Ψηφιακή βιβλιοθήκη με χιλιάδες αρχεία και έγγραφα του Γκαμπιέλ Γκαρσία Μάρκες
Πανεπιστήμιο του Τέξας

Όταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2014, άφησε πίσω του περισσότερα από 50.000 έγγραφα. Χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες είναι αυτά τα τεκμήρια που συγκροτούν κυρίως το αρχείο του. Περίπου τα μισά από αυτά, 27.500 έγγραφα, αναρτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο διαδίκτυο, δίνοντας δωρεάν πρόσβαση σε μελετητές, φοιτητές, αλλά και θαυμαστές του έργου του σπουδαίου νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα.

Το Ίδρυμα Λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου, το περίφημο για τα αρχεία του Κέντρο Χάρι Ράνσομ, αγόρασε τα αρχεία έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μάρκες, στο Μεξικό.

Στη σχετική διεύθυνση οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα, καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

«Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ, ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό», δήλωσε ο γιος του Ροντρίγκο Γκαρσία. «Τα ντοκουμέντα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μάρκες, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική», εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, η υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.


Για την ψηφιοποίηση των αρχείων, που χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθηκονομικών Πηγών και Πληροφοριών), χρειάστηκαν 18 μήνες. Μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας είπε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.

Δείτε το αρχείο ΕΔΩ

Πηγή: elculture

σχετικά άρθρα