Thumbnail

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσε στην παρούσα συγκυρία τον αλ  - Νιμρ, αλλά και τη σχέση που είχε ο επιφανής σιίτης ιερωμένος με την εξέγερση της  «αραβικής άνοιξης», στο Μπαχρέϊν, ανέλυσε  ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών Αλέξανδρος Κούτσης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Ο καθηγητής εξήγησε πώς και γιατί η Σαουδική Αραβία προσπαθεί, τώρα, να οξύνει περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες. Συνέδεσε δε τη σπασμωδικότητα και τον εκνευρισμό που χαρακτηρίζουν την πολιτική της με δυο παραμέτρους.

Η μία, τόνισε ο κ. Κούτσης, αφορά τη διαπίστωση των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας ότι η προσέγγιση Ιράν – ΗΠΑ έχει μειώσει κατά πολύ το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της χώρας. Η δεύτερη, πρόσθεσε, παραπέμπει στα κακά και στα… χειρότερα «μαντάτα» που κομίζει για την σαουδαραβική οικονομία η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής είπε πως ανάλογο εκνευρισμό προκαλεί και στο Τελ Αβίβ η προσέγγιση της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον. Ανέφερε επίσης ότι στις ίδιες τις ΗΠΑ εξελίσσεται μία συζήτηση για το κατά πόσο η παραδοσιακή υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Τελ Αβίβ, ακόμη και υπό συνθήκες αχαλίνωτης ισραηλινής επιθετικότητας, έχει ωφελήσει ή βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Θα πρέπει λοιπόν να ερμηνευτεί και υπό αυτό το πρίσμα η άκρατη επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, κατά την τρέχουσα περίοδο, ανέφερε ο κ. Κούτσης.

Αναφερθείς στη Συρία, ο καθηγητής είπε ότι έχει δρομολογηθεί ήδη λύση, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία την έχουν προκρίνει. Προέβλεψε ότι τα πράγματα θα οδεύσουν προς μία πολύ χαλαρή ομοσπονδία συνύπαρξης των διαφορετικών εθνικών και  θρησκευτικών ομάδων. Κανείς δεν θέλει όμως τεμαχισμένη Συρία, πρόσθεσε, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε και άλλες χώρες προ του κινδύνου να διχοτομηθούν.           

Ακούστε: stokokkino.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

emvolio
Ξεκίνησε η χορήγησή του «έξυπνου» εμβόλιοΥ για τη θεραπεία του μελανώματος- Είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή
Ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή και λένε στο σώμα του να κυνηγήσει καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει...
Ξεκίνησε η χορήγησή του «έξυπνου» εμβόλιοΥ για τη θεραπεία του μελανώματος- Είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Πανελλαδικές 2024: Από ποιο πεδίο συμφέρει να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις κοινές σχολές;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς υποψηφίους όταν καλούνται να επιλέξουν Πεδίο
Πανελλαδικές 2024: Από ποιο πεδίο συμφέρει να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις κοινές σχολές;