Thumbnail
Η δίκη συνεχίζεται

Ζώτου Έλλη

Δεν φτάνει που η δίκη για τις "ματωμένες φράουλες" στη Μανωλάδα ξεκίνησε προ δύο εβδομάδων με το 1/5 των μαρτύρων κατηγορίας, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η "Α", ή ότι λίγο πριν ξεκινήσει η κατηγορία είχε μετατραπεί από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, στη δίκη αυτή τα θύματα - μάρτυρες κατηγορίας και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, με έναν μάλιστα από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίες που εξετάστηκαν ήδη να καταγγέλλει στην κατάθεσή του ότι δέχεται ακόμα απειλές, αλλά και ότι αποπειράθηκαν να τον δωροδοκήσουν.
"Μια τέτοια δίκη και σύμφωνα με τον νόμο -άρθρο 12 του Ν. 3064/2002 για το trafficking- θα έπρεπε να γίνεται με πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ακόμα στη Μανωλάδα και κινδυνεύουν όλες τις ημέρες της δίκης. Είναι τεράστιας σημασίας η δίκη αυτή για τη διεθνή εικόνα της χώρας" δηλώνει στην "Α" ένας εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, Βασίλης Κερασιώτης, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).
 
Τρώτε... σκυλιά;
 
Και ο αγώνας των εργατών γης, που στις 17 Απριλίου του 2013 δέχθηκαν επίθεση με σφαίρες από τους επιστάτες του φραουλοπαραγωγού εργοδότη τους όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, συνεχίζεται μέσα στη δικαστική αίθουσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ημέρα που κατέθεσαν οι δύο πρώτοι μάρτυρες κατηγορίας - θύματα της επίθεσης ήταν αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όπως «αν οι Μπανγκλαντεσιανοί τρώνε σκυλιά» ή, θρησκευτικού περιεχομένου, «για τις σχέσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών Μπανγκλαντεσιανών». Οι εξεταζόμενοι μάρτυρες απάντησαν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν και έκαναν σαφές πως n δίκη αφορά δεκάδες απλήρωτους εργάτες οι οποίοι ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και τους απάντησαν με σκάγια.
 
Ο Αλ. Κούγιας εμφανίζει τα θύματα ως θύτες
 
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα γράφονται και σε τοπικά ΜΜΕ, ο συνήγορος του φραουλοπαραγωγού Αλ. Κούγιας κατά την εξέταση των δύο πρώτων μαρτύρων θέλησε να αποδείξει ότι είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών! Το θέμα της δίκης όμως δεν είναι πώς έφτασαν στην Ελλάδα, αλλά είναι αποκλειστικά και μόνο η εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης τους, ξένοι εργάτες δηλαδή χωρίς χαρτιά, από τον εργοδότη τους.
 
Η δίκη συνεχίζεται.
 
Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypourgeiopaideiasexo1460370520_0.jpg
Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2024
Πανελλήνιες 2024 - Ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών για το 2024 στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας...
Πανελλήνιες 2024: Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση