κατώτατος μισθός
Αύξηση Κατώτατου Μισθού: Νέα Δεδομένα και Μισθολογικό Χάσμα Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Η ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού μεταφέρεται στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Η αύξηση φαίνεται να έχει «κλειδώσει» μεταξύ 870 και 880 ευρώ και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα.

Κατώτατος Μισθός: Ιστορική Άνοδος και Στόχοι

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φτάσει τα 870-880 ευρώ, ενώ από το 2019, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε, ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί κατά 28%, φτάνοντας τα 830 ευρώ από τα 650 ευρώ. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι για μια νέα αύξηση, με στόχο τον κατώτατο μισθό των 950 ευρώ το 2027.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει επίσης τα επιδόματα και, έμμεσα, τον μέσο μισθό πλήρους και μερικής απασχόλησης, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με την Απογευματινή, διαμορφώνεται στα 1.342 ευρώ και αγγίζει τα 1.478 ευρώ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΚΕΠΕ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικό. Ο δημόσιος τομέας καταγράφει μισθούς χαμηλότερους κατά 13,3% έως 33,3% σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, το εκτιμώμενο καθαρό ωρομίσθιο στο Δημόσιο είναι κατά 14,6% χαμηλότερο, ενώ το χάσμα στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές υπέρ του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 18,6%.

Η ανάλυση του ΚΕΠΕ αναδεικνύει τη διαφοροποίηση στις αποδοχές μεταξύ των δύο τομέων, με τον ιδιωτικό τομέα να προσφέρει καλύτερους μισθούς για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2025-2028, οι προβλέψεις για τις μισθολογικές αυξήσεις είναι θετικές, με ρυθμό αύξησης 4,5% ετησίως. Η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης αναμένει αυξήσεις 5% κατά έτος, προσφέροντας μια θετική εικόνα για την οικονομική πορεία και τις αποδοχές των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις 29 Απριλίου ΕΔΩ

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γορίλας
100 άνδρες εναντίον 1 γορίλα»: Το viral υποθετικό σενάριο που διχάζει το διαδίκτυο
Το υποθετικό ερώτημα «100 άνδρες εναντίον ενός γορίλα» έγινε viral σε X, TikTok και Reddit. Τι απαντούν οι χρήστες, ο Mr Beast και το ChatGPT;
100 άνδρες εναντίον 1 γορίλα»: Το viral υποθετικό σενάριο που διχάζει το διαδίκτυο
ταξη
«Ψηφιακός εκσυγχρονισμός» με ... αναλφαβητισμό! Πώς η νέα εκπαιδευτική πολιτική μεταλλάσσει το σχολείο
Ο όρος "προσοντούχοι αγράμματοι" περιγράφει ανθρώπους με πλήθος βεβαιώσεων, δεξιοτήτων και «πιστοποιήσεων», αλλά χωρίς στέρεο υπόβαθρο γνώσεων ή...
«Ψηφιακός εκσυγχρονισμός» με ... αναλφαβητισμό! Πώς η νέα εκπαιδευτική πολιτική μεταλλάσσει το σχολείο