Thumbnail
Δεν μπορεί να πάρει τη σύνταξή του αν και εργάστηκε επί 37 συναπτά έτη

Συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ο Πρόδρομος Χατζηγεωργίου είναι 71 ετών και εργάστηκε επί 37 συναπτά έτη έχοντας διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ, το Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) και τον ΟΑΕΕ.

Θα μπορούσε να έχει πάρει σύνταξη από τον ΟΑΕΕ από το 2009, όμως ένα παλιό χρέος στο πάλαι ποτέ ΤΑΕ, μεταξύ 1987 και 1992, και ένα καφκικό κράτος τον ταλαιπωρούν εδώ και 7 χρόνια, στερώντας του την αξιοπρέπεια, την ίδια ώρα που η μόνη περίθαλψη που λαμβάνει για τα προβλήματα υγείας του είναι από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Μάλιστα, έχει δικαιωθεί δικαστικά από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιά ως προς την έναρξη της καταβολής σύνταξης από τον Νοέμβριο του 2009!

«Κάνω έκκληση στον αρμόδιο υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, και κάθε άλλο αρμόδιο να παρέμβει, ώστε να καταφέρω να πάρω τη σύνταξή μου, έχω φτάσει σε απόγνωση», λέει στην εφημερίδα μας.

Εφτά χρόνια πριν

Οταν τον Φεβρουάριο του 2009 ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε την αίτηση συνταξιοδότησης, δεν περίμενε ότι τα πράγματα θα καθυστερούσαν τόσο πολύ. Το καταστατικό της εταιρείας του έληγε στις 28/12/2008 και θεωρούσε ότι αυτό θα αρκούσε.

Ωστόσο, έλειπαν ορισμένα συμπληρωματικά δικαιολογητικά (λύση της εταιρείας από την οικεία ΔΟΥ, χαρτί από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθήνας και δημοσίευση της λύσης της εταιρείας σε ΦΕΚ), τα οποία κατάφερε να προσκομίσει τελικά τον Ιούνιο του 2012.

Ούτε όμως τότε ξεκίνησε να λαμβάνει τη σύνταξη και τα αναδρομικά που θα έπρεπε από το 2009, γιατί η αίτησή του απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι τα δικαιολογητικά είχαν προσκομιστεί εκπρόθεσμα για το αίτημα του 2009 και το νέο αίτημα συνταξιοδότησης ξεκινούσε από τον Ιούνιο του 2012!

Μετά από αλλεπάλληλες ενστάσεις προς τον οργανισμό, το 2013 αναγκάστηκε να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να λάβει επιτέλους τη σύνταξή του.

«Μετά τη δικαίωσή μου από το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά το 2015 περίμενα ότι θα πάρω τη σύνταξη και τα αναδρομικά από το 2009 και όχι το 2012, καθώς υπήρχε ένα τυπικό θέμα με τη λύση της εταιρείας μου», μας λέει.

Ωστόσο, εμφανίστηκε κι άλλος «δράκος», αφού ξαφνικά το 2014 στο χρέος των περίπου 25.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ, το οποίο προέρχεται από την επιχειρηματική του δραστηριότητα και δεν αμφισβητεί, προστέθηκε το παλιό χρέος ύψους 44.194 ευρώ στο Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) από μια επιχείρηση εμπορίας τροχόσπιτων που διατηρούσε τη δεκαετία του '80.

Με αυτόν τον τρόπο το χρέος του προς τον ΟΑΕΕ άγγιξε τις 70.000 ευρώ, πολύ μακριά από το ανώτατο όριο των 22.330 ευρώ με το οποίο μπορεί να γίνει συμψηφισμός και να αρχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι το διάστημα για το οποίο καταλογίζονται οι εισφορές, μεταξύ 1987 και 1992, η εταιρεία, όπως μας λέει ο κ. Χατζηγεωργίου, ήταν αδρανής και ο ίδιος δεν γνώριζε καν ότι χρωστούσε αυτό το ποσό στο ΤΑΕ.

