Thumbnail
χωρίς spoiler

Γράφει ο Πάνος Τσερόλας
 

Τίτλοι αρχής. Η μουσική του John Williams. Το κοινό ανατριχιάζει, κάποιοι χειροκροτούν αυθόρμητα. Οι μη μυημένοι δεν ξέρουν γιατί τα κίτρινα γράμματα που ταξιδεύουν στο διάστημα έχουν τόσο μεγάλη συναισθηματική αξία, αλλά το αισθάνονται και αυτοί. Θέλοντας και μη, μπαίνουν στο κλίμα.

Η ταινία ξεκινάει: Το ιδιόμορφο στυλ της... επιστημονικής φαντασίας εποχής (!!), όπου τα λέιζερ εναλλάσονται με λιτές ρόμπες και αντίσκηνα, σε κάποιους είναι γνώριμο και οικείο. Εμφανίζεται ο «κακός» και αμέσως κάνει μια επιβλητική επίδειξη δυνάμεων. Η ταινία ξεκινάει με φόρα, και σε κανένα σημείο δεν κάνει στάση: Για 135 λεπτά ο JJ Abrams κάνει αρκετά πράγματα, αλλά κυρίως κάνει αυτό που πρέπει. Χαβαλέ.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, το έβδομο κεφάλαιο της μυθικής σειράς ταινιών θα έπρεπε να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα: Να εισάγει νέους ήρωες και ιστορίες στην διαστημική όπερα, να αποθέσει νοσταλγικό φόρο τιμής στους παλιούς, να δημιουργήσει νέο «καλό» και νέο «κακό» και ταυτόχρονα με όλα αυτά να είναι και μια πληθωρική περιπέτεια. Να κρατήσει το ύφος και την αισθητική του οράματος του Lucas και ταυτόχρονα να το εκμοντερνίσει όσο χρειάζεται. Η φιλοδοξία της νέας παραγωγής φαίνεται από την αρχή: Δεν θέλει απλώς να προσθέσει ένα επεισόδιο, θέλει να δημιουργήσει ένα ανάλογο σημείο αναφοράς με την πρώτη τριλογία. Το αν θα τα καταφέρει φυσικά, θα μετρηθεί με δυο ακόμα ταινίες.

Υπάρχουν μερικά στοιχεία στην ταινία αυτή που δείχνουν καλούς οιωνούς: Σε έναν τεράστιο γαλαξία με αναρίθμητα είδη εξωγήινων και πλασμάτων, ήταν ομολογουμένως περίεργο πως η πολυμορφία δεν αφορούσε τόσο τους ανθρώπους: Όλοι οι Jedi και Sith ήταν άντρες, και με εξαίρεση τον Samuel Jackson στα prequel, λευκοί καυκάσιοι. Ο JJ Abrams αυτή τη φορά αντιπαραβάλει την (ναζιστικών αποχρώσεων) ομοιομορφία των Sith με την πολυσυλλεκτικότητα της Αντίστασης. Ύστερα, επανατοποθετεί την διαμάχη καλού και κακού με πιο πολιτικό τρόπο: Το νέο (μεγαλύτερο και ισχυρότερο υπερόπλο των κακών) Death Star στοχεύει προς τις Δημοκρατικές γωνιές του γαλαξία, καθώς αποτελούν «το μόνο στήριγμα της Αντίστασης».

 

Η υπόθεση του έργου διατηρεί την ίδια θεματική «πλοκή» με την πρώτη ταινία του ’77: Η Leia, ξανά, προσπαθεί να βρει ένα τρόπο να καταστρέψει το υπερόπλο των κακών. Ο Han Solo, ξανά, θα βοηθήσει σε αυτό κάπως απρόθυμα. Ταυτόχρονα όμως, όλοι αναζητούν τον τελευταίο Jedi, τον Luke Skywalker, που έχει εξαφανιστεί σε κάποια απόμερη γωνιά του γαλαξία, πιθανότατα απογοητευμένος (;) ή παραιτημένος (;). Το μυστικό της τοποθεσίας του βρίσκεται, ξανά, σε ένα πολύ χαριτωμένο μικρό ρομποτάκι, τον BB-8, το οποίο περιπλανιέται στην έρημο μέχρι να βρεθεί, ξανά, σε χέρια ανθρώπων που έχουν κάποιο (σημαντικό) ρόλο να παίξουν στην ιστορία.

Τον Luke Skywalker ωστόσο ψάχνουν και οι κακοί, και με αρχηγό τον μαθητευόμενο Sith, Kylo Ren κάνουν άνω κάτω τον γαλαξία, οδηγώντας σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν δεκάδες μικρές και μεγάλες ανατροπές, ενώ η «δύναμη», που μοιάζει απομεινάρι μιας παλιάς εποχής, βρίσκει τον τρόπο να αναδυθεί ξανά στις πιο απρόσμενες γειτονιές.

