Thumbnail
Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ έξι περιοχές και δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Βιάζονται να ξεπουλήσουν τη χώρα… Ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα των ευρωεκλογών, η συγκυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ τις τροϊκανές εντολές της, βγάζοντας εσπευσμένα στο σφυρί έξι περιοχές και δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τέσσερις από τις πιο διάσημες παραλίες της Χαλκιδικής.
Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους για τις οποίες προτείνει ως αναπτυξιακό σχέδιο την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών:
• Εκταση 15.197 τ.μ. στο Καλαμίτσι του Δήμου Σιθωνίας, Χαλκιδικής.
• Εκταση 27.879 τ.μ. στη Νέα Ηράκλεια του Δήμου Νέας Προποντίδας, Χαλκιδικής.
• Εκταση 28.097 τ.μ. στη Νέα Φώκαια, Κασσάνδρας Χαλκιδικής που είναι χαρακτηρισμένο δάσος.
• Εκταση 22.650 τ.μ. στο Πόρτο Κουφό, Τορώνης Χαλκιδικής.
Τι κι αν αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ ότι η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες; Τι κι αν επισημαίνει ότι οι χρήσεις αφορούν ήπια και οικολογική ανάπτυξη; Πώς είναι δυνατόν, για παράδειγμα, μια χαρακτηρισμένη δασική έκταση όπως αυτή της Νέας Φώκαιας να ανοικοδομηθεί, όπως προτείνεται, χωρίς να πειραχτεί το δάσος; Και πώς είναι δυνατόν να μην αποκλειστούν παραλίες από τα ξενοδοχεία ή τους οικισμούς που θα ανεγερθούν, όταν αυτό ειδικά στη Χαλκιδική συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα;
 
Στη Θεσσαλονίκη το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει:
 
• Την ιστορική Στοά Μοδιάνο στην οδό Ερμού, έκτασης 2.508 τ.μ., που στεγάζει την παραδοσιακή αγορά τροφίμων της πόλης. Η πολιτεία διατηρεί ένα ποσοστό μικρότερο του 45% επί του ακινήτου.
• Διατηρητέο ιστορικό κτίριο στην οδό Θεοφίλου 13 στην Ανω Πόλη, το οποίο προτείνεται για πολιτιστικές δραστηριότητες.
• Οικόπεδο – «φιλέτο» 19.059 τ.μ., στη Σαλαμίνα, το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο σχολείο, για το οποίο προτείνεται η ανάπτυξη ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
• Εκταση 14.706 τ.μ. στη Λαχαναγορά, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Προτείνεται για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων – αποθηκών.
• Οικόπεδο 34.449 τ.μ. στο Μεσημέρι στον Δήμο Θερμαϊκού-περιοχή Τούμπα, για ανάπτυξη οικισμού εξοχικών κατοικιών.
• Αλλο οικόπεδο 55.317 τ.μ. στο Μεσημέρι στον Δήμο Θερμαϊκού-περιοχή Τούμπα, επίσης για ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών.
• Οικόπεδο 11.316 τ.μ. με σιλό και αποθήκες, στον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, όπου προτείνεται η δημιουργία κέντρου Logistics.
•Εκταση 89.811 τ.μ. στην περιοχή Μενεμένης, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, για την οποία υπάρχουν νομικοί περιορισμοί και προτείνεται η δημιουργία κέντρου Logistics.
 
Σύμφωνα με την προκήρυξη: «Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλίδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και της ΣΜΠΕ, και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα