Thumbnail
Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Η δολοφονία 43 φοιτητών, από την αστυνομία σε συνεργασία με τη μαφία στην πόλη Iguala της πολιτείας Guerrero, έχει  ανάψει το φυτίλι στο Μεξικό. Στις 9/10 περίπου 50.000 φοιτητές ξεσηκώθηκαν για δεύτερη φορά, ενάντια στις αλλαγές στην παιδεία, στα προγράμματα σπουδών και στην επιβολή διδάκτρων, ενώ τώρα εξεγείρονται και στην πόλη Chilpancingo για τις μαζικές δολοφονίες. Οι κινητοποιήσεις ξυπνούν μνήμες από την Οαχάκα του 2006, σε μια χώρα που μοιάζει πυριδιταποθήκη και στην οποία κάτω από το πρόσχημα του "πολέμου ενάντια των ναρκωτικών" έχουν σκοτωθεί  70.000 άμαχοι από τα καρτέλ και το στρατό, τα τελευταία χρόνια.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης Chilpancingo στα νότιο Μεξικό (πρωτεύουσα της πολιτείας Guerrero), μεταξύ αυτών φοιτητές και εκπαιδευτικοί, πυρπόλησαν με μολότοφ και  έκαψαν κυβερνητικό κτίριο την Τρίτη (14/10). Γύρω στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) την Τρίτη, οι φοιτητές κατέλαβαν πέντε εξόδους στο κυβερνητικό κτίριο, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο των εργαζόμενων. Φοιτητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Chilpancingo, περίπου 100 μέτρα από το Κυβερνητικό κτίριο, αντιμετώπισαν 400 αστυνομικούς ενώ λίγο αργότερα κατέλαβαν ένα φορτηγό της εταιρείας Bimbo, το οποίο εν συνεχεία το πυρπόλησαν. Οι διαδηλωτές έχουν προειδοποιήσει πως αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, οι κινήσεις τους θα κλιμακωθούν.

An overturned car burns after it was set on fire by protesting college students outside the Guerrero state capital building in Chilpancingo, Mexico - 13 October 2014

View of the Municipal Palace in Chilpancingo, Guerrero state after students set it on fire on October 13, 2014.(AFP Photo / Yuri Cortez)

Οι φοιτητές φωνάζουν το σύνθημα όπως θα το δείτε και στο παρακάτω πανό: "Iguala Guerrero λίκνο των δολοφόνων"

Sign: "Iguala Guerrero cradle of assassins" Photo: @EzequielFloresC

Οι διαδηλωτές καίνε το πορτραίτο του κυβερνήτη της πολιτείας Guerrero
Students burn a portrait of Guerrero Governor Angel Aguirre before setting fire to the state capital building in Chilpancingo, Mexico - 13 October 2014


Normalista students and CETEG members clash with riot cops at one of the palace entrances.
Photo: @EzequielFloresC

Photo: Israel Díaz Agencia IRZA
Photo: Israel Díaz Agencia IRZA

Αργότερα στις 6μιση το απόγευμα, φοιτητές εισέβαλαν στο δημαρχείο στο κέντρο της πόλης, όπου έκαψαν το μητρώο και άλλα έγγραφα.

Παράλληλα τα πανεπιστήμια UNAM & UPN ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε 48ωρη κατάληψη και κινητοποιήσεις για να υποστηρίξουν το κίνημα των φοιτητών.

Después de varios posicionamientos a iniciado la votación del sí o no al paro en la FE-UNAM. pic.twitter.com/lwHg5MdDDA

— Javiier Aquino (@JaviierAquino) October 14, 2014

Το τελευταίο γεγονός αυθαιρεσίας της αστυνομίας, είναι ο πυροβολισμός και τραυματισμός του Γερμανού φοιτητή Kim Fritz Keιρ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Monterey. Ο  Keiser ταξίδευε με συμφοιτητές του με ένα φορτηγό από το Ακαπούλκο και περνώντας από το Chilpancingo έπεσε πάνω στα πυρά των αστυνομικών.

Προσωπική μαρτυρία από έναν επιζώντα

"Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν για αρκετή ώρα. Εν τω μεταξύ έφτασαν και άλλοι  αστυνομικοί οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν επίσης. Ξάπλωσα κάτω προς το πισω μέρος  του λεωφορείου. Μερικοί από τους φοιτητές πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς.  Αλλά ποια αξία έχουν οι πέτρες απέναντι σε όπλα; Κανένας από εμάς δεν είχε όπλο".

Ακαριαία ένας φοιτητής πέφτει νεκρός και αρκετοί τραυματίστηκαν στο πρώτο μπαράζ  των πυροβολισμών. Σε αυτό το διάστημα έφτασαν και άλλοι αστυνομικοί συνοδευόμενοι  από άντρες με πολιτικά οι οποίοι κρατούσαν όπλα. Η εισαγγελία αναγνώρισε αυτούς  τους άντρες ως τα μέλη της δολοφονικής συμμορίας "Guerreros Unidos" ή της "Warriors  United"

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την συνέντευξη του 19χρονου Eusebio, επιζώντα των  δολοφονικών επιθέσεων της αστυνομίας.  Μόλις στις 11 του Οκτώβρη βρέθηκαν άλλοι 4 τάφοι  στα νοτιοδυτικά της χώρας. Συνολικά οι τάφοι που έχουν βρεθεί είναι 13. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 22 αστυνομικοί που  σχετίζονται με τις δολοφονίες των φοιτητών, οι εκτιμήσεις όμως είναι ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ανέρχονται στους 34.

Route from Iguala to Chilpancingo, in the state of Guerrero, Mexico
 

Διαμαρτυρία από το ΚΚ Μεξικού και τους Ζαπατίστας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού αναφέρει πως "εκτελεστικό όργανο των δολοφονιών και  της επίθεσης στους φοιτητές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας και της  Ομοσπονδίας, αλλά την πολιτική ευθύνη έχει ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ανχελ Αγκίρε  Ριβέρο, και ο δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα, Λουίς Αμπάρκα, που ανήκουν στο Κόμμα  Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD). Αυτές οι πράξεις καταστολής αποδεικνύουν τον ταξικό  χαρακτήρα της κυβερνητικής διαχείρισης που θέλει το PRD (σ.σ.: σήμερα είναι το  αντιπολιτευόμενο «κεντροαριστερό» κόμμα στο κυβερνών δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό  Κόμμα - PRI), που υπηρετεί επίσης την εξουσία των μονοπωλίων. Το ίδιο συνέβη και το  Μάη του 2006 στο Σαν Σαλβαδόρ ντε Ατένκο, και ο ίδιος ο Ριβέρο είναι υπεύθυνος για  τη δολοφονία 5 κομμουνιστών."

Οι Ζαπατίστας πραγματοποίησαν χτες πορεία στην  San Cristobal de las Casas2014, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τους 43 φοιτητές που αγνοούνται.

Τι σημαίνει όμως "πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών";

Πως σχετίζονται οι ανθρωποκτονίες με τον υποτιθέμενο "πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών" όπου πυροδότες του ήταν οι Κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα αλλά και οι Μεξικάνικες αρχές;

Από τα τέλη της δεκαετίας του 80, η μεξικάνικη ελίτ με επικεφαλής τον Carlos Salina του PRI (Θεσμικό Επαναστατικό κόμμα το οποίο κυβερνούσε την χώρα 70 χρόνια) και τους μετέπειτα κυβερνήτες, οδήγησαν σταδιακά εκατομμύρια Μεξικανούς  αγρότες, κτηνοτρόφους στην πλήρη εξαθλίωση. H κακή κατάσταση της νόμιμης οικονομίας ερχόταν σε αντίθεση με την αλματώδη συσσώρευση πλούτου των εμπόρων ναρκωτικών και των δουλεμπόρων, πράγμα που δημιούργησε αυξανόμενη ζήτηση για καλοπληρωμένους μισθοφόρους στην υπηρεσία των καρτέλ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2013, το 42% του πληθυσμού της χώρας, ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, με τις οικονομικές και πολιτικές δομές της να  είναι βαθειά εξαρτημένες από τις ΗΠΑ (στρατηγικός της προμηθευτής σε πετρέλαιο).

