pliroforiki-diadiktio
Η χρυσή 5άδα στην αγορά εργασίας

Η δυσκολία ανακάλυψης ταλέντων στον κλάδο της τεχνολογίας αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα στην αγορά εργασίας. Οι εταιρίες διαπιστώνουν ότι αυτή η δυσκολία εκτείνεται σε ποσοστό 89%, ενώ δύσκολα καλύπτονται και οι θέσεις των μηχανικών σε ποσοστό 72,% αλλά και των στελεχών στις πωλήσεις σε ποσοστό 61% .

Η πεντάδα των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ranstad- συμπληρώνεται από τις κατηγορίες operations (26%), λογιστική / οικονομικά (24%), εξυπηρέτηση πελατών / aftersales και μηχανικοί (23%).

Διαπιστώνεται ακόμη αυξημένη ζήτηση στα τμήματα Προμηθειών, Εφοδιαστικής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Στελεχών Marketing με εξειδίκευση στο Digital και Social Media, Νομικών με εξειδίκευση σε GDPR, Data analysts και φυσικά των Επαγγελματιών Υγείας.

Παράλληλα έλλειψη εμφανίζουν και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, αφού οι νέοι σήμερα αποφεύγουν τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, ένα πρόβλημα που θα διογκωθεί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα τεχνικά έργα.

Οι ελλείψεις στον κλάδο πληροφορικής

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με ψηφιακές ειδικότητες είναι παγκόσμιο. Και παραμένει οξύ, παρά τις πρόσφατες μαζικές απολύσεις στελεχών από κολοσσούς της τεχνολογίας όπως οι Google, Facebook και Twitter.

Έρευνα της αμερικανικής εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού ZipRecruiter διαπίστωσε ότι το 79% των πρόσφατα απολυμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ βρήκαν δουλειά μέσα σε τρεις μήνες. Απαντώντας στην έρευνα, οι εργοδότες τονίζουν ότι η πρόσληψη κορυφαίων ψηφιακών ταλέντων παραμένει δύσκολη, καθώς ακόμη και οι εταιρείες με τις υψηλότερες επιδόσεις δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζόμενους με εξειδίκευση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η ζήτηση είναι υψηλή σε τμήματα Πληροφορικής και συγκεκριμένα σε προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών (ταμπλετών/ κινητής τηλεφωνίας), όπως και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι προσφέρουν οι επιχειρήσεις

Στις παροχές που προσφέρουν οι εταιρείες, για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους και να ενισχύσουν τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, ξεχωρίζει η εκπαίδευση (84%). Ακολουθεί με 70% η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και με 49% το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας. Η αναγνώριση / μη οικονομικές απολαβές βρίσκεται στο 46% ενώ  με θετικό βαθμό αξιολογείται και η  παροχή επιπλέον ημερών αδείας (40%). Στις οικονομικές παροχές που θεωρούνται πρόσθετες, ξεχωρίζει το κινητό τηλέφωνο (87%) και τα ατομικά μπόνους απόδοσης (81%). Έπονται τα κουπόνια σίτισης (69%), το εταιρικό αυτοκίνητο (67%) και η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (66%).

Αναφορικά με το δείκτη κινητικότητας προσωπικού, η έρευνα της Ranstad δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (61%) εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερά τα ποσοστά αποχώρησης κατά το τρέχον έτος. Υπάρχει ένα 20% που πιστεύει ότι θα κινηθούν χαμηλότερα, ενώ ένα 14% αναμένεται ότι τα ποσοστά αποχώρησης θα κινηθούν υψηλότερα φέτος, σε σχέση με το 2022.

Ως προς τους λόγους που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από μία εταιρία, εκτιμάται σε ποσοστό 74% ότι φέτος θα είναι ενδεχόμενη καλύτερη προσφορά από άλλη εταιρία, δηλαδή, καλύτερος μισθός και συνθήκες εργασίας. Στο 50% βρίσκονται οι περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και ακολουθούν από απόσταση με 26% η επιλογή άλλης επαγγελματικής καριέρας, με 17% ο μεγάλος φόρτος εργασίας και με 15% η μετεγκατάσταση.

ΠΗΓΗ: Ημερήσια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΕΚΤΑΚΤΟ Επίδομα 1.000€ σε χιλιάδες ανέργους - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Ύλη, προετοιμασία, ειδικότητες και παλιά θέματα

ΑΣΕΠ: Πάρτε την πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες - Μόνο 111 ευρώ!

ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ με Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL από 100 ευρώ - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών - "Βόμβα" : Σε δυο φάσεις οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών (για ειδική αγωγή;)
Στον διπλασιασμό του αριθμού του προσωπικού παράλληλης στήριξης μαθητών προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος...
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών - "Βόμβα" : Σε δυο φάσεις οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών (για ειδική αγωγή;)
zetta_makri
Ζέττα Μακρή για Θεσσαλία: Η τηλεκπαίδευση είναι έσχατη λύση, οι ειδικοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο
Μακρή: Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της είπε κατηγορηματικά ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία.
Ζέττα Μακρή για Θεσσαλία: Η τηλεκπαίδευση είναι έσχατη λύση, οι ειδικοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο