Thumbnail
Δραματική η κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις

Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις εξαιτίας της έκρηξης της ανεργίας, της επικράτησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της απότομης βύθισης των μισθών την περίοδο 2010 – 2015 αποτυπώνει το κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα οποία περιέχουν αναλυτικά δεδομένα για τις μισθολογικές ανισότητες υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ.

126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Ερωτήσεις για την Παιδεία αύριο στη Βουλή: Μεταθέσεις, άδειες εκπαιδευτικών, υποδομές και πανεπιστημιακή αστυνομία στο μικροσκόπιο
Ανοικτά ζητήματα στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή φύλαξη στη Βουλή
Ερωτήσεις για την Παιδεία αύριο στη Βουλή: Μεταθέσεις, άδειες εκπαιδευτικών, υποδομές και πανεπιστημιακή αστυνομία στο μικροσκόπιο