Thumbnail
Ερευνα

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου, λόγω καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα σουηδο-πολωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation: Ηeart Failure", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άνδρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, από αυτούς σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από την καρδιά τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, όσοι έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια τη μέρα), είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος, όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν, επίσης, υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Για κάθε 50 γραμμάρια παραπάνω (π.χ. μία έως δύο φέτες ζαμπόν) στην ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου, ο καρδιολογικός κίνδυνος αύξανε κατά 8% και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου για όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας, αλλά όχι επεξεργασμένο.

Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, όπως είπε η Βολκ, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά ούτε τόσο αλάτι.

Η κύρια ερευνήτρια Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, επισήμανε ότι «πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους, να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές ήδη πραγματοποιούν μία αντίστοιχη μελέτη για τις γυναίκες και, όπως είπαν, περιμένουν παρεμφερή ευρήματα.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθνση
 

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ύπνος
Ηλεκτρική κουβέρτα όλη νύχτα: Οι κίνδυνοι που δεν φαντάζεστε
Αν και η ιδέα να κοιμόμαστε με την ηλεκτρική κουβέρτα αναμμένη είναι δελεαστική, οι ειδικοί προειδοποιούν για δυο σημαντικούς κινδύνους
Ηλεκτρική κουβέρτα όλη νύχτα: Οι κίνδυνοι που δεν φαντάζεστε
xeiropedes
Σύλληψη εκπαιδευτικού σε σχολική εκδρομή επειδή εν αγνοία του μαθητές αγόρασαν οινοπνευματώδη ποτά
Χειροπέδες σε καθηγητή - συνοδό σχολικής εκδρομής, πέρασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων
Σύλληψη εκπαιδευτικού σε σχολική εκδρομή επειδή εν αγνοία του μαθητές αγόρασαν οινοπνευματώδη ποτά