Thumbnail
Αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει σε όρθια θέση και έχει ξεπροβάλλει η τσιμινιέρα

Περισσότερα από 50 άτομα εργάζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πάνω από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο "Αγ. Ζώνη ΙΙ" νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, προκειμένου το πλοίο να ανελκυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, να αποκτήσει την πλευστότητά του και να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο. Στο σημείο βρίσκεται από χθες το πρωί πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων.

Το "Αγ. Ζώνη ΙΙ" αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει σε όρθια θέση και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει ξεπροβάλλει ήδη η τσιμινιέρα του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες εξειδικευμένα συνεργεία από δύτες πρεσάρουν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του πλοίου προκειμένου να αδειάσει το νερό που βρίσκεται μέσα ενώ ο γερανός ταυτόχρονα τραβάει το δεξαμενόπλοιο προς το πάνω. Σημειώνεται επίσης ότι από το πλοίο έχουν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.

Το "Αγ. Ζώνη ΙΙ" είναι κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων. Βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λιμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Ο κ. Σαντορινιός σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σημερινό εγχείρημα τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή και ότι προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια της ανέλκυσης.

Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά ένα ναυάγιο ανελκύεται μόλις δύο μήνες από τη βύθισή του.

«Δεν σταματάμε εδώ θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να ανελκύσουμε όλα τα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν περιβαλλοντικές βόμβες» υπογράμμισε.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λάπτοπ
Γιατί το laptop στην αγκαλιά είναι κακή ιδέα — Οι κίνδυνοι που αγνοούμε κάθε μέρα
Από πόνους στη μέση μέχρι υπερθέρμανση της συσκευής και προβλήματα κυκλοφορίας, η «βολική» συνήθεια κρύβει σοβαρές παγίδες για την υγεία και την...
Γιατί το laptop στην αγκαλιά είναι κακή ιδέα — Οι κίνδυνοι που αγνοούμε κάθε μέρα
Τορτίγια
Οι πιο εύκολες σπιτικές τορτίγιες – Η συνταγή που γίνεται σε λίγα λεπτά
Με απλά υλικά και γρήγορη παρασκευή, οι τορτίγιες γίνονται το απόλυτο snack ή γεύμα – από χειροποίητα wraps μέχρι λαχταριστές μίνι πίτσες.
Οι πιο εύκολες σπιτικές τορτίγιες – Η συνταγή που γίνεται σε λίγα λεπτά
Χέρια
Το απρόσμενο «τεστ υγείας» στα χέρια σας – Η δύναμη που αποκαλύπτει γήρανση και ασθένειες
Νέα έρευνα δείχνει ότι η δύναμη της λαβής μπορεί να προβλέψει τον ρυθμό γήρανσης, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την επιβίωση από καρκίνο.
Το απρόσμενο «τεστ υγείας» στα χέρια σας – Η δύναμη που αποκαλύπτει γήρανση και ασθένειες