Το δρόμο της εκτεταμένης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με χρήματα του ιδιωτικού τομέα ώστε να σπάσει ο «τοξικός εναγκαλισμός» μεταξύ τραπεζών και ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την τραπεζική μεταρρύθμιση. Ο δρόμος όμως αυτός δεν αποκλείει το εργαλείο του «bail-in» (κούρεμα) σε περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκές ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
«Αυτό θα σήμαινε, τουλάχιστον, το bail-in στα ανασφάλιστα χρέη, και, ενδεχομένως, στα ανώτερα ακάλυπτα ομόλογα και τις ανασφάλιστες καταθέσεις», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει πως «οι ανασφάλιστες καταθέσεις περιλαμβάνουν το κεφάλαιο κίνησης των ήδη τελούμενων υπό πολιορκία επιχειρήσεων».
Οι Financial Times σημειώνουν πως θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων - μετόχων, πιστωτών και καταθετών - οι τράπεζες να αναδιαρθρωθούν χωρίς να υπάρξει κούρεμα.
Κατά την συντάκτρια του άρθρου πιθανή είναι η συγχώνευση ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, οι εξαγορές τους από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η αύξηση της συμμετοχής επενδυτικών Funds (private equity) στο μετοχικό κεφαλίσιο των ελληνικών τραπεζών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