Εργασία 0

Γραπτοί διαγωνισμοί ΑΣΕΠ: Το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει να «στήσει» το τεστ λεκτικού συλλογισμού

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το ΕΚΠΑ υπέγραψε συμφωνία με το ΑΣΕΠ για την ανάπτυξη τεστ λεκτικού συλλογισμού (Verbal Reasoning Test) σε μορφή υπολογιστικού συστήματος προσαρμοσμένης αξιολόγησης (Computerized Adaptive Testing-CAT), το οποίο θα ενσωματωθεί στις δοκιμασίες αξιολόγησης υποψηφίων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό

Νέα προγραμματική συμφωνία, διάρκειας ενός έτους, υπεγράφη μεταξύ του ΑΣΕΠ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ), με στόχο τη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας -που εγκαινιάστηκε το 2021- για την ανάπτυξη και τη διαρκή επιστημονική αναβάθμιση των εργαλείων αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων και μέσω του οποίου αναπτύχθηκαν σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης για τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό (ν. 4765/2021). 

Στόχος του προγράμματος είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός και η συνεχής βελτίωση των δοκιμασιών αξιολόγησης, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο της ψυχομετρίας και των μεθόδων αξιολόγησης.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη Τεστ Λεκτικού Συλλογισμού (Verbal Reasoning Test) σε μορφή Υπολογιστικού Συστήματος Προσαρμοσμένης Αξιολόγησης (Computerized Adaptive Testing-CAT), το οποίο θα ενσωματωθεί στις δοκιμασίες αξιολόγησης υποψηφίων στον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

Το Τεστ Λεκτικού Συλλογισμού θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αρχές της ψυχομετρίας και θα αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να κατανοούν, να επεξεργάζονται και να ερμηνεύουν λογικά γραπτές πληροφορίες, να εξάγουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα και να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις βάσει αυτών. Η εφαρμογή της μεθόδου της προσαρμοσμένης ηλεκτρονικής αξιολόγησης (CAT) αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ακρίβεια της μέτρησης των γνωστικών δεξιοτήτων, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας, εγκυρότητας και αντικειμενικότητας.

Τη νέα προγραμματική συμφωνία υπέγραψαν, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Η ανάπτυξη στρατηγικής σύμπραξης του ΑΣΕΠ με έναν διακεκριμένο ακαδημαϊκό φορέα όπως το ΕΚΠΑ, εμπλουτίζει περαιτέρω τα εργαλεία αξιολόγησης που ήδη διαθέτει, επενδύοντας σε σύγχρονες, εφαρμοσμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους επιλογής προσωπικού. Το ΑΣΕΠ υπηρετεί με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες τον διαχρονικό στόχο της ποιοτικής επιλογής υποψηφίων στο δημόσιο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου διοικητικού περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη του νέου Τεστ Λεκτικού Συλλογισμού ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις πολλών θέσεων εργασίας του δημόσιου τομέα, όπου η κατανόηση και η ορθή ερμηνεία διοικητικών εγγράφων, κανονιστικών κειμένων και λοιπών γραπτών πληροφοριών αποτελούν καθημερινό μέρος της εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, η αξιολόγηση συνδέεται ακόμη περισσότερο με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων.»

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εργασία