Καρκίνος του προστάτη: Χιλιάδες ζωές μπορεί να σώσει ένα τεστ σάλιου
Ένα τεστ που ενδέχεται να προλάβει χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του προστάτη

Ένα απλό τεστ σάλιου που γίνεται στο σπίτι μπορεί να εντοπίσει εάν ένας άνθρωπος κινδυνεύει να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη και φέρει ελπίδες πως μπορούν να σωθούν χιλιάδες ζωές, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο αριθμός των ανδρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστεί σε 2,9 εκατομμύρια ετησίως έως το 2040, ενώ οι ετήσιοι θάνατοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 85%. Είναι ήδη η πιο συχνή μορφή ανδρικού καρκίνου σε περισσότερες από 100 χώρες.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα έρευνας που έγινε από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και το Royal Marsden NHS foundation και τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο υποδηλώνουν ότι το τεστ σάλιου είναι πιο ακριβές από την καθιερωμένη εξέταση αίματος.

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο

«Με αυτό το τεστ θα ήταν δυνατό να αντιστραφεί η κατάσταση με τον καρκίνο του προστάτη», δήλωσε η Ros Eeles, καθηγήτρια ογκογενετικής στο ICR. «Αποδείξαμε ότι ένα απλό, φθηνό τεστ σάλιου για τον εντοπισμό ανδρών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω της γενετικής τους σύστασης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου», τόνισε η ίδια.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, η Eeles δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήρθε μετά από δεκαετίες έρευνας σχετικά με τους γενετικούς δείκτες της νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η θεωρία λειτουργεί στην πράξη - μπορούμε να εντοπίσουμε τους άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών καρκίνων και χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, και να απαλλάξουμε τους άνδρες που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από περιττές θεραπείες», ανέφερε.

Πώς λειτουργεί το τεστ

Οι επιστήμονες και οι γιατροί ανέπτυξαν το τεστ μετά από μελέτη του DNA εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών. Λειτουργεί αναζητώντας γενετικά σήματα στο σάλιο που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Στη δοκιμή, οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερους από 6.000 Ευρωπαίους άνδρες για να δοκιμάσουν το τεστ σάλιου. Όλοι προσλήφθηκαν από τα ιατρεία των γενικών τους ιατρών και ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 69 ετών - μια ηλικία στην οποία ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι αυξημένος.

Αφού συλλέχθηκε το σάλιο, το τεστ υπολόγισε το πολυγονιδιακό σκορ κινδύνου (PRS) για κάθε έναν από τους άνδρες. Η βαθμολογία βασίζεται σε 130 γενετικές παραλλαγές στον κώδικα του DNA που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Στα άτομα με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, το τεστ έδειξε λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα από το τεστ PSA, εντόπισε άτομα με καρκίνο που θα είχαν διαφύγει μόνο με το τεστ PSA και εντόπισε μεγαλύτερο ποσοστό των επιθετικών καρκίνων.

Το τεστ εντόπισε επίσης με ακρίβεια άνδρες με καρκίνο του προστάτη που δεν είχε δείξει η μαγνητική τομογραφία.

Η Ros Eeles προειδοποίησε, πάντως, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προτού μπορέσει να κυκλοφορήσει ευρέως το τεστ.

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να δοκιμάσουμε σε διάφορους πληθυσμούς τους γενετικούς δείκτες, που έχουμε εντοπίσει και που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εξέταση μπορεί να ωφελήσει όλους τους άνδρες», επισήμανε.

Πηγή: ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies_panelladikes_vaseis.jpg
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές
Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα. 
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές