ευρεία γκάμα, από το ρόλο της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία, μέχρι τον πόλεμο και τη νοητική στέρηση, ενώ ένα φιλμ εμπνέεται από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς.

Καθημερινά η έναρξη των προβολών θα πραγματοποιείται με το 25λεπτο ντοκιμαντέρ «Spring Wind» («Ο Αέρας της Άνοιξης») του Φαζίν Ρεζαγιάν - μια παραγωγή του υπουργείου Τουρισμού του Ιράν που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας με έναν ποιητικό τρόπο.

Στην Αθήνα θα βρεθεί, ως προσκεκλημένος της πρεσβείας, ο σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης «Τhe Last Supper» Μοχάμαντ Γκανεφάρντ, το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του οποίου θα παρουσιαστεί σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. 

Η ταινία μάς μεταφέρει στο αρχαίο χριστιανικό χωριό Μααλούλα της Συρίας, όπου επί χρόνια συνυπάρχουν αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μιλώντας τα αραμαϊκά. Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, το χωριό δέχτηκε βάναυση επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους οι οποίοι έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια, βανδάλισαν τις χριστιανικές εικόνες και πήραν ομήρους μοναχές και παιδιά.

Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Αλί Μοχάμαντ Χελμί, μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, «στο Ιράν μας ενδιαφέρει πολύ η θρησκευτική συνύπαρξη, και είμαστε η μόνη από τις ισλαμικές χώρες που σε πείσμα του εξτρεμισμού δίνουμε έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο».

Η έναρξη της Εβδομάδας Ιρανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, στις 18:45. Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο με προσκλήσεις.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, ο Γκανεφάρντ θα προλογίσει την προβολή των 20.00 και μετά το τέλος της ταινίας του «The Last Supper» θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό. Η ταινία θα επαναπροβληθεί για το κοινό την Παρασκευή 2/2, επίσης παρουσία του σκηνοθέτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θάνατος 10χρονης στον Ασπρόπυργο
Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: «Ήτανε ένα παιδάκι κάτω, του κάνανε ΚΑΡΠΑ, κάποιοι έκλαιγαν» (Βίντεο)
Το χρονικό της τραγωδίας με τον θάνατο της 10χρονης στο σχολείο του Ασπρόπυργου - Πάνω από μία ώρα έκανα ΚΑΡΠΑ οι γιατροί
Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: «Ήτανε ένα παιδάκι κάτω, του κάνανε ΚΑΡΠΑ, κάποιοι έκλαιγαν» (Βίντεο)
Στη φυλακή πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000€ στο Δημόσιο
Στη φυλακή πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000€ στο Δημόσιο
Ο 58χρονος σεφ με διεθνείς διακρίσεις και πολυετή τηλεοπτική καριέρα συνελήφθη μετά από βούλευμα για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 350.000€, παρά έσοδα...
Στη φυλακή πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000€ στο Δημόσιο
peripoliko-astynomia-768x576.jpg
Σοκ στη Σαλαμίνα: Ληστές σκότωσαν 75χρονη στο σπίτι της – Την ανακάλυψε νεκρή η κόρη της
Κάμερες κατέγραψαν τους δράστες να σπάνε το παράθυρο - Η κόρη βρήκε τη μητέρα της νεκρή
Σοκ στη Σαλαμίνα: Ληστές σκότωσαν 75χρονη στο σπίτι της – Την ανακάλυψε νεκρή η κόρη της