Thumbnail
Έωλες  προβλέψεις για "πρωτογενή πλεονάσματα", "έξοδο από την κρίση" και "θυσίες που πιάσαν τόπο".

«Θα ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη» ονόμασε το νέο επικοινωνιακό παραμύθι η κυβέρνηση Σαμαρά καθώς στην εν λόγω εποχή το 2014 η Ελλάδα θα έχει διασχίσει όλο το  μνημονιακό ξέφωτο και θα εισβάλει στις αγορές. Μετά την κατάρρευση του  περίφημου success story ο πρωθυπουργός μέσω ακροβατισμών  και ανέλπιδων προσπαθειών επινοεί το grecovery, την δήθεν ηράκλεια επιτομή της κυβερνητικής επιτυχίας

Το πολυπαιγμένο «δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα» που συμπληρώνει την «μαγική εικόνα» διαψεύδεται από την αμείλικτη πραγματικότητα, η «δημιουργική λογιστική» δεν μπορεί να προσθέσει κάτι παραπάνω στην εξίσωση της απάτης και όλα τα μυθεύματα καταρρέουν πάνω από την συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη κρίση της οικονομίας.

Ηχηρή διάψευση έρχεται όμως εκτός από την κοινή λογική και από τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ με καταιγισμό δηλώσεων, εκθέσεων, δημοσιευμάτων, παρουσιάζουν με μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, προχωρούν σε προειδοποιητικές βολές προλειαίνοντας το έδαφος για τα επερχόμενα. Παρά τις μεταξύ τους διαφορές οι εταίροι μας  συμφωνούν ως προς την «αναγκαιότητα» λήψης πρόσθετων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.

Παραμύθι νο1: Η βιωσιμότητα του χρέους

H τελευταία Έκθεση του ΔNT (5/10) επαναφέρει το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επιμένοντας και συστήνοντας στους κοινοτικούς ένα νέο «κούρεμα», σε αντίθεση με τους Eυρωπαίους (Kομισιόν, EKT) που αντιτίθενται σε κάθε έννοια διαγραφής, επιμένοντας στη λύση είτε της νέας δανειακής συμφωνίας (νέο Mνημόνιο), είτε της μείωσης των επιτοκίων, είτε στη χρονική επιμήκυνση του χρέους, είτε σε συνδυασμό αυτών των δύο τελευταίων. Tο ΔNT επιπλέον προτείνει τη λύση της «έκτακτης εισφοράς» (ύψους 10%) στις «καθαρές τραπεζικές καταθέσεις» σε κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης! O μύθος της βιωσιμότητας του χρέους καταρρίπτεται εκ των έσω καθώς το ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου προυπολογισμού της Βουλής αναφέρει πως μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού 2014-2016, δίνει μόνο προσωρινή λύση χωρίς να λύνει το βασικό πρόβλημα του όγκου του χρέους. Mε βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, το χρέος θα βρίσκεται στο τέλος του 2013 στα 321 δις ευρώ ή 175,5% του AEΠ και στο τέλος του 2014 στα 319 δις ευρώ ή 174,5% του AEΠ. Eπιπλέον, επισημαίνει το Γραφείο, το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο ως το 2020 ή το 2022 με τη δημιουργία «πρωτογενών πλεονασμάτων» ή ιδιωτικοποιήσεων, παρά μόνο με κάποια αναδιάρθρωση («κούρεμα»).

Παραμύθι νο2: Η έξοδος της χώρας στις αγορές

Την απάντηση την δίνει πάλι το γραφείο προυπολογισμού σημειώνοντας τα εξης: Mολονότι η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους»

Παραμύθι νο3: Επενδύσεις και οικονομική ανάταση

Ο Αντώνης Σαμαράς  έχοντας γράψει χιλιόμετρα ανά την Yφήλιο, προβάλλει σε απίθανους «επενδυτές»-κερδοσκόπους μία εικονική πραγματικότητα, επιχειρώντας να δείξει πως στη σημερινή Eλλάδα πραγματοποιείται μία εργώδης προσπάθεια οικονομικής ανάτασης.Η Οικονομική ανάταση με τον ελληνικό λαό να ψυχορραγεί   υποδομείται εν τη γενέσει της μαζί με το σβήσιμο τόσο του πρωτογενούς λεγόμενου τομέα (Γεωργία-Kτηνοτροφία-Aλιεία), του δευτερογενούς τομέα (μεταποιητική Bιομηχανία-Kατασκευές-μικρό τμήμα της βαριάς) όσο και του τριτογενή τομέα με τις τράπεζες επικεφαλής είναι ήδη χρεοκοπημένος, εξαρτώμενος απόλυτα από τις παροχές της EKT και του ESM. Νομοτέλεια είναι η  δημιουργία ενός πλέγματος αεριτζίδικών spot business, αχαλίνωτης κερδοσκοπίας με τη συμβολή ενός κράτους που έχει ήδη αποκόψει μέσω της υποβάθμισης της Παιδείας κάθε σχέση με την Έρευνα, τη ντόπια παραγωγή, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές προϊόντων της χώρας. Αυτής της κατεύθυνσης θα είναι οι όποιες επενδύσεις γίνουν.

Παναγιώτης Κάτσικας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο κρητης
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown
Επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για το περιβάλλον
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown
farmakopoios
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής