μαυρη τρυπα
«Κάθε νέα κατάκτηση στο Σύμπαν είναι μια μεγάλη αλλαγή στη σκέψη και στον στοχασμό μας, στις θεωρίες μας και στις όλο και πιο νέες τεχνολογικές μας επινοήσεις»

Οι Μαύρες Τρύπες, με το αρχικό λανθασμένο όνομά τους πλέον, βάζουν ερωτήματα και απορίες στην αναζήτηση των επιστημόνων. Τι ακριβώς είναι αυτά τα περίεργα σώματα στο Σύμπαν; Θα μας ανατρέψουν το Καθιερωμένο Μοντέλο; Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο «επιστημονικό παράδειγμα»; Τι ακριβώς είναι το «Παράδοξο της Πληροφορίας»; Δεν ισχύουν οι καθιερωμένοι νόμοι της Φυσικής και επομένως δεν είναι νόμοι παγκόσμιοι, όπως μέχρι τώρα θεωρούμε;

Είναι άβατο οι Μαύρες Τρύπες; Γιατί δεν μας αφήνουν να τις γνωρίσουμε; Γιατί καταπίνουν το φως και δεν το αφήνουν να φύγει από την οντότητά τους – τη μοναδική πηγή Πληροφορίας και Γνώσης στο Σύμπαν; Γιατί διαμορφώνουν τον Ορίζοντα των Γεγονότων και προκαλούν απροσπέλαστο πεδίο; Είναι «το τέλος / το χείλος όλων όσων γνωρίζουμε»; (The Edge of all we Know?)

Κι όμως, όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πλούτος προβληματισμών και προκλήσεων, που θα μετουσιωθούν σε πλούτο γνώσεων και ιδεών. Μια νέα πολιορκία από την φυσική είναι πλέον μπροστά στον πολιτισμό του ανθρώπου. Κάθε νέα κατάκτηση στο Σύμπαν είναι μια μεγάλη αλλαγή στη σκέψη και στον στοχασμό μας, στις θεωρίες μας και στις όλο και πιο νέες τεχνολογικές μας επινοήσεις. Αυτό συνέβη με πολύ επιδραστικό τρόπο με τη Θεωρία της Σχετικότητας, που άλλαξε τη ζωή μας – ανεξάρτητα από το ότι δεν το έχει συνειδητοποιήσει η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων.

Και στήνει ο άνθρωπος έναν Δούρειο Ίππο (;). «Αν εσείς αντιστέκεστε τόσο ισχυρά στα υπάρχοντα τεχνικά μέσα μας και στις κρατούσες θεωρίες μας, εμείς θα βρούμε λύσεις». Έχουμε τα τηλεσκόπια και τα μαθηματικά και τους αλγόριθμους. Και επειδή ένα τηλεσκόπιο δεν μπορεί να προσεγγίσει την αθέατες Μαύρες Τρύπες, συγκροτήθηκαν μεγάλα τηλεσκόπια σε διάφορα μέρη της Γης (Αριζόνα, Μεξικό, Νότιο Πόλο, Ισπανία, Χαβάη…) και έτσι η Γη ολόκληρη μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο και ενιαίο τηλεσκόπιο!

Και πλάι η σκέψη της επιστήμης, που θρέφεται από το ανεξήγητο, γίνεται όλο και πιο επινοητική. Στην απειρότητα του Σύμπαντος παραθέτουμε την απειρότητα της Σκέψης μας. Στο μεταίχμιο άγνοιας και γνώσης δοκιμάζεται ο επιστημονικός στοχασμός μα και γιγαντώνει μέσα από αυτό το παιχνίδι άγνοιας και γνώσης.

Να τις δούμε θέλουμε και μετά ξέρουμε τους δρόμους κατανόησής τους. Δεν άφηναν το φως να ξεφύγει και να μας πληροφορήσουν για την ταυτότητά τους… Όμως, ο μεγαλοφυής Στίβεν Χόκινγκ δεν συμφωνούσε μαζί τους ή μάλλον με την πρώτη κρατούσα προσέγγιση άλλων επιστημόνων. Το έναυσμα του το δίνει η κβαντική μηχανική. «Καμιά πληροφορία δεν μπορεί να χαθεί». Διατύπωσε την άποψη ότι το παράδοξο προκύπτει εκ του γεγονότος ότι εδώ παράγεται θερμική ακτινοβολία – γνωστή πλέον ως «ακτινοβολία Χόκινγκ».

Το πεδίο αναφοράς έχει πλέον τεθεί. «Οι Χόκινκ, Πέρι, Σάσα Χάκο και Άντριου Στρόμινγκερ στην τελευταία εργασία τους αποδεικνύουν ότι η εντροπία μίας μαύρης τρύπας (και η πληροφορία της) είναι δυνατόν να καταγραφεί από τα φωτόνια που περιβάλλουν τον «ορίζοντα γεγονότων» της μελανής οπής, δηλαδή το σύνορο πέρα από το οποίο το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει λόγω της τεράστιας βαρυτικής έλξης που ασκεί η μαύρη τρύπα. Τα φωτόνια αυτά, που ουσιαστικά είναι καταγραφείς της πληροφορίας των αντικειμένων, αποκαλούνται «απαλές τρίχες» (soft hair).

Βασικό ζητούμενο προς διερεύνηση είναι ο συσχετισμός πληροφορίας – εντροπίας, κατά την αποθήκευσή της ως φυσική οντότητα στις «απαλές τρίχες» αλλά ο τρόπος με τον οποίο, στη συνέχεια, αυτή η πληροφορία βγαίνει από τη μαύρη τρύπα, μετά το σβήσιμο της». (ΕΘΝΟΣ, Τι είναι οι «τριχωτές μαύρες τρύπες» και πώς επιλύουν το παράδοξο του Χόκινγκ; 17.3.2022).

Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, είδαμε πρώτη φορά Μαύρη Τρύπα. Το γεγονός είναι ιστορικό όχι μόνο για την επιστήμη αλλά και για την ανθρωπότητα και για το μέλλον του ανθρώπου!! Τον Απρίλιο του 2019 στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και του διεθνούς τηλεσκοπίου Event Horizon Telescope (EHT) δημοσιεύουν τη φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας, του Τοξότη Α*. Δυστυχώς, ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ζούσε να την δει…

Μια νέα εποχή έχει ήδη αρχίσει!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mykonos
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
Ο Αμερικανός τουρίστας που έκανε σερβιτόρα να δακρύσει – «Κοιταζόμαστε στα μάτια και…»
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
texniti noimosini
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πτώση που αγγίζει τα 500 μόρια θα υπάρξει σε δημοφιλή σχολή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024, οι οποίες αναμένονται να...
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης