Thumbnail
Σπίτια πωλούνται σε τιμές ΙΧ

Σε ποιες περιοχές τα σπίτια πωλούνται έως και 75% κάτω της αντικειμενικής τους αξίας; Οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών πώλησης στην αγορά ακινήτων

Παγώνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και αξιών πώλησης ανοίγει όλο και περισσότερο.

Τη χαριστική βολή στην αγορά δίνουν άθελά τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα έχουν βυθιστεί σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υψηλή φορολογία και ξεπουλάνε όσο όσο την περιουσία τους.

Έτσι, βλέπουμε ακίνητα να πωλούνται σε τιμές ακόμα και 75% κάτω της αντικειμενικής τους αξίας και πωλητήρια σπιτιών που δίνονται στην τιμή ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο "Ελεύθερος Τύπος", ενός ιδιοκτήτη σπιτιού στον Άγιο Παντελεήμονα με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ που το "σκοτώνει"  έναντι 40.000 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση διαμερίσματος 75 τ.μ. στη Λάρισα με αντικειμενική αξία 90.000 ευρώ που πωλείται έναντι 58.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μεσιτικού γραφείου Αθανάσιο Ζηρογιάννη, διακρίνονται 4 ζώνες ακινήτων:

1. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει σπίτια "βαριά" άνω των 200 τ.μ. σε περιοχές υποβαθμισμένες, όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και η πλατεία Βάθης, δηλαδή στον λεγόμενος άξονα της Αχαρνών. Εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές αντικειμενικών και αγοραίων αξιών, της τάξεως του 65-75%.

2. Στη δεύτερη ζώνη εντάσσονται περιοχές πέριξ της πρώτης ζώνης όπως η Νέα Χαλκηδόνα, οι Άγιοι Ανάργυροι, το Κερατσίνι και  η Κοκκινιά. Εκεί η ψαλίδα είναι λίγο μικρότερη από 55 έως 65%.

3. Η τρίτη ζώνη αφορά πιο high περιοχές όπως Κολωνάκι και Ζωγράφου, όπου τα ακίνητα πωλούνται σε τιμές περίπου 20% κάτω των αντικειμενικών αξιών.

4. Η τέταρτη ζώνη περιλαμβάνει τα πιο ανθεκτικά ακίνητα που πωλούνται μόνο 10% κάτω της αντικειμενικής  και βρίσκονται σε περιοχές όπως η Αγία παρασκευή, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η κατάσταση αυτή έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες διότι δεν είναι δυνατόν ο αγοραστής να παίρνει ένα ακίνητο με 150.000 ευρώ αλλά το πόθεν έσχες του να επιβαρύνεται με 250.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αντικειμενική αξία του.

Το γεγονός αυτό άλλωστε επισημαίνει και η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της. Δεν μπορεί ένας επενδυτής να μην γνωρίζει εξαρχής το κόστος κατοχής της ακίνητης περιουσίας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ακινήτων είναι το γεγονός ότι από τις 215.000 αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2005, η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει μόλις με 35.000.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εκβίαζε την Ζέττα Μακρή - Πώς παγιδεύτηκε

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ikaria
Τα πιο προσιτά ελληνικά νησιά για οικονομικές και αξέχαστες διακοπές
Αμερικανική ταξιδιωτική ιστοσελίδα ξεχώρισε έξι ελληνικά νησιά που συνδυάζουν την αυθεντική ομορφιά με οικονομική διαμονή και δραστηριότητες.
Τα πιο προσιτά ελληνικά νησιά για οικονομικές και αξέχαστες διακοπές
TEACHER
«Ώρα για πανεκπαιδευτικό μέτωπο! Για ενιαίο συνδικάτο;» «Κατακερματισμένοι και αδύναμοι; ή ενωμένοι και διεκδικητικοί;»
Στην Ελλάδα, το συνδικαλιστικό τοπίο παραμένει κατακερματισμένο
«Ώρα για πανεκπαιδευτικό μέτωπο! Για ενιαίο συνδικάτο;» «Κατακερματισμένοι και αδύναμοι; ή ενωμένοι και διεκδικητικοί;»
ΚΑΛΠΑΚΗΣ
Εκλογή Γραμματέα, Αν. Γραμματέα, Πολιτικής Γραμματείας και Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ολα τα ονόματα
Κατόπιν εισήγησης του Προέδρου, Σωκράτη Φάμελλου, νέος Γραμματέας της Κ.Ε. εκλέχτηκε ο Στέργιος Καλπάκης και Αναπληρώτρια Γραμματέας, η Αναστασία...
Εκλογή Γραμματέα, Αν. Γραμματέα, Πολιτικής Γραμματείας και Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ολα τα ονόματα