Ισορροπίες, εκπλήξεις και ελληνικό χρώμα: Υποψηφιότητες βραβείων Oscar 2017
Στα τέλη του Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η μεγαλοπρεπής απονομή, με παρουσιαστή τον Jimmy Kimmel. Αναμένουμε τα tweet του Donald Trump και θα επανέλθουμε! 

Όπως συζητούσαμε και πριν μερικές ημέρες , το La La Land είναι μια πραγματικά αξιαγάπητη και γοητευτική ταινία. Είναι τόσο αξιαγάπητη και γοητευτική, τόσο «feel good» σινεμά, που εύλογα συνεπήρε και την κριτική επιτροπή.  Η Ακαδημία την αγάπησε τόσο ώστε να την βάλει σε μια πολύ εκλεκτή ομάδα ταινιών: Ο «Τιτανικός» και το «Όλα για την Εύα» είναι οι δυο ταινίες που κρατούσαν μαζί το ρεκόρ υποψηφιοτήτων, στις οποίες τώρα προστέθηκε και το νοσταλγικό μιούζικαλ του Chazelle. 14 υποψηφιότητες για Oscar- τη λες και ταινία της δεκαετίας, ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα αγαλματίδια θα τα κερδίσει. 

-    Το La La Land είναι σαν εκείνο το άγνωστο καινούριο πρόσωπο της παρέας, που κατ’ ευθείαν κερδίζει τις καρδιές όλων με την φινέτσα και την αύρα του. Εξωστρεφές, ανοιχτόκαρδο και καλοσυνάτο, κάνει ένα τόσο αποτελεσματικό «γκελ» που μπορεί και να του συγχωρέσεις κάποιες φράσεις του τύπου: «εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…» και άλλα ανάλογα. Κατά ανάλογο τρόπο, η Ακαδημία συγχώρεσε την μονομέρειά του στο…λευκό, αλλά φρόντισε την ίδια στιγμή να «ισορροπήσει» τη ζυγαριά: Ενώ τα τελευταία δυο χρόνια απουσίαζε υποψηφιότητα μαύρου ηθοποιού, φέτος ο αριθμός των υποψηφιοτήτων έφτασε το 6, μοιρασμένος σε Α’ και Β’ αντρικού και γυναικείου. Επιπλέον, η ιστορία ενηλικίωσης ενός gay μαύρου Moonlight κέρδισε και αυτό τις υποψηφιότητές του. 

-    Πέρα όμως από όλα αυτά, οι 14 υποψηφιότητές δημιουργούν μια εύλογη απορία: Είναι όντως το La La Land τόσο καλό ή μήπως αυτό το ρεκόρ δείχνει κάτι για την συνολική κινηματογραφική παραγωγή; (τουλάχιστον αυτή που αφορά στα ενδιαφέροντα της Ακαδημίας)

-    Υπήρχαν φυσικά και μερικές εκπλήξεις: Η Amy Adams για παράδειγμα, λάμπει δια  της απουσίας της από τις υποψηφιότητες για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο, παρά την υποδειγματική και αναγνωρισμένη ερμηνεία της στο Arrival. Μήπως η -της τελευταίας στιγμής;- άνοδος της Meryl Streep (για τον ρόλο της ως παράφωνη Florence Foster Jenkins) της «έφαγε» τη θέση; Και μήπως αυτή η εκ νέου υποψηφιότητα για την -χορτασμένη από Oscar- ηθοποιό είναι και μια έμμεση στήριξη μετά τον λόγο της απέναντι στον Donald Trump; Ο οποίος βεβαίως, φρόντισε στα tweet του να την αποκαλέσει υπερτιμημένη. 

-    Παράλληλα, η παρουσία του Mel Gibson στις υποψηφιότητες για σκηνοθεσία (Hacksaw Ridge) ήταν μάλλον μια έκπληξη, δεδομένου του εξαιρετικά ασταθούς και ρατσιστικού χαρακτήρα που είχε δείξει τα τελευταία χρόνια. Πιθανότατα οφείλεται στις παρατεταμένες απολογίες του για τον αντι-σημιτισμό που είχε εκφράσει, που επιβραβεύονται με αυτόν τον τρόπο. 

Hacksaw Ridge

-    Η παρουσία του όμως κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όταν από την ίδια λίστα απουσιάζουν τόσο ο Scorsece όσο και ο Clint Eeastwood (για το Silence και το Sully αντίστοιχα). Και οι δυο τους αλλά και οι ταινίες τους είδαν την απόρριψη της Ακαδημίας: Ας μην ξεχνάμε πως το Silence ήταν ένα μεγαλόπνοο έργο για τον σκηνοθέτη του Λύκου της Wall Street  ενώ το Sully είχε αρκετά καλή πορεία. Βέβαια, ο πάλαι πότε Dirty Harry και man with no name είναι σεσημασμένος υποστηρικτής του Trump…

Silence

-    Ευχάριστη έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του Viggo Mortensen (Captain Fantastic) στην κατηγορία του Α’ Αντρικού όπως και της Isabelle Huppert για τον Α’ Γυναικείο (οι δίκαιοι νικητές, κατά την ταπεινή μας γνώμη). Ίσως να περιμέναμε και την αρκετά ευχάριστη έκπληξη να βλέπαμε τον Deadpool σε κάποια υποψηφιότητα, αλλά η Ακαδημία παραμένει αρκετά δυσκοίλια σε κάτι τέτοια. 

Captain Fantastic

-    Θετικές εκπλήξεις…ελληνικού χρώματος ωστόσο υπήρξαν: Ο «Αστακός» ολοκληρώνει μια πολυβραβευμένη πορεία φτάνοντας μέχρι την δόξα και τα φώτα του θείου Όσκαρ, και συγκεκριμένα για το Όσκαρ Σεναρίου (Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου). Επιπλέον, η νεαρή Δάφνη Ματζιαράκη είναι υποψήφια για το Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το 4.1 miles (για την δράση του Λιμενικού Σώματος στην διάσωση προσφύγων)

«Αστακός» 

-   Πολλά μπορεί να πει κανείς για την οργουελική κινηματογραφική παραλογή για τον έρωτα του Λάνθιμου και ομολογουμένως δίχασε το ελληνικό κοινό. Ωστόσο, σίγουρα η διάκριση και η επιτυχία της ταινίας δίνει «χώρο» και δυνατότητες για τον ελληνικό κινηματογράφο να ανοίξει τα φτερά του, εγκαταλείποντας οριστικά την τηλεοπτικής αισθητικής προηγούμενη περίοδο (που βέβαια συνεχίζεται ακόμα, σε παραλληλία με νέες φωνές και τολμηρά θέματα). 

-    Στα τέλη του Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η μεγαλοπρεπής απονομή, με παρουσιαστή τον Jimmy Kimmel. Αναμένουμε τα tweet του Donald Trump και θα επανέλθουμε! 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα