PAGOMENI PANSELINOS
Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Η Σελήνη (το φεγγάρι, όπως τη λένε οι περισσότεροι) είναι το φωτεινότερο σώμα στον ουρανό μετά τον ήλιο και είναι το κοντινότερη ουράνιο σώμα στη Γη. Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη ασκεί ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη, προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες.

Η Σελήνη επιδρά τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο, λένε οι ειδικοί. Η άμπωτη και η παλίρροια, η υπνοβασία και κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές είναι μερικά από τα φαινόμενα που συνδέονται μ’ αυτήν την πανίσχυρη κοσμική δύναμη.

Μία μελέτη τώρα αποκάλυψε ότι το σεληνιακό ημερολόγιο έχει σχέση και με το ημερολόγιο της περιόδου σας! Τα δύο αυτά ημερολόγια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και το φεγγάρι φαίνεται πως παίζει ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

Ερευνητές από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα εμμηνορροϊκού κύκλου από 3.296 Ευρωπαίες και 721 Βορειοαμερικανίδες και εξέτασαν αν οι ημερομηνίες έπεφταν σε συγκεκριμένους σεληνιακούς κύκλους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στη Βόρεια Αμερική ξεκινούσαν συχνότερα την περίοδό τους όταν υπήρχε πανσέληνος και οι Ευρωπαίες κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης ημισελήνου.

Ο συγχρονισμός της περιόδου με την πανσέληνο

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συγχρονισμός μπορεί να οφείλεται στα νέα τους ευρήματα ότι η έμμηνος ρύση διέπεται από το εσωτερικό ρολόι της γυναίκας, το οποίο μπορεί να επηρεάζεται από τον σεληνιακό κύκλο.

Το ρολόι ελέγχει τον καθημερινό (ή “κιρκάδιο”) ρυθμό του σώματός μας σε έναν 24ωρο κύκλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αφύπνιση του σώματός μας το πρωί και τη διασφάλιση της καλής νυχτερινής ξεκούρασης.

Ωστόσο, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα εσωτερικά μας ρολόγια μπορούν να επηρεαστούν από τον σεληνιακό κύκλο που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν τον ύπνο τους – και η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών συνδέεται με διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βαθμονομείται το εσωτερικό μας ρολόι, οπότε «αν ο κύκλος επιμηκυνθεί, για οποιονδήποτε λόγο, αυτή η διαδικασία που βασίζεται στο ρολόι προσαρμόζεται για να τον συντομεύσει γρήγορα» δήλωσε στο BBC Science Focus ο νευροεπιστήμονας Claude Gronfier, από το Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία.

Τι είναι το «άλμα φάσης»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται κάτι που ονομάζεται «άλμα φάσης». Δηλαδή, όταν το βιολογικό ρολόι βγαίνει εκτός συγχρονισμού, προσπαθεί να αυτοδιορθωθεί μετακινούμενο προς τα εμπρός, στην επόμενη σταθερή κατάσταση του σώματος.

Το άλμα φάσης είναι επίσης γνωστό ως «σχετικός συντονισμός», το οποίο συμβαίνει στα κιρκάδια ρολόγια, όπως το αίσθημα κόπωσης και μη συγχρονισμού που νιώθετε όταν ταξιδεύετε σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συγχρονισμός μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η έμμηνος ρύση διέπεται από το εσωτερικό ρολόι της γυναίκας, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από τον σεληνιακό κύκλο.

Σε ορισμένα είδη, η μέτρηση μπορεί να συμβεί δύο φορές ανά σεληνιακό κύκλο, όταν οι βόλτες είναι οι ισχυρότερες, όταν ο ήλιος, η Γη και η σελήνη είναι ευθυγραμμισμένες, κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης ή της πανσελήνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών με περίοδο άνω των 27 ημερών συγχρονίζονταν κατά διαστήματα με τον σεληνιακό κύκλο.

Η αντίθετη άποψη

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ταλαντευόμενη φύση του εμμηνορροϊκού κύκλου και επεκτείνει τον συγχρονισμό σε διαφορετικές φάσεις, σε δύο μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων.

Πολλοί γυναικολόγοι δεν συμφωνούν και αναφέρουν ότι η σύνδεση της Σελήνης με την περίοδο των γυναικών δεν έχει επιστημονική βάση και στην πραγματικότητα μειώνει την προσωπικότητα της γυναίκας.

Εάν η ύπαρξη ενός εσωτερικού ρολογιού που ελέγχει τον εμμηνορροϊκό κύκλο επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες, τότε η ιατρική αντιμετώπιση των διαταραχών της ωορρηξίας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις χρονοβιολογικές προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στη θεραπεία του καρκίνου, των διαταραχών του ύπνου και του κιρκάδιου κύκλου και της κατάθλιψης, αναφέρεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχέση μεταξύ σεληνιακού και εμμηνορροϊκού κύκλου είχε εντοπιστεί αιώνες πριν. Χρονολογείται, δε, από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπου η λέξη “έμμηνος ρύση” προέρχεται από τη λατινική λέξη για το φεγγάρι.

Μάλιστα οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο δυνατές διανοητικά και πνευματικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, επειδή συνήθως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανσελήνου!

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

skilaki
Ο σκύλος πετάει τη σκούφια του για εκπαίδευση – Εσείς έχετε τον ίδιο ζήλο;
Εκείνοι που χρειάζεται να καθίσουν πρώτοι και καλύτεροι στο θρανίο, είμαστε εμείς. Γιατί για τον σκύλο, η εκπαίδευση είναι... η καλύτερή του. Αφού...
Ο σκύλος πετάει τη σκούφια του για εκπαίδευση – Εσείς έχετε τον ίδιο ζήλο;
sfouggarades
«Ή σφουγγάρι ή τομάρι!» - Το τρομερό δίλημμα των σφουγγαράδων που αποδεκατίστηκαν από τη νόσο των δυτών
Έφευγαν ξαφνικά ή έμεναν παράλυτοι - Η νόσος που θέριζε χιλιάδες Δωδεκανήσιους
«Ή σφουγγάρι ή τομάρι!» - Το τρομερό δίλημμα των σφουγγαράδων που αποδεκατίστηκαν από τη νόσο των δυτών