Συγκεκριμένα στην Οαχάκα όπου και έγινε η εξέγερση του 2006, αλλά και στην πολιτεία Γκερέρο όπου και δολοφονήθηκαν οι φοιτητές έχουν την μεγαλύτερη φτώχεια, κακοποίηση γυναικών, διαφθορά και μετανάστευση, αλλά και το μεγαλύτερο πλούτο σε φυσικούς πόρους σε όλο το Μεξικό. Σ’ έναν πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων -από τους οποίους τα 2/3 ανήκουν σε 16 διαφορετικούς ινδιάνικους λαούς (η μεγαλύτερη αναλογία σε ολόκληρη τη χώρα)-, το 77% υποσιτίζεται, το 72% ζει με περίπου 6 δολάρια τη μέρα, το 50% έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, σύστημα αποχέτευσης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 30% είναι αναλφάβητο και ζει σε σπίτια χτισμένα πάνω στο χώμα.

Οι μαζικές ανθρωποκτονίες, ιδιαίτερα αυτές που προκαλεί η αστυνομία και ο στρατός, αυξήθηκαν με την κήρυξη του πολέμου κατά των καρτέλ, η οποία προωθήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση Μπους και συνεχίστηκε από τον Ομπάμα. Πάνω από 40.000 Μεξικανοί στρατιώτες γέμισαν τους δρόμους των φτωχών γειτονιών και πόλεων στοχοποιώντας όμως  - σε μια παρόμοια εκδοχή των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Βραζιλία λόγω Μουντιάλ -  φτωχούς νεαρούς. Τα καρτέλ άρχισαν να ανταποδίδουν και ενώ οι φόνοι αυξάνονταν, ο Ομπάμα προωθώντας μία "μιλιταριστική λύση" πολλαπλασίασε τις ένοπλες περιπολίες στα  σύνορα, απελαύνοντας από τις ΗΠΑ πάνω από 500.000 Μεξικάνους μετανάστες. Η πολιτική Ομπάμα όπλισε απλόχερα την τότε κυβέρνηση Καλντερόν (PRI η οποία κέρδισε της εκλογές το 2004 με νοηθεία).

Το αποτέλεσμα; Ο δολοφονικός κύκλος ενισχύθηκε. Οι Aμερικανοί κατασκευαστές όπλων πούλησαν όπλα στα καρτέλ, μέσω νόμιμων όσο και παράνομων τρόπων. Η ζήτηση ναρκωτικών από την  Αμερική παρέμεινε η ίδια ή και αυξήθηκε, ενώ τα κέρδη των εμπόρων συνέχισαν να  παίρνουν την ανιούσα.

Αυτό που έμεινε ήταν η καταστολή της κυβέρνησης Καλντερόν ως  δεσπόζον στοιχείο της εξουσίας... Συγκρούστηκε σε διάφορες πολιτείες με τους ανθρακωρύχους, τους δασκάλους, τους πλανόδιους πωλητές, με όλους τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η στρατιωτικοποίηση των ινδιάνικων περιοχών, οι δολοφονίες, οι «εξαφανίσεις», τα βασανιστήρια και οι βιασμοί από το στρατό και την αστυνομία έγιναν  καθημερινό φαινόμενο.

Το Κογκρέσο ψήφισε το «νόμο κατά της τρομοκρατίας», που ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και μετατρέπει τους κοινωνικούς αγωνιστές σε εν δυνάμει τρομοκράτες, ενώ «υπονομευτές του πολιτεύματος» δεν θεωρούνται πλέον μόνο τα μέλη των πολιτικοστρατιωτικών οργανώσεων, αλλά και οι πολιτικοί ακτιβιστές, οι μαχητικοί δημοσιογράφοι ή οι ενοχλητικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρόσχημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις και στα στρατιωτικοποιημένα αστυνομικά σώματα να συντρίβουν κάθε πολιτική αντίσταση. Το Μεξικό λειτούργεί ως πιλότος και για άλλες χώρες όπως περιγράφει η Συμφωνία για την Ευημερία και την Ασφάλεια στη Βόρεια Αμερική (ASPAN), που υπογράφηκε το 2005 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά, για να εδραιώσει τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Αμερικάνικες τράπεζες και ξέπλυμα χρημάτων

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον αμερικάνικο τύπο εκτός από τη σύνδεση της κυβέρνησης με τη συντήρηση και την αναπαραγωγή  του φονικού κύκλου αίματος, ένα μεγάλο κομμάτι του αμερικάνικου τραπεζικού συστήματος είναι συνδεδεμένο με τα καρτέλ ναρκωτικών.