«Δεν με ενημέρωσαν»

«Μεταξύ 2008 και 2013 δεν είχα ενημερωθεί ποτέ για το τι χρωστάω. Εκανα δεκάδες πήγαινε-έλα στο Ταμείο και στην αίτηση που έκανα τον Ιούνιο του 2012 προς το Ταμείο για την ανάλυση των χρεών μου, πήρα απάντηση το 2014, λίγες μέρες πριν γίνει το δικαστήριο σε πρωτόδικο βαθμό.

»Τον Σεπτέμβριο του 2015 έκανα ένσταση στον ΟΑΕΕ για να διαγραφεί το χρέος προς το ΤΑΕ και με διαβεβαίωσαν ότι αυτό θα γίνει. Ωστόσο, συνέχισε να υφίσταται και αργότερα μου είπαν, λανθασμένα εκτιμώ, ότι αφού το 2007 υπέγραψα την ενοποίηση του ΟΑΕΕ και του ΤΑΕ είναι σαν να το αναγνωρίζω», μας λέει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Μετά από νέο γύρο ενστάσεων προς το Ταμείο, σε πολλές από τις οποίες δεν έλαβε απάντηση, και κρούσεις στη διοίκηση του ΟΑΕΕ, στα μέσα Νοεμβρίου έλαβε χαρτί από τον οργανισμό που του καταλογίζει συνολικό χρέος ύψους 56.752 ευρώ, από τα οποία περίπου τα 22.000, στα όρια δηλαδή του συμψηφισμού, προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα που διατηρούσε έως το 2009 και τα υπόλοιπα 34.000 αποτελούν, όπως μας λέει, το χρέος-φάντασμα προς το ΤΑΕ που θα μπορούσε να έχει παραγραφεί.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μας λέει ότι τα αναδρομικά που του οφείλονται αγγίζουν σήμερα τις 86.000 ευρώ, τα οποία και θα χάσει εάν δεν καταβάλει 34.000 στον οργανισμό εντός διμήνου!

Εξάλλου, όπως ενημερώθηκε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει να γίνει κάποιου άλλου είδος συμψηφισμός.

«Δηλαδή τι να κάνω, να τα βρω από τοκογλύφους τα 34.000 για να πάρω τη σύνταξη;» απορεί για μια κατάσταση με χρέη προς τον ΟΑΕΕ που έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που προσπαθούν να πάρουν σύνταξη, ειδικά στα χρόνια της κρίσης.

Η περίπτωσή του θυμίζει έντονα εκείνη του Θανάση Χελιώτη στην Κερατέα, για τον οποίο είχαμε γράψει τον περασμένο Μάιο (26/5).

Στον κ. Χελιώτη ο ΟΑΕΕ χρωστούσε αναδρομικά περίπου 53.000 ευρώ μεταξύ 2012 και 2016 και ο ίδιος είχε χρέος προς τον οργανισμό 36.147 ευρώ, από τα οποία έπρεπε να καταβάλει άμεσα τα 13.000 ώστε να πάρει σύνταξη.

Ο 68χρονος αναγκάστηκε τότε να καταφύγει σε απεργία πείνας και ακόμα περιμένει να βρεθεί μια οριστική λύση.

Μηδενικά εισοδήματα

«Αυτή τη στιγμή έχω μηδενικά εισοδήματα από το 2010. Ζούμε στο νοίκι με μια σύνταξη 700 ευρώ της γυναίκας μου, που έχει υποστεί κι αυτή τόσες περικοπές και μας βοηθάει η κόρη μου. Λυπάμαι να είμαι βάρος στα παιδιά μου.

Εχω υπέρταση, σάκχαρο κι άλλα προβλήματα υγείας και ευτυχώς παίρνω τα φάρμακά μου από το Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό.

Το 2015 που χρειάστηκε να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο για μερικές μέρες με καρδιολογικά προβλήματα, μπήκα με τη διάταξη για τους ανασφάλιστους.

Ζητώ να βρεθεί μια λύση για να καταφέρω να πάρω τα φάρμακά μου και να έχω περίθαλψη. Με τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας μου δεν πρέπει να αναστατώνομαι και με έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ. Τι θα απογίνω;» καταλήγει.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΤΡΟ
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ
Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