Thumbnail
Με ανακοίνωσή της, χθες, η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Σάμου επιβεβαιώνει πλήρως την άρνηση των αναισθησιολόγων του Ιδρύματος να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης. 

Κάνει δε γνωστό ότι η τελευταία τέτοια επέμβαση έγινε στις 19 του περασμένου Απριλίου.

Με την ίδια ανακοίνωση δίνεται απάντηση στα όσα ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου είχε υποστηρίζει με δική του ανακοίνωση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού «ενώ δεν ξοδεύει ούτε μια λέξη για να τοποθετηθεί στο σοβαρό κοινωνικό θέμα που απασχολεί το πανελλήνιο, ενώ δεν διατυπώνει την παραμικρή πρόταση για την αντιμετώπισή του, περιορίζεται σε μια ακραία συντεχνιακή απόπειρα υπεράσπισης των αναισθησιολόγων και μετάθεσης των ευθυνών στη διοίκηση του Νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Σάμου το πρόβλημα «γεννήθηκε» ως εξής:

- τον Ιούνιο του 2016, υπήρξε μια αναφορά της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος για ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της ιδίας και του διευθυντή του μαιευτικού - γυναικολογικού τμήματος. Το θέμα εξετάσθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, που ενστερνίσθηκε η διοίκηση. Το εν λόγω επεισόδιο δεν είχε την παραμικρή σχέση με το επίμαχο θέμα.

- τον Φεβρουάριο, λοιπόν, ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι αναισθησιολόγοι αρνούνταν να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης, εκτός εάν υπήρχαν σοβαροί ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι. Αν και η μόνη προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος είναι η συναίνεση της εγκύου, η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας αποδέχτηκε τους όρους των αναιθησιολόγων και συνέστησε την παραπομπή στην κοινωνική υπηρεσία, για να παρέχεται συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ταυτόχρονα να αποφορτίζεται το δίπολο αναισθησιολόγοι / γυναικολόγοι.

- Ενώ ουδεμία αντίρρηση γραπτή ή προφορική εκφράσθηκε, οι αναισθησιολόγοι κατέθεσαν την κοινή δήλωση τους, με την οποία αρνούνται να συμμετέχουν σε επεμβάσεις διακοπής εγκυμοσύνης, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου της Σάμου καταλήγει ανακοινώνοντας ότι «θα θέσει σε εφαρμογή εναλλακτική λύση, ώστε οι γυναίκες του νησιού να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος, με σεβασμό της προσωπικότητας και προστασία της υγείας τους» αφού, όπως χαρακτηριστικά, τονίζει «δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να κάνει δίκη προθέσεων. Οφείλει να λειτουργεί με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Στην αντεπίθεση η Μαρία Καρυστιανού με αιχμές κατά των ΜΜΕ – «Καμία διαβούλευση για δικαιώματα, μιλούσα για κοινωνική πρόνοια»
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Μέλη ΔΕΠ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος απάντησε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση θανάτου μέλους ΔΕΠ σε ΑΕΙ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