Thumbnail
Αποκαλυπτικό έγγραφο 

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί έναν βασικό μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αν δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης του συμφωνημένου προγράμματος και αν δεν καταρτιστεί ο κατάλογος των μέτρων που να «πείθει» τους δανειστές, κινδυνεύει από 1.1.2016 να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων και ομολογιούχων.

Το κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία φαίνεται πως σφίγγουν οι Γερμανοί ευρωβουλευτές όπως φαίνεται από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίων των ομολογιούχων της. Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του εποπτικού της βραχίονα SSM (Single Supervisory Mechanism) Daniele Noy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμό που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τράπεζων.

Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Daniele Noy, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν "πρόσθετα μέτρα" από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in. Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD).

Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να "παγώσει" στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλανήτης Γη
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία κανένα πολιτικό σύστημα, ούτε καμία κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σταθερές...
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
Τι προβλέπει το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους» για τα παιδιά...
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης