Thumbnail
Θεσσαλονίκη

Σταχτί είναι αυτή τη φορά το χρώμα του φυτοπλαγκτόν, που έκανε την επανεμφάνισή του στον Θερμαϊκό Κόλπο. Το χρώμα εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του φυτοπλαγκτόν, επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Φυτιάνος, και αναφέρει ότι μπορεί να είναι γαλαζοπράσινο, κόκκινο, καφέ, καφέ ανοιχτό όπως την αμέσως προηγούμενη φορά ή σταχτί όπως τώρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμά ότι έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ εκφράζει φόβους ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες το φαινόμενο θα είναι εντονότερο.

"Το αποχετευτικό σύστημα της πόλης είναι παντορροϊκό που σημαίνει ότι μαζί με τα απόβλητα οδηγούνται σε αυτό και τα νερά της βροχής. Συνεπώς όποτε πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής νερού της βροχής, για να μην υπάρξει βλάβη, ανοίγουν τα φρεάτια υπερχείλισης, οπότε το νερό καταλήγει στον Θερμαϊκό μαζί με τα ακαθάριστα λύματα" αναφέρει και διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο στο κέντρο της πόλης.

"Όταν το αποχετευτικό δίκτυο σχεδιαζόταν στο τέλος της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 δεν μπορούσαν να προβλεφθούν αυτές οι εξελίξεις" προσθέτει και κάνει λόγο για πολύ μεγάλο μειονέκτημα.

Π.Γ.  ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα