Thumbnail
Ανδριανή Στράνη

Σαν σήμερα, 24 Μάρτη 1999, είπε η Μιλένα, όταν εσείς ετοιμαζόσαστε να γιορτάσετε τον Ευαγγελισμό της Επανάστασης, ένας άλλος άγγελος με τον κωδικό «ευσπλαχνικός άγγελος» έφερνε σε εμάς το μήνυμα του πολέμου.
Τα γεράκια του ΝΑΤΟ καιρό πριν είχαν βάλει στόχο να πετάξουν ως τη Φρούσκα Γκόρα («Φρέσκα Βουνά» στη σερβική γλώσσα) για να ξεριζώσουν την καρδιά της Γιουγκοσλαβίας από τον κάμπο με τα κοτσύφια (Κοσσυφοπέδιο).


Σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Βελιγραδίου, ανάμεσα σε κτήρια φροντισμένα και σύγχρονα, σοκάρει η εικόνα ενός οικοδομήματος βομβαρδισμένου και παρατημένου. Γερμένο και σκυφτό, κάνει προσπάθεια να κρατηθεί στον τόπο και στον χρόνο, ανοιχτή ακόμα πληγή από μια μεγάλη αδικία. Έμεινε, μάλλον το αφήσαμε έτσι, συνέχισε η Μιλένα, για να μας θυμίζει τον πόλεμο και διέκρινα ένα ράγισμα στη φωνή της, μικρή παύση, ως φόρο τιμής στα χιλιάδες αθώα θύματα που θρήνησε η Γιουγκοσλαβία το 1999 μέχρι να υποταχτεί και να υπογράψει την «αυτονομία» του Κοσσόβου της.

 
Όμως η ίδια η ζωή σε αναγκάζει να αφήσεις τον θρήνο και να συνεχίσεις, έτσι και η κουβέντα κύλησε στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Η διάδοση φημών πέρα και από τον Ατλαντικό ακόμη, ότι ο στόχος ήταν ο Μιλόσεβιτς, δεν έπεισε κανέναν νοήμονα άνθρωπο. Με αυτήν την πρόφαση και χωρίς καν τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χαβιέ Σολάνα, Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ, από «ανάγκη» έδωσε διαταγή για «ανθρωπιστικούς» λόγους στον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων Γουέσλι Κλαρκ να ξεκινήσει τη ρίψη βομβών, επειδή απέτυχαν οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσσόβου από τον κακό Μιλόσεβιτς. Ο ίδιος ο στρατηγός Κλαρκ στο βιβλίο του «Ο σύγχρονος πόλεμος» αποκάλυψε αργότερα (όπως κάνουν πολλοί που λαμβάνουν και εκτελούν διαταγές και μετά βγάζουν ένα βιβλίο για να οικονομήσουν από την αλήθεια) ότι προετοιμάζονταν για την επιχείρηση πολύ πριν από τις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ (1998). Πώς μπορεί να φανεί αληθινό ότι για τον κακό Μιλόσεβιτς βομβάρδιζαν μία ολόκληρη χώρα 11 εβδομάδες με 2.300 αεροπορικές επιδρομές από 1.130 πολεμικά αεροσκάφη; Τα αεροσκάφη αυτά εκτόξευσαν συνολικά 420.000 βλήματα, πυραύλους και βόμβες, και από τα πλοία στην Αδριατική εκτοξεύτηκαν 1.300 πύραυλοι τύπου Κρουζ (Cruise). Επιπλέον δε, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε 37.000 βόμβες διασποράς που χτύπησαν τον άμαχο πληθυσμό, όπως επίσης και βλήματα τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, γνωστό ραδιενεργό υλικό. Κοίτα τύχη αυτός ο Μιλόσεβιτς, να τον χτυπάνε με όλον το εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να μη πάθει τίποτα ούτε μια τρίχα της κεφαλής του! Η Γιουγκοσλαβία υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές και γονάτισε. Οι υλικές ζημιές που υπέστη η χώρα υπολογίστηκαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ηθικές είναι ακόμη ανυπολόγιστες. Στις 9 Ιουνίου 1999 η «ανθρωπιστική» βομβαρδιστική επιδρομή λήγει με την υπογραφή της συμφωνίας στο Κουμάνοβο ΠΓΔΜ για τη δημιουργία ενός ακόμη προτεκτοράτου του ΝΑΤΟ. Η εγχείρηση για την αφαίρεση της καρδιάς της Σερβίας (Κόσσοβο) ήταν επιτυχής.
Πολλές ήταν οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου, όπως χαρακτηρίστηκαν οι νεκροί, οι ανάπηροι, οι ξεριζωμένοι και εκτοπισμένοι πρόσφυγες. Πόνος και δυστυχία για τον λαό ήταν το δώρο του ΝΑΤΟ στον εαυτό του για τα πεντηκοστά του γενέθλια. Η τούρτα και τα κεράκια αποφασίστηκε να ανάψουν στο Βελιγράδι, στη Λευκή Πόλη που την ισοπέδωσαν και τη μαύρισαν, γιατί αντιστεκόταν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ένας λαός περήφανος που είχε ζήσει με κοινωνική δικαιοσύνη, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του γιουγκοσλαβικού σοσιαλισμού. Στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν η αδέσμευτη και ενιαία Γιουγκοσλαβία και όχι προσωπικά ο Μιλόσεβιτς.
Στην προσπάθεια αυτή κυριάρχησε το «διαίρει και βασίλευε». Η διάσπαση βόλεψε. Έτσι, η Σερβία έμεινε μόνη με την πεδιάδα της Βοϊβοδίνα να την προσγειώνει στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα και τη Φρούσκα Γκόρα να την ανεβάζει με το φρέσκο της σε νέους αγώνες για ελευθερία με δικαιοσύνη και ισότητα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, μας είπαν οι Σέρβοι φίλοι Ιβάν και Μίλαν. Τώρα θα δούμε τι θα κάνουμε, χρειάζεται επαγρύπνηση!
Αφού την κομμάτιασαν και τη φτώχεψαν, προσμένει να μπει με όρους στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ., περιμένοντας την «ανάπτυξη» με απλωμένο το χέρι στους δυνατούς εταίρους. Ελπίζουμε να μη πέσουν στην παγίδα που πέσαμε κι εμείς, πιστεύοντας στην Ευρώπη των λαών. Με την τελευταία οικονομική και προσφυγική κρίση αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη των λαών είναι μια ψευδαίσθηση και απάτη. Η ΕΕ είναι μία ιμπεριαλιστική λυκοφιλία που προσπαθεί με δράσεις διαφόρων ΜΚΟ και πολυεθνικών διαφημιστικών εταιριών που υπηρετούν το ίδιο το σύστημα να δώσει την εικόνα του σωτήρα του πλανήτη ακολουθώντας όμως την ίδια πολιτική. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για τα παραπάνω ήταν η δράση του Σαββάτου (19/3/16) με πρωτοβουλία της ΜΚΟ WWF και της γνωστής διαφημιστικής εταιρίας Leo Burnet, να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη με σβηστά φώτα μιας ώρας. Την ονόμασαν «ώρα της γης». Η Ευρώπη πρώτη σε συμμετοχές στον ρόλο αυτό, πρότεινε δρώμενα, πικ-νικ και δείπνα υπό το φώς των κεριών στην πόλη του φωτός. Επί του παρόντος αξίζει να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων ξεχνούν εύκολα και να γυρίσουμε 17 χρόνια πίσω. Τότε, με την έγκριση των περισσοτέρων χωρών, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έκαναν τη νύχτα μέρα σκορπίζοντας τον θάνατο και την περιβαλλοντική καταστροφή. Ήταν κι αυτό ένα κομμάτι της γης που έλαμπε 78 μερόνυχτα από τις φωτιές του πολέμου. Ήρθε ο καιρός να λάμψει και η αλήθεια. Χρειάζεται να σκοτεινιάζει ο πλανήτης μια ώρα τον χρόνο για να σωθούμε ή μήπως είναι επιτακτική η ανάγκη να απαλλαγούμε τώρα από τις σκοτεινές ιμπεριαλιστικές πολιτικές που δεν έχουν ιερό και όσιο;
Η Ευρώπη και η γη ολόκληρη δεν προστατεύεται με χάπενινγκ και πανηγύρια, αλλά με αγώνες ενάντια στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Η πολιτική της Ευρώπης φαίνεται ότι δεν είναι προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των λαών. Αυτή την κρίσιμη ώρα η Σερβία χρειάζεται να σκεφτεί για τα οφέλη(;) από την ένταξή της στην ΕΕ. Έχει την εμπειρία κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Η εξάρτηση από τη λυκοσυμμαχία είναι χειρότερη κι από τη φτώχεια.
Εξάλλου έχει την τύχη να κρατεί καλά φυλαγμένες στα σπλάχνα της τις ριζοσπαστικές και επαναστατικές ιδέες του Ρήγα Φεραίου (1757-1798) από τις οποίες μπορεί να εμπνέεται και να βαδίζει στον δρόμο του.
Ελευθερία - Ισοτιμία - Αδελφότης.

 

Ανδριανή Στράνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα