Σε μια δομική αλλαγή στην επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, η επιλογή των στελεχών που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν, καθώς η διαδικασία των υποκειμενικών συνεντεύξεων μπαίνει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, δίνοντας τη θέση της σε αδιάβλητες γραπτές εξετάσεις υπό την αυστηρή εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για 29.000 προϊστάμενους στο Δημόσιο
Η νέα διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ αγγίζει οριζόντια όλη την ιεραρχία του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τα ψηφιακά οργανογράμματα, ο σχεδιασμός αφορά περίπου 29.000 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
350 Γενικοί Διευθυντές, οι οποίοι θα υποβληθούν και σε δεύτερη, εξειδικευμένη εξέταση
3.500 Διευθυντές
Περίπου 25.000 Τμηματάρχες
Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος, είναι να επιλέγονται τα κατάλληλα «στελέχη για να ηγηθούν στις θέσεις τους, στα τμήματα, στις διευθύνσεις και στις γενικές διευθύνσεις του δημοσίου», με γνώμονα την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.
Ηλεκτρονικά τεστ και «βινιέτες»
Το νέο σύστημα, που έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα υλοποιηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice), οι οποίες θα χωρίζονται σε τρία διακριτά επίπεδα:
Εξέταση γνώσεων με έλεγχο του θεωρητικού και θεσμικού υπόβαθρου.
Τεστ επαγωγικού συλλογισμού, το οποίο περιλαμβάνει αξιολόγηση δεξιοτήτων και αναλυτικής σκέψης.
Δοκιμασία εργασιακών συμπεριφορών (βινιέτες), όπου ο υποψήφιος καλείται να διαχειριστεί υποθετικά σενάρια
Αυτόματες κρίσεις κάθε τρία χρόνια και ψηφιακός φάκελος
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ο περιοδικός χαρακτήρας των κρίσεων. Η διαδικασία θα εκκινεί αυτομάτως κάθε τριετία, διασφαλίζοντας τη διαρκή ανανέωση και αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού. Παράλληλα, το σύστημα απλοποιείται γραφειοκρατικά, καθώς τα τυπικά προσόντα (πτυχία, ξένες γλώσσες) και η προϋπηρεσία θα αντλούνται απευθείας από τη βάση δεδομένων, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση φυσικών εγγράφων από τους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από τις εορτές του Πάσχα, με την κατάθεσή του στη Βουλή να ακολουθεί αμέσως μετά.
Παρότι οι λεπτομέρειες τελούν υπό διαμόρφωση, εκτιμάται πως η δοκιμασία γνώσεων θα αντλήσει ερωτήματα από την υφιστάμενη τράπεζα θεμάτων του ΑΣΕΠ.
Κεντρική επιδίωξη δεν είναι η στείρα παράθεση πληροφοριών, αλλά η ουσιαστική αξιολόγηση των ικανοτήτων των υποψηφίων σε κρίσιμα πεδία, όπως η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
Σαρώνει το Voucher των 750€ - Έκτακτη Ενημέρωση με οδηγίες και τα 1500€
Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη
Διορίζονται όλοι το 2026 στα Δικαστήρια χωρίς όριο ηλικίας και πτυχίο - Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη
Μιχάλης Τσιλιβάκος