Thumbnail

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες
 
Σε αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς οι αιτήσεις εγγραφής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ξεπερνούν κατά πολύ τις θέσεις που υπάρχουν σε αυτούς.
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα χτυπήματα στις λαϊκές οικογένειες, που αδυνατούν όχι μόνο να καλύψουν τα τροφεία στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς - γι' αυτό και η στροφή στους δημοτικούς - αλλά δεν πληρούν και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να δικαιούνται να καταθέσουν την αίτησή τους για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή, τα κριτήρια που βάζουν οι δήμοι για να δεχτούν τα παιδιά (π.χ. οι γονείς να μην είναι άνεργοι) είναι τέτοια που αποκλείουν εκ των προτέρων παιδιά νέων ζευγαριών.
Από την άλλη, στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, πολλές μητέρες έχουν αποκλειστεί πριν καν μπουν στη διαδικασία της αίτησης. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής δημόσιες ή δημοτικοί υπάλληλοι, άνεργες που δεν μπορούν να προσκομίσουν την απαραίτητη από τον ΟΑΕΔ βεβαίωση, μετανάστριες που δουλεύουν στη μαύρη εργασία, μητέρες, σύζυγοι μικρέμπορου ή βιοτέχνη που βοηθούν στο μαγαζί. Επίσης, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, έως δύο παιδιά, τις 35.000 ευρώ για τρία και τέσσερα παιδιά και τις 40.000 για πέντε και πάνω παιδιά.
Το αποτέλεσμα είναι περίπου δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς να είναι εκρηκτική. Οι δημοτικοί υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Η συντριπτική δε πλειοψηφία επιβάλλει τροφεία, στα οποία πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν καθώς στους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το ποσό των διδάκτρων για κάθε μήνα αγγίζει τουλάχιστον τα 100 ευρώ.
Εκτός το 50% των παιδιών στο Βόλο
Τεράστια είναι η έλλειψη θέσεων για τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών που παραχώρησαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Οπως ανέφερε η επικεφαλής του Συλλόγου Ρίτσα Κωττή, το πρόβλημα φέτος είναι εκρηκτικό, καθώς παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η επιλογή ιδιωτικού παιδικού σταθμού εγκαταλείπεται. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν τα επιδόματα του ΙΚΑ στα νέα ζευγάρια για παιδικό σταθμό, καθώς η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.
Στη νέα περίοδο 2013 - 2014 θα φιλοξενηθούν στους 10 ή 11 σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ 530 ή το πολύ 580 παιδιά, είτε με την καταβολή τροφείων από τους γονείς, είτε με την επιδότηση των γονέων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, ενώ στους τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΚΕΠΚΑ-ΔΙΕΚ θα φιλοξενηθούν περίπου 150 παιδιά και έτσι το σύνολο θα φτάσει τα 730 παιδιά, καλύπτοντας το 50% των πραγματικών αναγκών.
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργειο Εσωτερικων
Προσλήψεις στο Δημόσιο: Εντολή ΥΠΕΣ για τον προγραμματισμό 2027–2030
Οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών προς όλους τους φορείς για τον πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού και την αποτύπωση αναγκών
Προσλήψεις στο Δημόσιο: Εντολή ΥΠΕΣ για τον προγραμματισμό 2027–2030
Ηλικιωμένη γυναίκα κοιτάει τηλέφωνο και κρατάει το κεφάλι της
Σπείρα «μαϊμού» γιατρών και αστυνομικών ρήμαζε ηλικιωμένες με νέα απάτη
Πώς έστηναν την απάτη με το «τραυματισμένο παιδί» και τη «βοήθεια στην ΕΛ.ΑΣ.» – Λεία που ξεπερνά τις 80.000 ευρώ σε μετρητά, λίρες και κοσμήματα
Σπείρα «μαϊμού» γιατρών και αστυνομικών ρήμαζε ηλικιωμένες με νέα απάτη
sxoleio
Υπουργείο Παιδείας: Πότε σταματούν τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις ημερομηνίες λήξης μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας: Πότε σταματούν τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια
Κινητοποίηση φοιτητών
ΕΜΠ: Φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη συνεργασία του ΑΕΙ με το ΝΑΤΟ
«Μπλόκο» στην πολεμική έρευνα ζητούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι - Μαζική κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη (26/3) στην Πρυτανεία του ΕΜΠ
ΕΜΠ: Φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη συνεργασία του ΑΕΙ με το ΝΑΤΟ