Thumbnail
Θανάσης Τσιριγώτης

Η νέα συγκυβέρνηση “με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ” έκανε πολλούς και πολλές να βγάλουν στεναγμό ανακούφισης.

Όπως ο ναυαγός που βγαίνει στην ξηρά ύστερα από πολλούς κινδύνους στην ταραγμένη θάλασσα. Έχουμε  κάθε λόγο να  κατανοούμε την αγκούσα, την απόγνωση και την απελπισία του ναυαγού που αρπάζεται από ό,τι βρει μπροστά του.

Επειδή οι κομμουνιστές είναι μέσα και κοντά στο λαό “είναι υποχρεωμένοι”  να καταλαβαίνουν τις παραξενιές, τις δοξασίες, τις προλήψεις και τη μεταφυσική του. Είναι όμως εξίσου και πολλαπλάσια υποχρεωμένοι να εξηγούν, να διαφωτίζουν, να παραμερίζουν αγκωνάρια, ν' ανοίγουν δρόμους, να υποδείχνουν τα δηλητηριώδη φυτά, τις κακοτοπιές. Όχι ex cathedra (από καθέδρας, από τον άμβωνα) με δασκαλίστικο ηθικολογικό και ξερολίστικο λόγο που σημαίνει κούφια αυτάρκεια, εγωισμό και έπαρση.
Αλλά “ήσυχα-ήσυχα και απλά για να ενώσουμε τον κόσμο”, όπως θα 'λεγε και ο ποιητής Γ. Ρίτσος.
Η νέα, λοιπόν, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει να κριθεί όχι με τα κριτήρια του κυβερνητισμού, ο οποίος προσπαθεί να γειώσει τις προσδοκίες των εργαζομένων και να “υπογειώσει” τα συνθήματά μας, αλλά με αφετηρία τις διεκδικήσεις των συνδικάτων, της ταξικής πτέρυγας των εργατών, των “δρόμων”. Αν γίνει το πρώτο  θα μεταβληθούμε σ' αριστερό ψάλτη της κυβέρνησης και σε αριστερούτσικη αντιπολίτευση “εντός των τειχών”.
Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει πολλές φωνές και πολλά βιολιά σ' αυτόν το ρόλο. Θα  ήταν πολιτική υπερβολή ν' αποκτήσει μία ακόμα συνιστώσα, αυτήν του λαϊκού κινήματος που αυτοχειριάζεται και αυτοκτονεί ψαλιδίζοντας εθελούσια τα αιτήματά του. Και φυσικά η αριστερά  και οι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές και συνδικαλιστές της πρώτης γραμμής δεν έχουν κανένα λόγο να εκστασιάζονται  ως ιθαγενείς από χάντρες και καθρεφτάκια σαν τον πολιτικό όρκο και τα κόκκινα κάδρα. Άλλωστε αυτού του τύπου η επικοινωνιακή καταιγίδα μας είναι γνωστή από τη δεκαετία του '80, όταν ο Α. Παπανδρέου επιχειρούσε λοβοτομή στην αριστερά με κινήσεις όπως η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, το μονοτονικό και ο πολιτικός γάμος. Το δις εξαμαρτείν....
Η νέα κυβέρνηση και ο νέος δικομματισμός θα κριθεί πάνω στα “μαρμαρένια αλώνια”,  δηλαδή στο τραχύ έδαφος της ταξικής πάλης και στον σκληρό πυρήνα της που είναι η εξάρτηση της χώρας μας από τον ιμπεριαλισμό και το παράγωγό της το μνημόνιο και  τα δάνεια που σάρωσαν το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας. Το μέτρο, η σύγκριση, η μεζούρα των απαιτήσεων του εργατολαϊκού κινήματος δεν είναι η αφηρημένη δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια των ουρανών και ο αριστερός εγελιανισμός που πλασάρει έντεχνα η νέα διακυβέρνηση και τα παπαγαλάκια που αλλάζουν συνήθειες και σιτιστή. Μπροστά μας στέκουν σαν ογκόλιθοι όλα τα ζητήματα που πάλεψε πέντε χρόνια τώρα ο λαός μας και για τα οποία κινητοποιήθηκε, μάτωσε, συγκρούστηκε. Σ' όποιον θέλει να κατεβάσει τον πήχη για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση απαντούμε δανειζόμενοι τη γνωστή φράση: “Είναι ο καπιταλισμός, ανόητε”.

 

Ο Θανάσης Τσιριγώτης είναι μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα