Thumbnail
Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου και επρόκειτο για ένα μωρό 11 μηνών

Δεύτερος νεκρός από ιλαρά καταγράφεται στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 17χρονο Ρομά που δεν είχε εμβολιαστεί και νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο άτυχος νέος πέθανε από εγκεφαλίτιδα, μια θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου, όπως αναφέρει η επιδημιολογική εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου και επρόκειτο για ένα μωρό 11 μηνών, από την κοινότητα Ρομά, ανεμβολίαστο, το οποίο έπασχε από υποκείμενη δυστροφία.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταγραφεί επιπλέον 86 νέα κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών, από 604 στους 690.

«Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι» υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 46 θάνατοι.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania
Πενθήμερο δράσεων στα σχολεία: Μαθητές σε ποδηλατικές εμπειρίες μετά το Πάσχα
Ο αθλητισμός και η μάθηση συνδυάζονται σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι για την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών
Πενθήμερο δράσεων στα σχολεία: Μαθητές σε ποδηλατικές εμπειρίες μετά το Πάσχα
στακα
Στάκα: Το αυθεντικό κρητικό έδεσμα και πως να το φτιάξετε στο σπίτι
Η στάκα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Κρήτη, βαθιά συνδεδεμένο με την παράδοση και τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.
Στάκα: Το αυθεντικό κρητικό έδεσμα και πως να το φτιάξετε στο σπίτι
G-mail
Η Google ανοίγει το δρόμο για αλλαγή διεύθυνσης Gmail χωρίς απώλεια δεδομένων
Μετά από χρόνια αιτημάτων, οι χρήστες πλέον μπορούν να αλλάξουν το email τους εύκολα, διατηρώντας όλα τα μηνύματα, αρχεία και ρυθμίσεις
Η Google ανοίγει το δρόμο για αλλαγή διεύθυνσης Gmail χωρίς απώλεια δεδομένων