Thumbnail
Τον τίτλο των «μόνιμων υποζυγίων» των κρατικών εσόδων κερδίζουν επάξια και για το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι εμφανίζονται οι πιο «πλούσιοι» Έλληνες επειδή δεν μπορούν ούτε να «προσαρμόσουν» ούτε και να κρύψουν τα εισοδήματά τους

Τρανή απόδειξη αποτελούν τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το 2016 που διέρρευσαν και δείχνουν μια σκληρή αλήθεια που δεν άλλαξαν ούτε και τα 8 χρόνια σκληρής λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016 διαμορφώθηκε στα 57,886 δισ. ευρώ, έναντι 58,750 δισ. ευρώ που ήταν το 2015. 

Δηλαδή την πρώτη χρονιά μετά το 2015 και ενώ έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το εισόδημα των μισθωτών, των πιο ευάλωτων δηλαδή έναντι των αρνητικών εξελίξεων στην αγορά και την οικονομία, μειώθηκε κατά 864 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 1,5%).

Η μείωση αυτή αν και μικρή δείχνει ότι μετά τα απανωτά πακέτα φορολογικών επιβαρύνσεων η πιο σταθερή πηγή εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έχει αρχίσει να «γονατίζει».

Αντίθετο παράδειγμα αποτελούν οι αγρότες οι οποίοι δήλωσαν μεν περισσότερο εισοδήματα αλλά η αιτία ήταν η θέσπιση αφορολόγητου από την 1/1/2016. 

Έτσι τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα των αγροτών για το 2018 έφτασαν τα 1,547 δισ. ευρώ τα έναντι 1,258 δισ. ευρώ το 2015. 

Ως γνωστό οι κατ επάγγελμα αγρότες είχαν για πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου που είχαν μέχρι τότε μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι Η έκπτωση φόρου κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων (έμμεσο αφορολόγητο από 8.636 έως 9.545 ευρώ).

Το εισόδημα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016 εμφανίζεται μειωμένο κατά 20%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) συνολικά εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι (εισόδημα 2015). 

Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως απόκρυψη εισοδημάτων λόγω της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα αλλά και πτώση της αγοράς. Οι αυξημένες εισφορές του ΕΦΚΑ και η συνεχιζόενη οικονομική κρίση μείωσε τα εισοδήματα της κατηγορίας αυτής παρά την σχετική ελάφρυνση που είχε η κατηγορία για τα εισοδήματα μέχρι και τα 20.000 ευρώ.

Τέλος οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφάνισαν μείωση στα δηλούμενα ειδοήματα από ακίνητα. Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε από ενοίκια διαμορφώθηκε το 2016 στα 5,962 δισ. ευρώ, έναντι 6,083 δισ. που ήταν το 2015. 

Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 121 εκατομμυρίων ευρώ που αντανακλά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των μισθωμάτων αλλά και την επανάκαμψη των άδειων καταστημάτων λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης το 2015 και το 2016.

Πηγή: enikonomia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ptyhiaki-exetastiki.jpg
ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών/τριων Ιατρικής για διαδοχικές εξετάσεις εν μέσω καύσωνα
«Οι φοιτητές θα εξετάζονται καθημερινά σε αποπνικτικές συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών»
ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών/τριων Ιατρικής για διαδοχικές εξετάσεις εν μέσω καύσωνα
foto-molivia.jpg
Βαρβάκειος Σχολή - Διαμαρτυρία διευθυντή και εκπαιδευτικών: «Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα»
«Η ιστορία του Σχολείου και η ακεραιότητα των καθηγητών/-τριών του ουδέποτε θα επέτρεπαν μια τέτοιου είδους ενέργεια»
Βαρβάκειος Σχολή - Διαμαρτυρία διευθυντή και εκπαιδευτικών: «Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα»
εξορυξεις
«Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»: Συγκέντρωση και πορεία αύριο (15/06) στην Περιφέρεια Ιωαννίνων
«Πιθανή εξόρυξη θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων»
«Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»: Συγκέντρωση και πορεία αύριο (15/06) στην Περιφέρεια Ιωαννίνων