Thumbnail
Χρυσή ανακάλυψη

Μια οικογένεια στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ βρήκε χρυσά νομίσματα αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε ναυάγιο του ισπανικού στόλου που βυθίστηκε στον Ατλαντικό το 1715, σύμφωνα με τους υπολογισμούς εταιρείας ανέλκυσης ναυαγίων.
Τα ευρήματα συμπεριλαμβάνουν 51 χρυσά νομίσματα διάφορων ονομαστικών αξιών και 12 μέτρα συνολικά χρυσής αλυσίδας με περίτεχνη διακόσμηση, δήλωσε ο Μπρεντ Μπρίσμπεν, η εταιρεία του οποίου, Fleet-Queens Jewels LLC, έχει τα δικαιώματα του ναυάγιο.

Ο Μπρίσμπεν είπε ότι μέλη της οικογένειας Σμιτ βρήκαν και ανέλκυσαν τα νομίσματα τον Ιούνιο. Ο Μπρίσμπεν είπε ότι δημοσιοποίησε το γεγονός τώρα για να συμπέσει με την 300η επέτειο την Παρασκευή της βύθισης 11 γαλέρων κατά τη διάρκεια τυφώνα κοντά στις ακτές της Φλόριντα καθώς βρίσκονταν εν πλω από την Αβάνα για την Ισπανία. Οι Σμιτ βρήκαν τα νομίσματα σε βάθος 4.5 μέτρων κοντά στο Φορτ Πίερς, περίπου 210 χιλιόμετρα νότια από το Μαϊάμι.

Το δηλωτικό της νηοπομπής δείχνει ότι τα πλοία μετέφεραν θησαυρό αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές, από τον οποίο έχει βρεθεί τμήμα αξίας 175 εκατ. δολαρίων, είπε ο Μπρίσμπεν. Η εταιρεία του αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του χώρου από τους κληρονόμους του θρυλικού κυνηγού θησαυρών Μελ Φίσερ, και η εταιρεία επιτρέπει σε άλλους, μεταξύ των οποίων και οι Σμιτ, να κάνουν δικές τους έρευνες με συμφωνία εκχώρησης προς άλλους.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα αποτελεί ένα τέλεια διατηρημένο νόμισμα που κόπηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Ε' της Ισπανίας το 1715 (γνωστό ως "ρεάλ"). Υπάρχουν πάρα πολύ λίγα δείγματα ρεάλ στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της εταιρείας του Μπρίσμπεν.

Οι χρυσές καδένες είναι φτιαγμένες από μικρούς, χειροποίητους κρίκους διπλής όψης διακοσμημένους με απομίμηση ανθών ελιάς με έξι πέταλα. Αυτού του είδους αλυσίδες ονομάζονταν "χρηματικές αλυσίδες" και εικάζεται ότι χρησιμοποιούνταν ως κέρματα με απαλλαγή φόρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους, η πολιτεία της Φλόριντα θα πάρει στη κατοχή της μέχρι 20% του ευρήματος για έκθεση σε πολιτειακό μουσείο. Η εταιρεία του Μπρίσμπεν και η οικογένεια Σμιτ θα μοιραστούν το υπόλοιπο, πρόσθεσε ο Μπρίσμπεν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολε
Ανοίγει αύριο, Δημοτικό και Γυμνάσιο στο Ζαρό – Με τηλεκπαίδευση η λειτουργία Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στα Βορίζια
Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2025, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ζαρού θα λειτουργούν κανονικά, ενώ για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Βοριζίων τα...
Ανοίγει αύριο, Δημοτικό και Γυμνάσιο στο Ζαρό – Με τηλεκπαίδευση η λειτουργία Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στα Βορίζια
Τραμπ
Παραλήρημα Τραμπ λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη: «Όποιος Εβραίος ψηφίσει Μαμντάνι είναι ηλίθιος»
Ο Τραμπ καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μην ψηφίσουν τον Μαμντάνι για δήμαρχο
Παραλήρημα Τραμπ λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη: «Όποιος Εβραίος ψηφίσει Μαμντάνι είναι ηλίθιος»