ΕΦΚΑ: Συνολικά 500.000 συντάξεις εκδόθηκαν σε 24 μήνες- Πόσες εκκρεμούν
Το 2022 έκλεισε στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021 καθώς υποβλήθηκαν 212.500 νέες αιτήσεις, ενώ το 2021 υποβλήθηκαν 212.151 αιτήσεις

Περισσότερες από 500.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ σχεδόν 300.000 από αυτές εκδόθηκαν μόλις τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημο για τον Φορέα, ενώ παράλληλα οι χρόνοι απονομής μιας σύνταξης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στους 2 μήνες, με την ημερήσια παραγωγή συντάξεων να ξεπερνά τις 1.250 σήμερα από 500 που εκδίδονταν το 2019.

Αναλυτικά, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων το 2021 και το 2022 έφτασαν στις 510.500. Το 2021 εκδόθηκαν 224.434 κύριες συντάξεις, ενώ το 2022 εκδόθηκαν 287.000 (αύξηση 28%). Μάλιστα, το 2022 εκδόθηκαν 163.000 περισσότερες συντάξεις σε σχέση με το 2019 όπου εκδόθηκαν μόλις 123.324 (αύξηση 132%). 

Τον Νοέμβριο του 2022 οι εκδόσεις συντάξεων ξεπέρασαν τις 27.000, 10.000 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (αύξηση 60%), αποδεικνύοντας πως οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κρατούν σταθερά σε υψηλό επίπεδο τον ρυθμό των απονομών. Αντιστοίχως, τον μήνα Δεκέμβριο οι απονομές ανήλθαν σε περίπου 22.000. 

Στο μέτωπο των εκκρεμοτήτων, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 7.500 (9.500 ήταν τον μήνα Νοέμβριο). Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με μη διευθετημένες οφειλές, σε δικαστική εκκρεμότητα, με απουσία ιατρικής γνωμάτευσης ή αιτήσεις για τις οποίες δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επιπλέον, το ποσοστό εκκαθάρισης των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός του 2022 έχει φτάσει στο 86% με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που εκκρεμούν να αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους. 

Τέλος, στο κομμάτι των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, το 2022 έκλεισε στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021 καθώς υποβλήθηκαν 212.500 νέες αιτήσεις, ενώ το 2021 υποβλήθηκαν 212.151 αιτήσεις. 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: "Στους 24 μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιήσαμε μια σειρά από πολιτικές και θέσαμε σε λειτουργία σύγχρονα εργαλεία management για να τελειώνουμε οριστικά με το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Και τα καταφέραμε, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Μισό εκατομμύριο συντάξεις εκδόθηκαν σε 24 μήνες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας. Και μάλιστα με 900 λιγότερους υπαλλήλους.

Και παρά το γεγονός των ιδιαιτέρως αυξημένων αιτήσεων συνταξιοδότησης όπου ανήλθαν σε 425.000 την τελευταία διετία, μπορέσαμε όχι μόνο να εκκαθαρίσουμε το στοκ που είχε συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να μειώσουμε τους χρόνους απονομής των νέων συντάξεων κατά μέσο όρο στους 2 μήνες, απόδοση που είναι καλύτερη και από εκείνη ορισμένων προηγμένων χωρών. Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε με την εκκαθάριση των υπολοίπων όπως και με την ταχεία αντιμετώπιση του στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών. Ο ΕΦΚΑ πλέον "παράγει" συντάξεις και όχι καθυστερήσεις". 

O Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: "Με σύστημα, επιμονή και σκληρή δουλειά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό μας για τη μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων διασφαλίζοντας πως δεν θα εμφανιστούν ξανά στο μέλλον "βουνά" από εκκρεμείς συντάξεις. Ένα διαχρονικό πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης επιλύεται προς όφελος των ασφαλισμένων". 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 Διορισμοί στο Υπ.Πολιτισμού ΧΩΡΙΣ πτυχίο - Αιτήσεις εδώ

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μίρα Μουράτι
«Ένα δισ. δολάρια; Όχι, ευχαριστώ»: Η Αλβανίδα «ιέρεια» της Τεχνητής Νοημοσύνης που είπε «όχι» στον Ζούκερμπεργκ
Έξι χρόνια στην OpenAI, πρωταγωνίστρια πίσω από το ChatGPT, και τώρα ιδρύτρια μιας startup που συγκλονίζει τη Silicon Valley – Η Μίρα Μουράτι...
«Ένα δισ. δολάρια; Όχι, ευχαριστώ»: Η Αλβανίδα «ιέρεια» της Τεχνητής Νοημοσύνης που είπε «όχι» στον Ζούκερμπεργκ
dimokriteio
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με νέα τμήματα
Δύο νέα τμήματα του ΔΠΘ ανοίγουν τις πύλες τους τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για ενίσχυση της περιφερειακής Ανώτατης...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με νέα τμήματα
pediki stathmi
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2025: Ποια ΑΦΜ έχουν σειρά για αίτηση σήμερα, 3 Αυγούστου
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2025: Τι χρειάζεστε για την αίτηση και τι καλύπτει το voucher της ΕΕΤΑΑ - Εισοδηματικά κριτήρια επιλογής και μόρια
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2025: Ποια ΑΦΜ έχουν σειρά για αίτηση σήμερα, 3 Αυγούστου
mitsotakis
Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Εργασία, Χρηματιστήριο, η υπόθεση του 15χρονου Δημήτρη και η θερινή ανάπαυλα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κίνητρα έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο - Ψηφιακή κάρτα και «μάχη» κατά της αδήλωτης εργασίας
Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Εργασία, Χρηματιστήριο, η υπόθεση του 15χρονου Δημήτρη και η θερινή ανάπαυλα