Thumbnail
«Πράσινο φως» ανάβει η δικαιοσύνη στις υιοθεσίες ακόμα και όταν ξεπερνιέται η ηλικιακή διαφορά των 50 ετών που επιτρέπεται να υπάρχει ανάμεσα στον θετό γονέα και το θετό παιδί.

Ειδικότερα, το περιφερειακό Πρωτοδικείο δέχεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το ηλικιακό αυτό εμπόδιο που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας, όταν εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού.

Η αφορμή για την αλλαγή αυτή ήρθε από μια υπόθεση κατά την οποία μια 54χρονη γυναίκα θέλησε να υιοθετήσει το παιδί που είχε αποκτήσει ο σύζυγός της από τον παράνομο δεσμό του με νεαρή. Η νεαρή αφού γέννησε, παρέδωσε το παιδί στον πατέρα του, λέγοντας πως δεν μπορεί να το αναθρέψει, ενώ έδωσε και την συγκατάθεσή της για την υιοθεσία.

Έτσι, όπως αναφέρει το «Έθνος», το δικαστήριο αποφάσισε πως το συμφέρον του παιδιού δικαιολογεί την υπέρβαση της ηλικιακής διαφοράς.

Η ελληνική νομοθεσία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ορίζει ότι ο θετός γονέας πρέπει να έχει ηλικία από 30 έως 60 ετών, ενώ η διαφορά ηλικίας από το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών (ή 15, εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος) και σε ανώτατο όριο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 50 χρόνια. Το όριο αυτό, αν και έχει τεθεί για λόγους κοινωνικούς και ηθικούς, στην συγκεκριμένη περίπτωση, που πλέον αποτελεί δεδικασμένο, κρίθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει, με το δικαστήριο να ανατρέχει σε διεθνείς συμβάσεις.

«Το ενδιαφέρον για τον θεσμό της υιοθεσίας έχει επικεντρωθεί στο συμφέρον του υιοθετούμενου ανήλικου παιδιού και στην παροχή σε αυτό της δυνατότητας να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με ανάπτυξη σχέσεων στοργής και αφοσίωσης, με σωστή ηθική και πνευματική διαπαιδαγώγηση, με ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς του», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελστατ
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι νέοι εξοικειώνονται με τη στατιστική επιστήμη και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
παιδιά
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
3.500 αιτήσεις αξιολογήθηκαν για έως 20 συνεδρίες στήριξης παιδιών έως 6 ετών – οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως 22 Δεκεμβρίου
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
Αυλή σχολείου
Έντονη αντίδραση γονέων για τη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου σε Πειραματικό
Οι γονείς καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας που πλήττει τα δικαιώματα των μαθητών
Έντονη αντίδραση γονέων για τη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου σε Πειραματικό