Thumbnail
Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες - Για ποιους ανοίγει ο δρόμος για δικαστική διεκδίκηση

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (663 ευρώ) και το 2012 είχαν τριετίες δικαιούνται να πάρουν προσαύξηση στο μισθό τους. Κανένας εργοδότης δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτές τις τριετίες, σημειώνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι δεν «ξεπαγώνουν» οι τριετίες. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν η ανεργία στη χώρα μας πέσει κάτω από το 10%.

Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να δει μέχρι τις 14/2/2012 πόσες τριετίες είχε. Αυτές τις τριετίες μεταφέρει και σήμερα, είπε ο κ. Καρούζος.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, «δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το  ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη».

Επιπλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».

Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και  μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωνσταντίνος Βλάσης
Μετατάξεις για Διευθυντές-Υποδιευθυντές ΣΑΕΚ: «Δεν υπάρχει κενό νόμου» λέει το υπουργείο Παιδείας
Γιατί αποκλείονται Διευθυντές και Υποδιευθυντές ΣΑΕΚ από τις μετατάξεις – Τι απαντά ο Κώστας Βλάσης στη Βουλή
Μετατάξεις για Διευθυντές-Υποδιευθυντές ΣΑΕΚ: «Δεν υπάρχει κενό νόμου» λέει το υπουργείο Παιδείας
Γυναίκα εκπαιδευτικός μπαίνει μέσα σε τάξη σχολείου
ΠΕΣΥΕ: Στο «σκοτάδι» οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης για τις επιμορφώσεις ΙΕΠ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ
«Εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται σε αντικείμενα που εμείς αγνοούμε» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Συμβούλων Εκπαίδευσης
ΠΕΣΥΕ: Στο «σκοτάδι» οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης για τις επιμορφώσεις ΙΕΠ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Instagram για την Πρωτομαγιά 2026
Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: «Πριν δούμε αν μας το φέρει ο Ακύλας, δείτε τι έχουμε φέρει εμείς για τους εργαζόμενους»
Eurovision και... εργασιακά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωτομαγιάτικο βίντεο για τον απολογισμό έργου
Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: «Πριν δούμε αν μας το φέρει ο Ακύλας, δείτε τι έχουμε φέρει εμείς για τους εργαζόμενους»