Thumbnail
Ανδριανή Στράνη

Κατέβαλε προσπάθεια να ακουστεί σε ολόκληρο το βαγόνι και περισσότερο απ΄ όλα να πείσει τους βαριεστημένους επιβάτες για του λόγου το αληθές .Για πολύ ώρα μετά και αφού βγήκα από το τρένο αντηχούσε η φωνή του στ΄αυτιά μου <<Μια βοήθεια παρακαλώ! Άστεγος είμαι και σας παρακαλώ να με βοηθήσετε .Έχασα κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, δεν έχω που να μείνω .Δεν είμαι ούτε κλέφτης, ούτε ψεύτης ούτε ναρκομανής>>.
      Στη διαδρομή της απόγνωσης για την δόση του, πηγαινοερχόταν Πειραιά-Ομόνοια,ανέλπιδος με κατεβασμένα τα μάτια όπως και τα μανίκια από το μπουφάν που προσπαθούσαν να κρύψουν κατακαλόκαιρο τα σημάδια της εξάρτησης στα πληγωμένα χέρια .Μάταια όμως .Η εικόνα καταφανούς εξάρτησης  πρόδιδε το νεαρό άνδρα που δεν έπειθε κανέναν παρά μόνο για το αντίθετο. Πραγματικά οι ουσίες τον έκαναν να χάσει την αξιοπρέπειά του και εύκολα να γίνει και κλέφτης και ψεύτης αφού ήταν στερημένος και ασθενής .Η εξάρτηση είναι ασθένεια που δεν κρύβεται συλλογιζόμουν,ανεβαίνοντας τις κυλιόμενες σκάλες στην έξοδο προς την οδό Σταδίου.

    Παραμονές   Δεκαπενταύγουστου 2015 και η πλατεία γεμάτη από τους ταξιδευτές της ανάγκης.Ένα γύρω χρειάστηκε να κάνω, ήταν αρκετό, για να αποτυπώσω στον φακό στιγμές που συννέφιαζαν τον Αττικό ουρανό. Γυναίκες με μαντήλες, προσεκτικά σφιχτά δεμένες στο οβάλ του προσώπου και κάποιες επιμελημένες αισθητικά,γέμιζαν τον κύκλο της Ομόνοιας  με βλέμματα θλίψης και ανησυχίας για το άγνωστο που βρέθηκαν από την πολύπαθη Συρία.
          Προσπαθούσαν να καθησυχάσουν όπως μόνο μια μάνα ξέρει τα μικρά τους ,με ένα κοκαλάκι στα μαλλιά ,μία χάντρα ψεύτικη για να παίζουν ή με το νανούρισμα της βοής των αυτοκινήτων στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας .Οι άνδρες όρθιοι σε συντροφιές ,συζητούσαν ζωηρά και σε κατάσταση αναμονής για την ανάγκη που βρέθηκαν, για τα χαρτιά που περίμεναν να πάρουν σαν δόση ανακούφισης ,για το  ταξίδι του προορισμού στην Ευρώπη της Ελευθερίας, λέγανε.
        <<Κρεμασμένοι >> και εξαρτημένοι ολοφάνερα από τους αφανείς δουλέμπορους δυσκολεύονταν να εξηγήσουν τα γεγονότα που τους οδήγησαν εδώ πρόσφυγες .Δεν ρωτούσαν ποιος και γιατί διέλυσε την Συρία ,νοιάζονταν μόνο να φύγουν για τον Βορρά. Η εξάρτηση φέρνει τον άνθρωπο σε απόγνωση σκέφτηκα .Ντόπιοι περαστικοί που η ανάγκη και οι οικονομικές δυσκολίες τους κράτησαν στην Αθήνα Δεκαπενταύγουστο, προβληματισμένοι ,δίχως χαρά χάζευαν το περιβάλλον της Ομόνοιας και κατέβαιναν να πάρουν το τρένο αναλογιζόμενοι την δική τους εξάρτηση από την χειρότερη οικονομική κρίση, ανθρωπιστική τη λένε ,που βρέθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

