τεχνητη νοημοσύνη
Προσπάθεια να αποφευχθεί φαινόμενο αλόγιστης χρήσης που μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η βαθύτερη αναζήτηση και η περαιτέρω αξιοποίηση των εργαλείων και μέσων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αποτέλεσε το κοινό στοιχείο στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητριών και ομιλητών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής &Επικοινωνιών Ελλάδας), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, αναφερόμενη στη Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογράμμισε ότι αναμένεται να ενισχύσει κατά 5,5% το ΑΕΠ της χώρας έως το 2030 (δηλαδή κατά €10,7 δισ. επιπλέον), ενώ υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%. 

Στις αρχές του 2025 έρχεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ΑΙ

Με την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη, γνωστό και ως ΑΙ Act, να βρίσκεται προ των πυλών, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στις αρχές του 2025 να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στο AI Act να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μία επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσθηκε το 2022 με την Ελλάδα να είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πέρασε νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μία από τις υποχρεώσεις των κρατών – μελών είναι να ορίσουν την αρχή εκείνη που θα έχει την εποπτεία της εφαρμογής του ΑΙ Act και τον έλεγχο των επιχειρήσεων αναφορικά με τη συμμόρφωση τους. 

Το AI Act δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με την αξιοποίηση των εφαρμογών και λύσεων τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αποφευχθεί φαινόμενο αλόγιστης χρήσης που μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της Deloitte, η οποία έχει υλοποιήσει πολλά και σημαντικά έργα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η συμμόρφωση με το ΑΙ Act δεν θα είναι μία απλή διαδικασία και απαιτείται από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που αξιοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει η σχετική στήριξη από τα κορυφαία στρώματα της διοίκησης της επιχείρησης, όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχει μία προσέγγιση που να είναι προσαρμοσμένη στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν τι εστί τεχνητή νοημοσύνη και τι αλλαγές φέρνει.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

περιπολ
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
Συνελήφθη 17χρονος οδηγός – Κατηγορίες για κλοπή, επικίνδυνη οδήγηση και αντίσταση
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
μουσικό
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
Τιμητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο Παρίσι με έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
συνταξιούχοι
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά, λόγω λάθους στη μισθολογική τους κατάταξη...
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Κλειστά σχολεία
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ειδικά σχολεία Σάμου
Ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφάλεια μαθητών – Αίτημα για έγγραφες διαβεβαιώσεις
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ειδικά σχολεία Σάμου