Thumbnail
Μια ωρολογιακή βόμβα χρέους

Μια ωρολογιακή βόμβα χρέους βρίσκεται στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο, όπως όλα δείχνουν, κρέμεται από μια κλωστή καθώς το ύψος του ελλείματος ξεπερνάει τα 8 δις ευρώ. Καθοριστικό για την εξέλιξη είναι η δαπάνη των συνταξιοδοτήσεων που βρίσκονται σε αναμονή και εκτιμάται σε 4 δις ευρώ.

Απλήρωτες συντάξεις, δαπάνες υγείας, οφειλές στον ΕΟΠΥΥ και συνταξιοδοτήσεις που εκκρεμούν, κινδυνεύουν να τινάξουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό στον αέρα, με την «Ημερησία» να κάνει λόγο για λιμνάζοντα χρέη ύψους 13 δις.

Ο χρόνος αναμονής για τη συνταξιοδότηση κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, με ακραίες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης να αγγίζουν τα 3 ή ακόμη και τα 4 χρόνια. Πονοκέφαλο προκαλεί στην ηγεσία του υπ. Εργασίας και η υποχρέωση της κυβέρνησης να προσδιορίσει και να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις από το 2012 και μετά, καθώς το κόστος εκτιμάται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η «Καθημερινή».

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκτιμούν ότι το πραγματικό κόστος για την εφαρμογή της απόφασης μπορεί να αγγίξει και τα 4,2 δισ. ευρώ. Στο υπέρογκο αυτό κρυφό χρέος, που δεν καταγράφεται επίσημα, πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, αλλά και προς τους πρώην οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (327,2 εκατ. ευρώ), για εισφορές που πληρώνονται από τους ασφαλισμένους αλλά δεν αποδίδονται στους οργανισμούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα