Thumbnail
Η πολιτική συνεχίζει να αποτελεί την επιστήμη του εφικτού, όπου ο καθείς κρίνεται εκ του αποτελέσματος

 «Ου γαρ ο δικαστής, ουδ’ ο βουλευτής, ουδ’ ο εκκλησιαστής άρχων εστί, αλλά το δικαστήριον, η βουλή και ο δήμος.»  Αριστοτέλης, 

Για πρώτη φορά,  στη σύγχρονη νεοελληνική πολιτική πραγματικότητα, ένας πολιτικός σχηματισμός, που προσδιορίζεται (ή  αυτοπροσδιορίζεται) στο χώρο της αριστεράς, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει και να αποδείξει, στην έμπρακτη εφαρμογή των ιδεολογικών του βάσεων, όχι απλά τη βούληση αλλά την αποτελεσματικότητα και την εδραίωση μιας διαφορετικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που υπηρετεί τον άνθρωπο και χαράσσεται στις κατευθύνσεις ενός διαφορετικού αξιακού κόσμου.

Σ’ αυτόν τον αξιακό κόσμο η  «ιδεολογική καθαρότητα» και η ατομική αριστεροσύνη (της ψευδαίσθησης και της ουτοπίας ;) δε δύνανται να αντιστρατεύονται το συλλογικό πλαίσιο λειτουργίας  ούτε την κοινή αρχή της δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων.

Και επειδή η «ιδεολογική καθαρότητα» απαιτεί και θα πρέπει να συνάδει και με την πολιτική καθαρότητα, οφείλουν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τα προτεινόμενα μέτρα να παρουσιάσουν στο προσκήνιο τη δική τους διαφορετική θέση και τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις.

Και εφόσον η στείρα άρνηση δεν αποτελεί θέση, ενώ η αμφισβήτηση προϋποθέτει εναλλακτικές προτάσεις (οι οποίες δεν κατατέθηκαν), στα πλαίσια της ηθικής και συνειδησιακής καθαρότητας και της επιτακτικής ανάγκης ως προς τη λειτουργικότητα της κυβέρνησης οφείλουν οι  39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  είτε να στηρίξουν με συνέπεια  την κυβερνητική συνοχή και συνέχεια είτε να παραδώσουν τις έδρες τους και να παραιτηθούν. Ενδιάμεσες λογικές και πρακτικές του τύπου δεν ψηφίζουμε τα νομοσχέδια, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση ευτελίζουν και την πολιτική και τους πολιτικούς, δεν εμπεριέχουν  ούτε ιδεολογική ούτε πολιτική συνέπεια και καθαρότητα. 

Αν παρ’ όλα αυτά, και όπως διαφαίνεται, οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας και στην πολιτική τους ασάφεια και στη διατήρηση των βουλευτικών τους θώκων,, πετύχουν  την παρένθεση της αριστεράς, στις αναπόφευκτες και βραχυπρόθεσμα ερχόμενες εκλογές, που οι ίδιοι θα επιβάλουν, θα αντιληφθούν  τόσο το μέγεθος της δυναμικής και αποδοχής τους, όσο και τις πολιτικές συνέπειες των επιλογών τους.

Γιατί στην αριστερά οι σύντροφοι και συνοδοιπόροι και θα πρέπει να μοιράζονται το δίκιο και το άδικο, αλλά θα πρέπει και να συναποφασίζουν για το «ορθό» ή το «λάθος».

Γιατί  όσο δίκιο και να έχουν οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, πώς θα δικαιωθούν και πώς  θα δικαιώσουν τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν, αν οδηγήσουν  στην αριστερή παρένθεση, και  στις δεξιές αγκύλες ή ακροδεξιές επελάσεις στο αύριο;

Γιατί η πολιτική συνεχίζει να αποτελεί την επιστήμη του εφικτού, όπου ο καθείς κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Γιατί ο πολιτικός οφείλει να διαμορφώνει την πραγματικότητα και όχι να κρίνει απλά τις εξελίξεις.

«Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.» Will Durant,

Νίκος Πολυμενάκος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση