Thumbnail
Μήπως σας πάει το μυαλό σε κάποια συγκεκριμένη χώρα;

Πολλές είναι οι χώρες που προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η Κίνα, προς στιγμήν, είναι αυτή που προηγείται με μεγάλη διαφορά στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος φορέας του ΟΗΕ.

Μάλιστα, η Κίνα έχει κατοχυρώσει τριπλάσιες πατέντες συγκριτικά με τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ο οποίος επιβλέπει το διεθνές σύστημα αναγνώρισης πατεντών.

Χιλιάδες οι πατέντες

Την τελευταία δεκαετία έχουν αναγνωριστεί 50.000 πατέντες για εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), συστήματα που παράγουν κείμενο, εικόνες, ακόμα και κώδικα υπολογιστή, σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.

«Πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν κι άλλο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφερ Χάρισον, αναλυτής του WIPO.

Την περίοδο 2014-23 κατοχυρώθηκαν στην Κίνα περισσότερα από 38.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν την GenAI, συγκριτικά με 6.276 στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για πατέντες που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από την αυτόνομη οδήγηση μέχρι τις εκδόσεις και τη διαχείριση εγγράφων.

Ποιες άλλες χώρες είναι στο «τιμόνι»

Στην τρίτη θέση έρχεται η Νότια Κορέα, στην τέταρτη η Ιαπωνία και στην τέταρτη η Ινδία, όπου οι πατέντες αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, δείχνουν τα δεδομένα.

Μεγάλους αριθμούς διπλωμάτων έχουν κατοχυρώσει η κινεζική ByteDance -ιδιοκτήτρια του TikTok-, ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba και η Microsoft, η οποία χρηματοδοτεί την OpenAI.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κλάδος θα έχει βαθιές συνέπειες σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας» δήλωσε ο Χάρισον, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα τη χρήση της ΑΙ για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα Ταμεία σούπερ μάρκετ αργούν σκόπιμα;

«Αποκάλεσαν μαθητές "ζώα" και "μηδενικά"»: Σοκαριστικές καταγγελίες γονέων για Πειραματικό Λύκειο

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγροτικό μπλόκο με τρακτέρ σε διόδια
Μπλόκα αγροτών: Οι χάρτες της ΕΛΑΣ με εναλλακτικές διαδρομές για την επιστροφή των εκδρομέων
Συστάσεις της Αστυνομίας ενόψει του νέου κύματος επιστροφής της Πρωτοχρονιάς, για αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και πολύωρης ταλαιπωρίας
Μπλόκα αγροτών: Οι χάρτες της ΕΛΑΣ με εναλλακτικές διαδρομές για την επιστροφή των εκδρομέων
Benezuela
Εκρήξεις και μπλακ άουτ στο Καράκας – CBS: Ο Τραμπ διέταξε τις επιθέσεις – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μαδούρο
Σοβαρή κλιμάκωση στη Βενεζουέλα: Αναφορές για αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Καράκας
Εκρήξεις και μπλακ άουτ στο Καράκας – CBS: Ο Τραμπ διέταξε τις επιθέσεις – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μαδούρο
tigani
Πώς φθείρουμε τα αντικολλητικά τηγάνια χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Τα αντικολλητικά τηγάνια θεωρούνται απαραίτητα στην κουζίνα, αλλά συχνά καταστρέφονται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Πώς φθείρουμε τα αντικολλητικά τηγάνια χωρίς να το καταλαβαίνουμε