Thumbnail
Βασανιστήρια

Συντάκτης: Γιώργος Λεγάκης

Πριν δύο χρόνια η έκθεση του Κογκρέσου στην Αμερική αποκάλυψε τα βασανιστήρια της CIA που υπέβαλσε σε υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η έκθεση αυτή αφορά ανακρίσεις 119 ατόμων. Για αυτό το πρόγραμμα δόθηκαν 89 εκατομμύρια δολλάρια! Πολλά στοιχεία από τους βασανισμούς έχουν κυκλοφορήσει ήδη μέσα από το wiki leaks, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους φορείς αλλά αποτελούν περιορισμένες πληροφορίες

Η 6.000 σελίδων έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό περιστατικών βασανισμών, στοιχεία τα οποία θα παραμείνουν απόρρητα. Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο μία περίληψη 480 σελίδων.

Πολλοί αθώοι άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγής οι οποίοι βασανίστηκαν από την CIA.

Κάποιοι από αυτούς μήνυσαν τους ψυχολόγους που δημιούργησαν αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρίων. 

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 22 Απριλίου αποφάνθηκε ότι η μήνυση εναντίον των ψυχολόγων που ειναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA μπορεί να κινηθεί προς τα εμπρός.

"Αυτή είναι μια ιστορική νίκη στον αγώνα για να κρατήσει τα άτομα που είναι υπεύθυνα για βασανιστήρια υπόλογα για τις απεχθείς και παράνομες ενέργειές τους», δήλωσε ο ACLU Προσωπικό Εισαγγελέα Dror Λάντεν, ο οποίος υποστήριξε στο δικαστήριο σήμερα ο πληρεξούσιος δικηγόρος.

Η CIA κατηγορείται ότι από τα βασανιστήρια πέθανε ένας άνθρωπος. Η CIA κατηγορείται ότι βασάνισε  Suleiman Abdullah Salim που ήταν Ψαράς, τον Mohamed Ahmed Ben Soud, εξόριστο από το καθεστώς Καντάφι και τον Gul Rahman ο οποίος και πέθανε κατά την ώρα της ανάκρησης

Σαδιστές ανακριτές

Today's win is huge. It means for the 1st time, victims will be able to call their torturers to account in court https://t.co/4kVEXVcKoJ

— ACLU National (@ACLU) April 22, 2016

Here’s why the ruling in our CIA psychologists torture lawsuit is such a big deal. https://t.co/sT2cOHEWyN pic.twitter.com/PecUlvTPRz

— ACLU National (@ACLU) April 23, 2016

ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

ΣΑΔΙΣΜΟΣ

Ανάμεσα στις μεθόδους της λεγόμενης «προωθημένης ανάκρισης», ήταν η «έγχυση υγρών στον πρωκτό» και το «τάισμα του πρωκτού με στερεά υλικά», («rectal feeding» και «rectal hydration») χωρίς την άδεια ιατρού. Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά σε «μπάνια» με παγωμένο νερό, ενώ η CIA άφηνε την εντύπωση σε αρκετούς κρατούμενους ότι δεν θα επιβίωναν στην ανάκριση.

Ομπάμα: «Αμαυρώθηκε η φήμη των ΗΠΑ» (2014)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε σήμερα τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, τις οποίες χαρακτήρισε «αντίθετες» στις αξίες των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

«Οι τεχνικές αυτές αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο», επεσήμανε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του στη οποία δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.

«Κανένα κράτος δεν είναι τέλειο», σχολίασε. «Όμως ένα από τα πλεονεκτήματα της Αμερικής είναι η επιθυμία μας να αντιμετωπίσουμε ανοικτά το παρελθόν μας, τις ατέλειές μας και να αλλάξουμε για να βελτιωθούμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα, αφού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους ήρθε αντιμέτωπη με «επώδυνες» επιλογές για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε την αλ Κάιντα και θα απέτρεπε «νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», υπογράμμισε ότι «καλά πράγματα» έγιναν στη διάρκεια «των δύσκολων αυτών ετών».

«Παράλληλα κάποιες ενέργειες που έγιναν ήταν αντίθετες στις αξίες μας», σημείωσε. «Γι’ αυτό τον λόγο απαγόρευσα ρητά τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-1024x585.jpg
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
Πανελλαδικές: Μέχρι πότε οι εξετάσεις και τα παρελκόμενά τους θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Γιατί ψάχνουμε τις...
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»