πληροφορικη
Λείπουν 300.000 ειδικοί πληροφορικής έως το 2030

Η ελληνική αγορά αναζητεί στελέχη πληροφορικής. Εως το 2030 θα χρειαστεί 300.000 πτυχιούχους στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη σχετικών πτυχιούχων, η οποία λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της «ελληνικής πρωτοτυπίας», με δεδομένα τα υψηλά μεγέθη της ανεργίας στη χώρα μας.

Oπως δείχνει μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η εκτίμηση για την επιπλέον ζήτηση ειδικών πληροφορικής είναι 15.000 με 16.000 ετησίως έως το 2030. Στον αντίποδα, η προσφορά είναι 8.000-8.500. Eτσι, προκύπτει ένα κενό ζήτησης – προσφοράς κατά 7.000 με 7.500 ετησίως.

Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στελέχη του ΣΕΠΕ και εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου που εργάστηκαν στη μελέτη συζήτησαν το θέμα με πανεπιστημιακούς και την ηγεσία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ένα από τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών από τα τμήματα πληροφορικής των ελληνικών ΑΕΙ.

Σήμερα έχουμε 37 σχολές Πληροφορικής και στις κεντρικές (Αθηνών – Θεσσαλονίκης) αποφοιτούν πάνω από 200-250 το έτος. Στις περιφερειακές σχολές τα νούμερα είναι χαμηλότερα. Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (που είναι η μεγαλύτερη σχολή από τις 37) αποφοιτούν 350-380 κάθε έτος, εκ των οποίων το 60% είναι στην κατεύθυνση πληροφορικής (εισάγονται περί τους 440-460 μετά τις μετεγγραφές).

Πάντως, οι πρόεδροι – κοσμήτορες των σχολών Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών τόνισαν ότι έχουν ήδη πολύ μεγάλο αριθμό εισακτέων. Λόγω των αυξήσεων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση προσωπικού, δέχονται σε ετήσια βάση πολύ περισσότερους από αυτούς που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Εστίασαν στην έλλειψη πόρων (νέων θέσεων ΔΕΠ κ.λπ.) και τα κεντρικά πανεπιστήμια ότι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό μετεγγραφών.

Οι top-3 ειδικότητες για τα επόμενα χρόνια είναι ο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση cloud. Ως προς τον δημόσιο τομέα οι top-3 ειδικότητες είναι η κυβερνοασφάλεια, η ανάλυση / διαχείριση / αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων και η διαχείριση / σχεδιασμός δικτύων και τηλεπικοινωνιών. 
 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Το παζλ των βάσεων: Ποιες σχολές «εκτοξεύτηκαν» και ποιες βούτηξαν
Σε 232 τμήματα καταγράφεται ανοδική τάση, ενώ 200 βλέπουν τις βάσεις τους να υποχωρούν, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Το παζλ των βάσεων: Ποιες σχολές «εκτοξεύτηκαν» και ποιες βούτηξαν
ΑΤΜ
Συντάξεις Ιανουαρίου και επιδόματα: Ανατροπή με τις πληρωμές λόγω εορτών
Οι καταβολές των συντάξεων μεταφέρονται έως και 10 ημέρες νωρίτερα, ενώ και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα δοθούν νωρίτερα ενόψει Χριστουγέννων
Συντάξεις Ιανουαρίου και επιδόματα: Ανατροπή με τις πληρωμές λόγω εορτών
foto_education_pencils_2.jpg
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Μειώνεται δραματικά η ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
συντάξεις
Αυξήσεις στις συντάξεις το 2026: Ποιοι θα δουν έως και 880 ευρώ παραπάνω τον χρόνο
Αναλυτικά τα ποσά ανά ταμείο – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι “ροκανίζουν” την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
Αυξήσεις στις συντάξεις το 2026: Ποιοι θα δουν έως και 880 ευρώ παραπάνω τον χρόνο