      Ήταν ολοφάνερο πως κανείς σε τούτη την πλατεία δεν ήταν ελεύθερος. Ντόπιος και ξένος .Οι ερμηνείες για την κατάσταση υποταγής και εξάρτησης επιφανειακές, όπως προέκυπτε από τα πηγαδάκια που αναπαρήγαγαν την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Σε γνωστό σημείο στην επάνω πλευρά της πλατείας ,πηγαδάκι 3-4 ατόμων περίμενε τον έμπορο  για να αγοράσει νοθευμένη χαρά και ψευδαίσθηση πριν πέσει στο ίδιο πηγάδι.
       Απέναντι, οι  μετανάστες αναζητούσαν λύσεις  ατομικής σωτηρίας και ευημερίας στον παράδεισο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ,την μαγευτική Γερμανία .Όνειρο Ευρωπαϊκής νύχτας!
    Οι ντόπιοι μοιρασμένοι .Κάποιοι περιορίζονταν σε μικρές φιλανθρωπίες ,ένα χυμό ,ένα φρούτο, ένα παιχνίδι για μια δόση χαράς στα παιδάκια .Μια κυρία μάλιστα, Ελληνίδα, φόρεσε στα μαλλιά μιας πανέμορφης πιτσιρίκας ,που έκλαιγε από την ταλαιπωρία ,στέκα με λουλουδάκια ,γιατί εμείς είμαστε από παλιά φιλόξενοι ,έλεγε. Άλλοι έβριζαν. Πηγαδάκι λίγα μέτρα πιο κει από την πλατεία, μπροστά σε σφαλισμένο μαγαζί από τα εκατοντάδες του μνημονίου ,σχολίαζε την επικαιρότητα με άγριες διαθέσεις και κραυγές χωρίς νόημα. Είδατε πως μας καταντήσανε; Τι τους θέλουμε τους ξένους ; Δεν έχουμε να φάμε εμείς και άλλα πολλά γνωστά.

