Thumbnail
Aπό τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο θα καταβληθεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ 

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο θα καταβληθεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με tovima.gr.

Οπως δήλωσε χθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, αλλά με αλλαγές στους συντελεστές.

Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που συζητώνται προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι προτάσεις :

Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. Αυτήν τη στιγμή, ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%.


Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα, όμως, θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία ακινήτων, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.


Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Σήμερα η απόφαση έγκρισης λειτουργίας για 12 από τις 15 συνολικά Σχολές
Οδηγός για τους ενδιαφερόμενους: Τι προσφέρουν οι 12 νέες Σχολές και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές για τα νέα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Σήμερα η απόφαση έγκρισης λειτουργίας για 12 από τις 15 συνολικά Σχολές
ένταση έξω από το Αττικόν
Επεισόδια και ένταση έξω από το «Αττικόν» κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και Γεωργιάδη (Vid)
Διαμαρτυρία εργαζομένων έξω από το νοσοκομείο «Αττικόν» οδήγησε σε ένταση με την αστυνομία
Επεισόδια και ένταση έξω από το «Αττικόν» κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και Γεωργιάδη (Vid)
Σωκράτης Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος για Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είμαστε αντίπαλοι - Οι διαδρομές μας είναι παράλληλες»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό πριν την παραίτησή του, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τον...
Σωκράτης Φάμελλος για Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είμαστε αντίπαλοι - Οι διαδρομές μας είναι παράλληλες»
Τέμπη
Τέμπη: Αρχίζει σήμερα η δίκη για τα βίντεο με 36 κατηγορούμενους και 250 δικηγόρους
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρώτη δίκη που συνδέεται με τη φονική τραγωδία – Ποιες είναι οι κατηγορίες και ποιοι κάθονται στο εδώλιο
Τέμπη: Αρχίζει σήμερα η δίκη για τα βίντεο με 36 κατηγορούμενους και 250 δικηγόρους