Το Star Wars: The force Awakens έχει ήδη ξεκινήσει το διαστημικό του ταξίδι στα box-office του κόσμου θέλοντας να κατακτήσει νέα σύνορα. Έχει ακόμα δρόμο να φτάσει την τεράστια επιτυχία των προκατόχων του (κυρίως στην επίδραση στην ποπ κουλτούρα), αλλά ξεκινάει «γεμάτα», όπως πρέπει και με αρκετά νήματα που δείχνουν ότι έχει ακόμα πολλά να πει.

Πιθανότατα, το λιγότερο μυημένο κοινό (κυρίως των επεισοδίων 4-6) θα δυσκολευτεί λίγο να καταλάβει την σημασία κάποιων προσώπων και της δυναμικής των σχέσεών τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ευχαριστηθεί την περιπέτεια και μερικές αξιομνημόνευτες σκηνές δράσης. Σε τελική ανάλυση, αυτή η ταινία μοιάζει (και είναι) ένας συνδετικός κρίκος, ανάμεσα στο λαμπρό παρελθόν και το (επιθυμητά) επίσης λαμπρό μέλλον.

Γενικά αφιέρωσαμε περίπου 600 λέξεις για να πούμε κάτι απλό: Η ταινία τα σπάει. Σπεύσατε.

Υ.Γ. Φυσικά, έχει και αδυναμίες- ο master Sith για παράδειγμα ίσως ήθελε να είναι επιβλητικός και μοχθηρός αλλά είναι μάλλον γκροτέσκος. Επίσης, όλα καλά με τους νέους και παλιούς ήρωες και ηρωίδες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί και μια νέα πλοκή πέρα από το «να καταστρέψουμε το υπερόπλο των κακών αφού πρώτα διασώσουμε το χαριτωμένο ρομποτάκι και ανακαλύψουμε την δύναμη». Αφήστε που μετά την εισαγωγή των ηρώων όλα γίνονται πολύ βιαστικά. Τέλος, η σειρά βασίστηκε πάρα πολύ στα «οικογενειακά δράματα». Υπάρχει και εδώ ένα, εξελίσσεται αρκετά πετυχημένα, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει μανιέρα. Ειδικά αν (spoiler) αποδειχθεί ότι και η Ρέι π.χ. είναι κόρη/ανιψιά/whatever του Λουκ ή κάποιου άλλου Jedi! Αν τελικά αποδειχθεί ότι η Δύναμη είναι κάτι που περνάει από γενιά σε γενιά, πόσο αυτοφυής δύναμη του σύμπαντος είναι; (τέλος spoiler).

 

Υ.Γ.2 Η μεγαλύτερη αδυναμία όμως; Η νέα προσέγγιση στη σειρά, μοιάζει να ανεβάζει τον πήχη του θεάματος, το κάνει όμως εις βάρος του πιο μυθολογικού προβληματισμού των πρώτων ταινιών. Λίγα πράγματα ακούμε για την Δύναμη, λίγα πράγματα βλέπουμε για τα πως και τα γιατί των κακών και των καλών. Οι ήρωες τρέχουν να ξεφύγουν από λέιζερ και από κακούς, μονομαχούν με αυταπάρνηση, αλλά σερβίρονται σε ένα «πακέτο» μιας family movie (εντάξει, είναι Disney), χωρίς πολύ ρίσκο και χωρίς πολύ συναισθηματική επένδυση. Αυτό ίσως να πατά και πάνω στις αδυναμίες του ίδιου του Abrams, ίσως να πατά βέβαια πάνω και σε ένα πιο...«υπαρξιακό» ερώτημα για την ταινία: Έπρεπε όπωσδήποτε να επανακινηθεί μια πετυχημένη μυθολογία, ή μήπως κάποια στιγμή πρέπει να επενδύσουμε στην δημιουργία νέων; Μπορεί τώρα αυτό να φαντάζει δευτερεύον, αλλά το αν θα κερδίσει η νέα τριλογία των Star Wars την μάχη με το χρόνο θα φανεί από αυτό, και όχι από το αν μπορεί να αφηγηθεί μια χορταστική διαστημική περιπέτεια- στο τελευταίο, τα πηγαίνει καλά πάντως. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η φράση «Απορία ψάλτου βηξ»;

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λιοσια
Άνω Λιόσια: Νεκρός ίσως εδώ και 20 ημέρες ο 82χρονος – Τον κακοποιούσε ο γιος του
Το πόρισμα του ιατροδικαστή είναι αυτό που θα κρίνει και την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του συλληφθέντος
Άνω Λιόσια: Νεκρός ίσως εδώ και 20 ημέρες ο 82χρονος – Τον κακοποιούσε ο γιος του