Thumbnail
23 λουκέτα οργανισμών και απολύσεις υπερψηφίστηκαν στη βουλή.

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οδεύει προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις 23 φορέων του Δημοσίου, την εισαγωγή αξιολόγησης στο Δημόσιο με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας και τον επανέλεγχο σε βάθος χρόνου, όλων των διαδικασιών ένταξης των πρώην συμβασιούχων του Δημοσίου στο καθεστώς εργασίας αορίστου χρόνου.

Εν μέσω σκληρής κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και επιμέρους ενστάσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης, ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών, με τις οποίες μεταξύ άλλων προωθείται η εκκαθάριση της εταιρείας "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας" (ΕΑΧΑ), εξασφαλίζεται η καταβολή του εφάπαξ στους τακτικούς υπαλλήλους του καταργούμενου Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, και δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους έχουν υπηρετήσει το μισό του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής τους σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή, να μεταταγούν ή να αποσπαστούν εντός της ίδιας.

Με άλλη νομοτεχνική αλλαγή, προβλέπεται και η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων εργασίας των καταργούμενων νομικών προσώπων, "χωρίς να απαιτείται δήλωση, καταγγελία, ανακοίνωση, ή άλλη διατύπωση".

Στους 12.799 ανέρχονται οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις 23 Ιουλίου 2013, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 25 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν, δυνάμει της αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας 7.581 υπάλληλοι του Οργανισμού, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα διεξαχθεί το πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, οι 12.799 υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας προέρχονται από τους ΟΤΑ (δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες) και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού, Υγείας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Όλη η λίστα απολύσεων και διαθεσιμότητας στο Δημόσιο – Λουκέτα οργανισμών και απολύσεις συμφωνούνται με την τρόικα σήμερα
 
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο 
- Γιατροί, Σχολικοί Φύλακες, εκπαιδευτικοί και συμβασιούχοι το “πρώτο αίμα”
- Βήμα, βήμα οι απολύσεις και διαθεσιμότητα από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο
Όλα κρίνονται σήμερα στη συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας για το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για 11.000 απολύσεις και 12.500 διαθεσιμότητες κρίνεται στη σημερινή συνάντηση από τους δανειστές που δεν αποκλείεται να ζητήσουν και περισσότερες απομακρύνσεις εργαζομένων.
Με το οργανόγραμμα στα χέρια καταφθάνει ο Κ. Μητσοτάκης, έχοντας από χθες στα χέρια του και το νομοσχέδιο για το λουκέτο σε 23 οργανισμούς που ψηφίστηκε χθες τη νύχτα.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ζητήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη δείχγμα τον φορέων απ' όπου θα προέλθουν οι απολύσεις οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα και σταδιακά να φτάσουν τις 11.000 ως το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Άγνωστο εάν θα ζητήσει περισσότερες απολύσεις η τρόικα Σε ό,τι αφορά στους 1.500 σχολικούς φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να δώσει απάντηση για το αν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα.
Οι σχολικοί φύλακες είναι από τους πρώτους που θα κινδυνεύσουν με απόλυση καθώς λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας και αυτομάτως θα πρέπει να απολυθούν εάν δεν απορροφηθούν σε άλλη υπηρεσία.
Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και οι εκπαιδευτικοί που μπήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο και δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, όπως και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
Όλοι αυτοί μαζί με περίπου 1.600 συμβασιούχους που εξακολουθούν να υπηρετούν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων θα είναι “το πρώτο αίμα” των απολύσεων για φέτος.
 
Βέβαια μέχρι τώρα η τρόικα μόνο έμμεσα είχε δώσει το πράσινο φως για να προσμετρηθούν οι συμβασιούχοι στις απολύσεις και θα διαφανεί σήμερα εάν αυτό θα γίνει ή όχι.
 
Όλο το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων ως το Δεκέμβριο του 2014
Τελευταία κατηγορία (και εδώ μένει να πει το ναι η τρόικα) ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που δεν θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.
 
Ως τα τέλη Μαρτίου– θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου 1.000 ακόμα υπάλληλοι. Εως τον Ιούνιο επιπλέον 4.000, 1.500 εντός του Ιουλίου και 1.500 εντός του Αυγούστου. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με το κλείσιμο δηλαδή του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να γίνουν 2.000 ακόμα απολύσεις, ενώ απομένουν άλλες 1.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα