Thumbnail
Το ζήτημα της ευθανασίας στην Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ενόψει του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα

Μάλιστα, σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής επισήμαινε ότι στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ανιάτως πασχόντων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία. Ως εκ τούτου η εξέταση του θέματος της ευθανασίας γίνεται με βάση τις συναφείς συνταγματικές διατάξεις, της διατάξεις της Σύμβασης περί Βιοϊατρικής και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Στον Ποινικό Κώδικα ωστόσο γίνεται αναφορά στην ανθρωποκτονία με συναίνεση ή αλλιώς ανθρωποκτονία με οίκτο με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στην ερμηνεία της διάταξης καθώς δεν είναι καθαρό αν μιλά για ευθανασία.

Ο κ. Αμυράς ανέφερε, στην ερώτησή του, πως δεν υπάρχουν σαφείς νομικές εκφάνσεις του «δικαιώματος» στο θάνατο και ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ο βουλευτής ζητούσε επίσης να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της Πολιτείας με την Εκκλησία και αν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Οκτωβρίου, ο κ. Αμυράς ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη ερώτηση είχε σταλεί στον πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής. «Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία», αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι «ο ερωτών βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτη
Παγιδευμένοι στις ΗΠΑ: Έλληνας φοιτητής στο Λος Άντζελες εξηγεί γιατί δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Όμηροι της αβεβαιότητας: Η νέα πραγματικότητα των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ
Παγιδευμένοι στις ΗΠΑ: Έλληνας φοιτητής στο Λος Άντζελες εξηγεί γιατί δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα
παραλία
Οπτική Ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε την εικόνα προσεκτικά, και προσπαθήστε να ψάξετε για πράγματα που φαίνονται περίεργα
Γνωρίζατε ότι οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου;
Οπτική Ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε την εικόνα προσεκτικά, και προσπαθήστε να ψάξετε για πράγματα που φαίνονται περίεργα