Στις 3 Απριλίου το 2011, η Guardian αποκαλύπτει αρχεία του Αμερικάνικου  Υπουργείου  Δικαιοσύνης, τα οποία έδειχναν πως η Wachovia Bank, ξέπλυνε 378.3 δις. δολλάρια  μεταξύ 1 Μαΐου του 2004 και 31 Μαϊου του 2007. Μεγάλες τράπεζες στις HΠA έχουν λειτουργήσει ως ενεργός οικονομικός συνεταίρος των καρτέλ των ναρκωτικών. Aν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι οι οικονομικές μηχανές που επιτρέπουν τη λειτουργία των παντοδύναμων καρτέλ των ναρκωτικών, ο Λευκός Oίκος, το αμερικανικό Kογκρέσο και οι νομικές υπηρεσίες είναι οι βασικοί «προστάτες» αυτών των τραπεζών. Tο ξέπλυμα χρήματος από τα ναρκωτικά είναι μία από τις πιο προσοδοφόρες πηγές κέρδους για τη Γουώλ Στρητ.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος και το Αμερικάνικο Κογκρέσο  αγνόησε σκόπιμα την κραυγαλέα συνεργασία αμερικάνικων τραπεζών με τα καρτέλ των  ναρκωτικών, καθώς ήταν απασχολημένο στο πόλεμο εναντίον της "τρομοκρατίας" του  Ιραν, και της Συρίας μετέπειτα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα  έχουν σκοτωθεί  70.000 άμαχοι από τα καρτέλ και το στρατό.

Θυμίζουμε ότι μέχρι και στην κρίση του 2008, το Reuters (25/01/2009) αναφέρει πως: "Στο δεύτερο μισό του 2008, η ρευστότητα ήταν από τα κυρίαρχα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Διατραπεζικά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν με ρευστό που προέρχονταν από το εμπόριο ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιες τράπεζες σώθηκαν με αυτόν τον τρόπο."

Στην σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών στρατών του Μεξικό και αυτών των καρτέλ, είναι φανερό πως επενδύουν οι ΗΠΑ, τονώνοντας την βιομηχανία όπλων, σώζοντας τράπεζες, και διαμορφώνοντας ένα ειδικό εξαρτημένο καθεστώς στη γείτονα χώρα. H εξελιγμένη ναρκο-χρηματιστηριακή οικονομία είναι ένα προχωρημένο στάδιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Τα "καθεστώτα έκτακτης ανάγκης" που στήνονται στο Μεξικό από τους ντόπιους τσιφλικάδες και τις επιδιώξεις του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού "λιώνουν" περίπου 90.000.000 Μεξικανούς ανάμεσα στην κοινωνική εξαθλίωση, τους μαζικούς φόνους και την βίαιη καταστολή των στρατιωτικοποιημένων αρχών.

Τα παιδιά των Μεξικανών, οι καταπιεσμένοι Ινδιάνοι, οι  εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, οι γυναίκες και οι φτωχοδιάβολοι  κρατάνε ζωντανή την φλόγα των Ζαπατίστας. Τα  εξεγερμένα πλήθη που θέλησαν τότε να πάρουν την τύχη στα χέρια τους στην Οαχάκα είναι στοίχημα, αν θα μπορέσουν να γίνουν ξανά η φωνή των φτωχών περιφερειών που αρνούνται να μετατραπούν σε "νεοαποικίες" του Ιμπεριαλισμού.

Πληροφορίες από globalresearce.co, guardian, bloomberg, jornada.unam.mx, journal.eutopia.gr, http://desdepuebla.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα