Thumbnail
«Γράμματα από τη Γερμανία»

Με «Γράμματα από τη Γερμανία» και άλλα τραγούδια θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συναυλία στις 19 Δεκεμβρίου αφιερωμένη στη μετανάστευση και το προσφυγικό.

Η διοργάνωση είναι του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και γίνεται με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη (18/12).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Η συναυλία θα γίνει στον παλιό εργοστάσιο και σημερινό πολυχώρο πολιτισμού «Το Ελληνικό Μολύβι» επί της Ιεράς Οδού 154, τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ.

Σε αυτήν θα παιχθεί το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Γράμματα από τη Γερμανία», σε ποίηση του Φώντα Λάδη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης με θέμα τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία», που, στη δεκαετία του ’60, κατήγγειλαν με άμεσο τρόπο τη μάστιγα της μετανάστευσης, που κυριαρχούσε στην κοινωνική ζωή της χώρας, σημάδεψαν με τις συζητήσεις που ξεσήκωσαν την πολιτιστική μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς.

παγκόσμια ημέρα μετανάστη

Η συναυλία περιλαμβάνει ακόμα προβολές ειδικών βίντεο, μνήμες γνωστών τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής, καθώς και μικρά κείμενα μέσα από τα οποία αναπαράγεται το κλίμα της δεκαετίας του ‘60 μεταφερμένο στη σημερινή ιστορική συγκυρία του προσφυγικού.

Θα τραγουδήσουν οι: Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Σοφία Παπάζογλου και Βασίλης Κορακάκης. Θα συνοδεύει επταμελής λαϊκή ορχήστρα. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και τα βίντεο ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης».

Το ΕΚΑ

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, το εργατοϋπαλληλικό κέντρο της Αθήνας σχολιάζει σε ανακοίνωσή του: «Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και στοχεύει στην ενίσχυση της εκστρατείας του Οργανισμού όσον αφορά στην προστασία του μετανάστη. Σαν σήμερα το 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών και των μελών των Οικογενειών τους».

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες. Σε αυτούς έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες  από τις εμπόλεμες  ζώνες γεγονός που έχει επιδεινώσει τις μεταναστευτικές ροές.  Όλοι τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
ΙΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις στα επιμορφωτικά προγράμματα SUB.8
Κλείνει η υποβολή αιτήσεων – 37 προγράμματα για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εξ αποστάσεως, με έναρξη τον Ιανουάριο 2026
ΙΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις στα επιμορφωτικά προγράμματα SUB.8
συγχονε
Νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων προκαλεί αντιδράσεις - Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις Γονέων του Βόρειου Τομέα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας,...
Νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων προκαλεί αντιδράσεις - Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
peripoliko astinomia perama
Σταυρούπολη: Δύο 15χρονοι προκαλούν χάος με κλεμμένη μοτοσικλέτα – Τραυματίες και γονείς στο τμήμα
Θεσσαλονίκη: 15χρονοι με κλεμμένη μηχανή τραυμάτισαν οδηγό ΙΧ και αστυνομικό
Σταυρούπολη: Δύο 15χρονοι προκαλούν χάος με κλεμμένη μοτοσικλέτα – Τραυματίες και γονείς στο τμήμα
σχολείο
Αιγάλεω: Πειθαρχικό σε σχολείο για προβολή επεισοδίου της σειράς «Black Mirror»
Τι καταγγέλλει πατέρας μαθητή - Εκπαιδευτικός πληροφορικής φέρεται να έδειξε στη σχολική αίθουσα σκηνές σεξ και κτηνοβασίας
Αιγάλεω: Πειθαρχικό σε σχολείο για προβολή επεισοδίου της σειράς «Black Mirror»