       Μετά από την ύπουλη και από απόσταση επίθεση για τους ταξιδευτές της ανάγκης,απομακρύνονταν ένας-ένας κρατώντας φοβισμένοι σε μικρές σακούλες ότι φθηνότερο μπόρεσαν να πάρουν από την κεντρική αγορά για τη μέρα της Παναγιάς, λέγανε.
       Η  εξάρτηση σαν τεράστιος  ιστός δηλητηριώδους αράχνης τρόμαζε και ακινητοποιούσε τα θύματά της.Αδρανείς στην πραγματικότητα όλοι σε τούτη την πλατεία περίμεναν μικρή δόση-λύση στα μεγάλα προβλήματα .Ντόπιοι και ξένοι το μόνο που ζητούσαν ήταν να βγουν στο ξέφωτο ,να πάρουν μια ανάσα χωρίς να ψάχνουν το πώς και το γιατί. Μια πλατεία και μια χώρα αποικία που τη μάθανε να περιμένει με απλωμένο  το χέρι την πρώτη δόση μετά την υπογραφή της συμφωνίας του τρίτου κατά σειρά μνημονίου, από την πρώτη φορά αριστερά.
        Η ελπίδα της απεξάρτησης δεν ήρθε .Μετά την εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους σκληρούς εμπόρους-εκβιαστές της Ευρώπης ,φάνηκε ότι η δόση δεν ερχόταν και η ώρα για το σύνδρομο της στέρησης πλησίαζε .Εξαρτημένοι και στερημένοι πήραμε την απόφαση να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ.
       Μάταια όμως, τ’ αφεντικά ντόπια και ξένα, δεν ίδρωσε  τ’ αυτί τους. Σε μία νύχτα μετέτρεψαν το μεγάλο ΟΧΙ σε υποτακτικό ΝΑΙ ,το κακό σε καλό ,το σκοτάδι σε φως ,το πικρό σε γλυκό ,την ελευθερία σε εξάρτηση και υποταγή.
      Η πρώτη φορά αριστερά ΟΧΙ μόνο δεν έκανε την υπέρβαση που υποσχέθηκε προεκλογικά και μετεκλογικά να σκίσει τα μνημόνια και να δούμε  και λίγο Θεσσαλονίκη έστω και σε βάθος χρόνου ,αλλά συντάχθηκε αμέσως και πλήρως με τους εμπόρους-εκβιαστές και νομιμοποίησε το τρίτο επαχθές μνημόνιο. Το΄φερε και το πέρασε νύχτα από το Ναό της Δημοκρατίας παραμονές Δεκαπενταύγουστου με τους βουλευτές να ψηφίζουν με το εισιτήριο των διακοπών στο χέρι.Για την δόση της εξάρτησης  δώσαμε γη και ύδωρ, αεροδρόμια και λιμάνια για να δικαιωθεί ο προφήτης: <<Έρχεται λαός από μια χώρα του Βορρά, έθνος  μεγάλο  ξεσηκώνεται από της γης τις άκρες .Τόξο κρατάνε και χατζάρι είναι σκληροί και άσπλαχνοι,σε άλογα ανεβαίνουν και ακούγονται οι φωνές τους σαν τη βοή της θάλασσας>>.(Ιερεμίας 27,41-42).Θρήνος για τον αλυσοδεμένο Λαό, όσο για τους διαπραγματευτές που αγνόησαν την λαϊκή εντολή του ΟΧΙ ,τον λόγο έχει η Ιστορία .Μέχρι τότε οι πρώτοι υπερασπιστές της αντιμνημονιακής  συγκυβέρνησης είναι οι ίδιοι  δανειστές-δυνάστες,αλλά μάλλον θα είναι και οι τελευταίοι. Οι  Γερμανοί και λοιποί Βρυξελλιώτες συγγενείς περιχαρείς με τη δόση στην κωλότσεπη χτύπησαν φιλικά την πλάτη του γελαστού παιδιού και του υποσχέθηκαν ότι θα την πάρει.
       Για άλλη μια φορά φίλοι και εχθροί, ντόπιοι και ξένοι μας <<έσωσαν>> από την κρίση της στέρησης και προκειμένου να γιατρευτούμε μας βάλανε σε νέο θεραπευτικό πρόγραμμα εξάρτησης και όχι απεξάρτησης με την ανάλογη δοσολογία .Το φάρμακο και η συνταγή της εξάρτησης γνωστά και δοκιμασμένα πέντε χρόνια τώρα. Τρίτη και φαρμακερή για την πρώτη φορά αριστερά .Περιμέναμε να πρωτοτυπήσουμε αλλά τριτοτρυπήσαμε.
      Είναι καιρός να πάρουμε εξιτήριο. Τέρμα οι θεραπείες της Ευρώπης,μας αρρώστησαν. Είναι καιρός να σπάσουμε τα δεσμά της εξάρτησης με Λαϊκή Αντίσταση και Αγώνες και όχι με την ψευδαίσθηση αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που ανακυκλώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα της εξάρτησης.
       25 Γενάρη 2015 ο Λαός αποφάσισε την έξοδο από τα μνημόνια.5 Ιουλίου 2015 αποφασίστηκε δημοψήφισμα παγίδα. Η απάντηση από τον Λαό καθαρή .Δεν τους άρεσε. Σεπτέμβριος νέος γύρος στην ρουλέτα μήπως και κάτσει η μπίλια, εκεί που θέλουν. Αν απομακρυνθούν οι ζόρικοι παίκτες, εκβιαστεί και ο Λαός για το αδιέξοδο όπως το ονομάζουν, κάνει καλό μοίρασμα ο γκρουπιέρης  ,έχουν και λίγη τύχη, μια-δυό-τρεις θα βγει και το αποτέλεσμα που θέλουν.
   Στο τέλος θα δεθεί χειροπόδαρα ο <<κυρίαρχος >> λαός και με δική του επιλογή-εκλογή και ευθύνη θα υπογράψει τα επόμενα 100 χρόνια  <<ανεξαρτησίας>>. Η χαρά της Τρόικα .Ω ρε γλέντια !Θα τσιμπήσουμε;   Eξαρτάται.  

  
                                                                                   Ανδριανή Στράνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα